Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται μια σειρά από ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς που διαμένουν στην Πάφο, Λάρνακα και την περιοχή του Τροόδους, λόγω έλλειψης σταθμών αιμοκάθαρσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, για την Επαρχία Πάφου, μέχρι την ολοκλήρωση της νέας Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημερώθηκε από ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Πάφο, για την πρόθεση λειτουργίας Μονάδας Αιμοκάθαρσης με 10 σταθμούς εντός των επόμενων έξι μηνών.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, θα υπάρξει συνεργασία του κράτους με το εν λόγω νοσηλευτήριο για την παραπομπή αιμοκαθαρόμενων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η Μονάδα Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εργασίες για τη δημιουργία νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας αρχιτεκτονικής μελέτης από αρχιτέκτονα-ιδιώτη μελετητή, κατόπιν ανάθεσης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το οποίο ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου. Με την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης, εντός του 2019, θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το έργο. Το εν λόγω έργο έχει τεθεί σε προτεραιότητα από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν προσωπικής συνεννόησης του αρμόδιου Υπουργού με τη Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Λάρνακα, το Υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), ότι περί τα μέσα Νοεμβρίου θα παραδοθεί η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, στην οποία υπάρχει πρόνοια για επέκταση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιμοκαθαρόμενοι της περιοχής Τροόδους, ο Υπουργός θεωρεί δίκαιο το αίτημα για δημιουργία Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, αίτημα το οποίο, δεν μπορεί στην παρούσα φάση να ικανοποιηθεί, εφόσον απαιτείται πρώτα η ανάπτυξη υπηρεσιών αιμοδιάλυσης και η αναβάθμιση άλλων συνδεδεμένων υπηρεσιών και ειδικοτήτων, που θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία μιας τέτοιας Μονάδας στο Νοσοκομείο της Κυπερούντας.
Έτσι, σύμφωνα με με το Υπουργείο Υγείας, έγιναν ρυθμίσεις για τη ναύλωση λεωφορείου για τη μεταφορά των αιμοκαθαρόμενων ασθενών από το Νοσοκομείο Κυπερούντας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το κόστος του οποίου θα αναλάβει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ήδη έχει παραχωρήσει κονδύλι €20.400 στην Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών.
Με αυτή τη διευθέτηση διευκολύνονται πρωτίστως οι αιμοκαθαρόμενοι συμπολίτες μας της περιοχής Τροόδους, και απαλλάσσονται από το οικονομικό κόστος της μετάβασής τους και την ταλαιπωρία που υφίστανται λόγω των καθημερινών μετακινήσεών τους, μέχρις ότου δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν τη λειτουργία Μονάδας Αιμοδιάλυσης στο Νοσοκομείο της Κυπερούντας. Το ενδεχόμενο λειτουργίας κινητής Μονάδα Αιμοκάθαρσης για εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών κρίθηκε από το Υπουργείο ως μη εφικτό στο παρόν στάδιο, λόγω της ιδιαιτερότητας των μηχανημάτων και της ευαισθησίας της διαδικασίας αιμοδιάλυσης, που πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία των ασθενών.
Ο Υπουργός υπενθυμίζει ότι με ενέργειες της Κυβέρνησης δημιουργήθηκε και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο η νέα Μονάδα Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με 40 πλήρως εξοπλισμένους σταθμούς, με δυνατότητα εξυπηρέτησης μέχρι και 240 ασθενών ημερησίως, ενώ αναφέρεται και στην αναβάθμιση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, για την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας στους νεφροπαθείς της περιοχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις