Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση των δύο διήρκησε μία ώρα και ακολούθησαν χωριστές δηλώσεις. Ο κ. Έιντε είπε πως έχει την αίσθηση μετά τις συναντήσεις του και με τους δύο ηγέτες ότι θα εξέλθουμε της κρίσης των υδρογονανθράκων και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει την επανέναρξη των συνομιλιών.
Δεν το κάνει αυτό τώρα, ανέφερε, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν. “Νομίζω ότι αυτή η άνοιξη θα είναι πολύ πιο ελπιδοφόρα από ό, τι το περασμένο φθινόπωρο. Με καλό καιρό την άνοιξη, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κάποια αισιοδοξία και να πω ότι δεν θα είμαστε μόνο πίσω στη δουλειά (back on track), αλλά στην πραγματικότητα θα είμαστε σε θέση να επιταχύνουμε τις συνομιλίες, να έχουμε μια ταχύτερη διαδικασία από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Θέλω να επαναλάβω ότι αυτό δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και ανακοινωθεί, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές ότι αυτό είναι εφικτό μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Μιλώ για αριθμό εβδομάδων, όχι μηνών”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Έιντε υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη οδηγία Navtex λήγει στις 6 Απριλίου και ήταν η απάντηση της τ/κ πλευράς σε άλλες ενέργειες και πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι η όλη εικόνα είναι τέτοια που θα έχουν ένα κλίμα ώστε το να πάνε πίσω στις συνομιλίες με βάση τις αρχικές θέσεις των δύο πλευρών, θα είναι δυνατή εντός εβδομάδων ή τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της άνοιξης.
Αυτό για το οποίο πιέζει, είπε, είναι όταν οι δύο πλευρές επιστρέψουν να έχουν κοινή πεποίθηση να “το κάνουν να συμβεί. Να αφιερώσουν πραγματικά τον εαυτό τους σε σοβαρές διαπραγματεύσεις, γρήγορες διαπραγματεύσεις, επιταχυνόμενο ρυθμό και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα. Έτσι ώστε αργότερα αυτό το χρόνο, σε κάποιους μήνες να είμαστε σε θέση να συνοψίσουμε και να δούμε πού είμαστε και τι είναι δυνατό”.
Υπάρχει σημαντική διεθνής στήριξη από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές για να συμβεί αυτό, είπε ο κ. Έιντε. “Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αυτό που λέω είναι η αίσθησή μου. Η αίσθησή μου είναι αίσθηση αισιοδοξίας ότι η άνοιξη θα φέρει νέα εποχή στην Κύπρο”.
Ερωτηθείς εάν έχει “αίσθηση για ένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις”, ο Ειδικός Σύμβουλος είπε ότι έχει, αλλά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν να έχουν μια συνάντηση, να έχουν τη συνάντηση και στη συνέχεια να συμφωνήσουν για το πώς ακριβώς αυτό θα το οργανώσουν, πρόσθεσε. Θέλει, συνέχισε, όχι μόνο να επιστρέψουν στις συνομιλίες γρήγορα, αλλά αυτό να γίνει δομημένα, συστηματικά, αφοσιωμένα και να είναι συνεχής χωρίς διακοπές “για να δούμε πόσο μακριά μπορεί να πάει”.
“Υπάρχουν πολλά δύσκολα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σε κάθε διαπραγμάτευση που έχω δει ή εμπλακεί, υπάρχουν κρίσεις, διακοπές και ούτω καθ` εξής. Αλλά δεν βλέπω στην Κύπρο ένα πρόβλημα που είναι άλυτο. Εάν υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές, όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν μέσω κάποιου είδους συμβιβασμού ή αμοιβαίας κατανόησης. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν πραγματικά μια λύση, ακόμη και εάν είναι δύσκολο να φτάσουμε εκεί. Αυτό με κρατά αισιόδοξο και πολύ πιο αισιόδοξο από ότι σε κάποιες από τις τελευταίες επισκέψεις μου”, σημείωσε.
Μετά την αποχώρηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου είπε ότι υπάρχει πρόθεση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα σύντομα, “ίσως και πριν τις εκλογές, ίσως μετά τις εκλογές” υπάρχει πιθανότητα συνάντησης, όπως ανέφερε.
Ο ίδιος, πρόσθεσε, περιμένει τον συνομιλητή του στο τραπέζι. “Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό εντός των πρώτων εβδομάδων του Απριλίου να μπορεί να ανακοινωθεί η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με κάποιες ανακοινώσεις. Έτσι καταλάβαμε από τις συζητήσεις. Το κύριο είναι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις”.
Αφού ξεκινήσουν, συνέχισε, είναι γνωστά τα έξι κεφάλαια στα οποία υπάρχουν προσεγγίσεις του ιδίου με τους Χριστόφια και Αναστασιάδη, πριν από αυτόν αλλά και συμφωνίες από τα παλιά. “Θα τα αξιολογήσουμε κι αυτά αλλά για μιας είναι σημαντικό να περάσουμε στο τρίτο στάδιο (όπως) στην συνάντηση της οποίας προέδρευε ο κ. Έιντε στις 17 Σεπτεμβρίου. Σημαίνει να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει”. Είναι σημαντικό, είπε, να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση σύντομα μιας λύσης, προσθέτοντας ότι εάν αυτό είναι εφικτό θα διαφανεί ή όχι στο τραπέζι των συνομιλιών θεωρώντας ότι αφού ξεκινήσουν οι συζητήσεις και τα παζαρέματα μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα.
Ο κ. Έιντε, είπε, διεξάγει αυτό το πήγαινε έλα στο όνομα του ΓΓ του ΟΗΕ με καλή πρόθεση και με ισορροπημένο τρόπο. Του είπε, πρόσθεσε, ότι τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επιτύχει μια συνάντησή τους.
Το μήνυμα που έστειλε ο Ειδικός Σύμβουλος, συνέχισε, είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν ή μετά τις “προεδρικές εκλογές” με τον ίδιο να εκδηλώνει την πρόθεση να αρχίσουν άμεσα.
Σε ερώτηση εάν ο κ. Έιντε έφερε νέες προτάσεις, ο κ. Έρογλου είπε ότι ρωτήθηκε για το πού να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, εδώ ή αλλού, και ο ίδιος απάντησε αρχικά ότι δεν έχει σημασία, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντά ότι προτιμά στην Κύπρο. “Στο τέλος πρότεινα εγώ, εάν το δεχθεί και η άλλη πλευρά, η πρώτη συνάντηση να γίνει υπό την προεδρία του ΓΓ του ΟΗΕ και μετά να συνεχίσουμε εμείς τις διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις απόψεις που θα καταθέσει ο ΓΓ στο τραπέζι”.
Θεωρεί δε ότι στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Έιντε είχε γίνει αποδεκτό ότι θα περνούσαν στο τρίτο στάδιο των διαπραγματεύσεων και το είχαν δηλώσει τότε και στον Τύπο, “δεν κάνουμε πίσω από αυτό”.
Διαβάστε ακόμα:
Κρούει τον κώδωνα ο Άιντε – «Δεν θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες για λύση του Κυπριακού»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις