ΔΙΕΘΝΗ

Μέι: Ανησυχώ για τη σημερινή κατάσταση της πολιτικής στη Βρετανία και διεθνώς

Μέι: Ανησυχώ για τη σημερινή κατάσταση της πολιτικής στη Βρετανία και διεθνώς

«Ανήσυχη για την κατάσταση της πολιτικής» σήμερα «τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, σε ουσία και σε τόνο», δήλωσε η Τερέζα Μέι σε μια ουσιαστικά αποχαιρετιστήρια ομιλία στη δεξαμενή σκέψης Chatham House στο κεντρικό Λονδίνο το απόγευμα της Τετάρτης.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επισήμανε ως αιτία του «λάθος δρόμου» που έχει πάρει σήμερα ο πολιτικός διάλογος την «ανικανότητα να συνδυάζουμε αρχές με ρεαλισμό και να κάνουμε συμβιβασμούς όπου απαιτείται».

«Αυτό έχει οδηγήσει σε κάτι που στην ουσία είναι μια μορφή απολυταρχισμού, που πιστεύει ότι εάν απλώς διατυπώνεις την άποψή σου αρκετά δυνατά και επί αρκετό χρόνο, στο τέλος θα περάσει το δικό σου», συνέχισε η κα Μέι. «Κάποιοι χάνουν την ικανότητα να διαφωνούν χωρίς να μειώνουν τις απόψεις των άλλων», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα που προσφέρει το διαδίκτυο σε καθέναν να εκφράζει το θυμό του και τα άγχη του «χωρίς φίλτρο και χωρίς να είναι υπόλογος» για όσα λέει, «χωρίς να νοιάζεται για τα γεγονότα ή το πόσο σύνθετο είναι ένα ζήτημα» και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου «οι πιο ακραίες απόψεις τείνουν να κεντρίζουν περισσότερο την προσοχή».                

Όλα αυτά, προειδοποίησε η κα Μέι, «διαβρώνουν τις δημοκρατικές αξίες» και «υπονομεύουν την αρχή της ελευθερίας του λόγου».
 
«Οι λέξεις έχουν συνέπειες», τόνισε, σε μια αποστροφή που θεωρήθηκε ως πιθανή έμμεση αιχμή κατά του προέδρου Τραμπ και του Μπόρις Τζόνσον. «Είναι το πρώτο βήμα προς ένα πολύ πιο σκοτεινό μέρος όπου το μίσος και η προκατάληψη καθορίζουν όχι μόνο τι λέει κανείς αλλά και τι κάνει», συμπλήρωσε.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτός ο απολυταρχισμός δεν περιορίζεται στη βρετανική πολιτική αλλά αφορά όλο τον κόσμο και σημείωσε ότι αντιμετωπίζεται με διάθεση για συμβιβασμούς.

Με τον τρόπο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το «αδιέξοδο» του Brexit. Επανέλαβε ότι πρέπει να υλοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016, εκφράζοντας τη λύπη της για το γεγονός ότι η ίδια δεν το κατάφερε. 

«Αλλά το μονοπάτι που θα βαδίσουμε θα πρέπει να είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε η υλοποίηση του Brexit να επανενώσει τη χώρα μας. Αυτό πρέπει να συνεπάγεται κάποιο είδος συμβιβασμού», είπε, τονίζοντας ότι η καλύτερη λύση είναι ένα Brexit με μια καλή συμφωνία, σαν εκείνη που η ίδια έχει συνάψει με τους Ευρωπαίους.

Απέδωσε δε την απόρριψη της συμφωνίας αυτής από τους βουλευτές στην πόλωση των θέσεων και στην ιδεοληπτική στάση ορισμένων εξ αυτών.
 
Σε ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η Τερέζα Μέι έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη προστασίας της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απορρίψει.

Κάλεσε δε τους πολιτικούς να μην δίνουν «υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν» ή να μη λένε στον κόσμο «αυτό που πιστεύουν ότι θέλει να ακούσει». 

Όπως σημείωσε, η αναζήτηση του κοινού τόπου, η ετοιμότητα για συμβιβασμούς, η αντιμετώπιση των ειλικρινών ανησυχιών του κόσμου και η συνεργασία έναντι του απολυταρχισμού είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθούν αποτελέσματα για όλους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025

• Νέο δωρεάν Park and Ride στη Λεμεσό – Πού θα βρίσκεται και ποιες διαδρομές λεωφορείων θα εξυπηρετεί

• Απόδραση 49χρονου: Σοκάρουν όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο - Πρόταση για εικονικό γάμο και για αγορά σπιτιού είχε ο Σουηδός δραπέτης

• Στο υποβρύχιο USS Indiana ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - «Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή» - Δείτε φωτογραφίες

• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ



Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2025- Τα συν και τα πλην της διακυβέρνησης

Οι μεγάλες προκλήσεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη το 2025- Τα συν και τα πλην της διακυβέρνησης

Το 2024 ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε καθόλου καλά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όλοι θα θυμόμαστε τι έγινε με το θέμα του ανασχηματισμού και την κάκιστη διαχείριση από πλευράς του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε σημείο μάλιστα που δημιούργησε τις πρώτες μεγάλες αντιδράσεις ανάμεσα στα κόμματα που τον στηρίζουν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top