Με την αλλαγή του νόμου για τις εκποιήσεις που ψήφισε η Βουλή προφανώς θα διαφοροποιηθεί η μεταχείριση των κρατικών εγγυήσεων που έδωσε το κράτος στην Ελ. Τράπεζα για την απόκτηση μέρους του πρώην Συνεργατισμού, αυξάνοντας τις πληρωμές της ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Τράπεζα κατά 160εκ. ευρώ, στα 280 εκ.. ευρώ, αντί στα 120 εκ. ευρώ, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας ενώπιον της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Παράλληλα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρία, ανακοίνωσε ότι έγινε χθες αποδέκτης μηνύματος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ο οποίος «λέει ξεκάθαρα ότι από την στιγμή που δημιουργούνται καθυστερήσεις και αβεβαιότητα στα χρονοδιαγράμματα των τραπεζών ΄αναμένουμε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο΄» στις προβλέψεις των τραπεζών.
Στα αρχικά στάδια της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ετοιμότητα να καταθέσει συμβιβαστική πρόταση η οποία να εμπλέκει τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στην εξέταση παραπόνων δανειοληπτών.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η πρόταση του ΔΗΚΟ προνοεί να τεθεί μια διαδικασία που να περιλαμβάνει την αξιολόγηση των παραπόνων των δανειοληπτών από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και πρόσθεσε ότι όποιος δανειολήπτης πιστεύει ότι η τράπεζα έχει παραβεί τον κώδικα δεοντολογίας της ΚΤ να δικαιούται να προσφύγει στον Επίτροπο ο οποίος να εξετάζει το παράπονο του δανειολήπτη και αν ο Επίτροπος διαπιστώσει ότι όντως η τράπεζα έχει παραβεί τον κώδικα να δικαιούται να βγάλει διάταγμα αναστολής της εκποίησης.
Ανέφερε ότι αν η τράπεζα αρνηθεί να συμμετάσχει στην διαμεσολάβηση με τον Επίτροπο τότε ο δανειολήπτης να μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να λάβει αναστολή της διαδικασίας εκποίησης.
Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να διευρυνθούν και οι εξουσίες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
Η νομοθεσία σήμερα επιτρέπει στον Επίτροπο να εξετάζει παράπονα δανειοληπτών με ενυπόθηκο δάνειο μέχρι 350.000 ευρώ και στόχος της πρότασης του ΔΗΚΟ θα είναι να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσό δανείου για να καλύψει περισσότερους δανειολήπτες.
Μπορούμε να συζητήσουμε την πρόταση δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε να δοθεί χρόνος κυρίως στην Κεντρική Τράπεζα να μελετήσει το θέμα.
«Να την μελετήσουμε αν μας δίνει διέξοδο», σημείωσε.
Μέρος της συνεδρίας της Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου και του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, έγινε κεκλεισμένων των θυρών ύστερα από εισήγηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, έτσι ώστε να μπορέσει ελεύθερα ο Διοικητής της ΚΤ να απαντήσει ερωτήσεις των βουλευτών σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Στα αρχικά στάδια της συνεδρίας παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «μελετώντας εκ νέου το κείμενο της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε επιβεβαιώνονται οι απόψεις μας» και θεωρούμε ότι θα προκύψει μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όπως είπε, των διαδικασιών εκποίησης στις αίθουσες των δικαστηρίων.
«Δεν θεωρώ ότι παρέχεται στοχευμένη προστασία σε αυτούς που πρέπει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία όπως έχει τροποποιηθεί δεν έχει καμιά σχέση με το Εστία και ουσιαστικά καθιστά πολύ πιο περίπλοκη και αργή την διαδικασία των εκποιήσεων για όλες τις περιπτώσεις είτε αφορούν κατοικία είτε όχι».
Ανέφερε ότι αν πράγματι αυτό που μας αφορά είναι η κατοικία δεν είναι με αυτό τον τρόπο που θα την προστατέψουμε και πρόσθεσε πως «αυτές οι αλλαγές θα επιτρέψουν σε κάποιους που μπορούν να πληρώνουν δικηγορικά έξοδα να κρατούν την υπόθεση τους στο δικαστήριο επ΄ αόριστο».
Αναφέροντας ότι οι συνέπειες είναι δύο κατηγοριών, προς το δημόσιο και προς τις τράπεζες, ο κ. Γεωργιάδης είπε σε σχέση με τις συνέπειες προς το δημόσιο ότι πιθανώς τα μισά από αυτά τα δάνεια δεν ανήκουν στις τράπεζες αλλά στο κράτος μέσω της ΚΕΔΙΠΕΣ και μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ).
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει μεγάλη αρνητική επίπτωση στην δυνατότητα της ΚΕΔΙΠΕΣ να εισπράξει αυτά που πρέπει να εισπράξει, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στον ΟΧΣ, ο οποίος πιθανότατα θα κληθεί να αυξήσει τις προβλέψεις και τα κεφάλαια του».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είχε ρυθμίσει ότι οι πληρωμές από την ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Ελληνική Τράπεζα, η οποία απέκτησε μέρος του πρώην Συνεργατισμού, θα ήταν 155 εκ. ευρώ για την διάρκεια του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, ενώ η Ελληνική θα πλήρωνε δικαιώματα για τις εγγυήσεις αυτές ύψους 75 εκ. ευρώ.
Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η νεότερη εκτίμηση που έχει περιληφθεί στους λογαριασμούς της Ελληνικής Τράπεζας μειώνει την πιθανή απαίτηση της τράπεζας προς την ΚΕΔΙΠΕΣ στα 120 εκ. ευρώ και τόνισε ότι «με αυτή την αλλαγή επειδή προφανώς θα διαφοροποιηθεί η μεταχείριση των εγγυήσεων από τους ελεγκτές της τράπεζας οι πληρωμές της ΚΕΔΙΠΕΣ προς την Ελληνική Τράπεζα αυξάνονται κατά 160 εκ. ευρώ, αντί 120 εκ. ευρώ θα είναι 280 εκ. ευρώ.
Ο Υπουργός επανέλαβε την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνουν αποδεκτές οι αναπομπές, ενώ αναφορικά με το Εστία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για να εξεταστεί η κάθε περίπτωση χωριστά για να μπορέσει να τρέξει το Εστία.
Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες έχουν υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας και δεν θα προχωρήσουν σε εκποιήσεις.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου ανακοίνωσε ότι έγινε χθες αποδέκτης μηνύματος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ο οποίος παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κύπρο, «όπου επιβεβαιώνει αυτά που εμείς εντοπίσαμε ως εθνική εποπτική αρχή».
Ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι «το μήνυμα κάνει ξεκάθαρη αναφορά ότι οι αλλαγές του 2018 ελήφθηκαν υπόψη από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εγκρίνουν την δημιουργία της ΚΕΔΙΠΕΣ, λέει ξεκάθαρα τις επιπτώσεις στις τράπεζες και λέει ξεκάθαρα ότι από την στιγμή που δημιουργούνται καθυστερήσεις και αβεβαιότητα στα χρονοδιαγράμματα των τραπεζών ΄αναμένουμε σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο΄» στις προβλέψεις των τραπεζών.
Ανέφερε επίσης ότι παρά την πρόοδο η Κύπρος έχει 32% ΜΕΔ ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 3,5% και το μέγιστο επιτρεπόμενο είναι 10%, προσθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε ακόμη πολύ πρόοδο σε αυτό τον τομέα.
«Με τις αλλαγές που έχουν γίνει (στη νομοθεσία) θα δώσουμε περισσότερη δικαιολογία σε κακοπληρωτές να κρυφτούν πίσω από τις τροποποιήσεις», υπογράμμισε.
Ο κ. Ηροδότου ζήτησε όπως δοθεί χρόνος «για να δούμε πως διαδικαστικά μπορούμε να προστατέψουμε αυτούς που ενδεχομένως οι τράπεζες να μην τους μεταχειρίζονται σωστά» και εξέφρασε την αντίθεση του στις αλλαγές που έχουν γίνει και με τις οποίες «θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο οι τράπεζες να πωλήσουν ΜΕΔ ή και να κάνουν και αναδιαρθρώσεις».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι διαπίστωσε πως «εγείρονται προς εξέταση κάποιας συνταγματικής φύσεως θέματα τα οποία διαβιβάσαμε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Όσον αφορά το θέμα της αναστολής του νόμου για εκποιήσεις, ο κ. Κληρίδης είπε ότι εγείρεται θέμα παραβίασης των άρθρων 23, 25,26,28 και 30 του Συντάγματος και σημείωσε πως «ουσιαστικά αφαιρείται το δικαίωμα έστω και για μερικούς μήνες του ενυπόθηκου δανειστή είτε είναι στην διαδικασία εκποίησης είτε η διαδικασία δεν έχει ακόμη αρχίσει, από του να την αρχίσει ή να την προχωρήσει».
Αναφορικά με το νόμο περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «εγείρονται παρόμοιας φύσεως θέματα που έχουν κυρίως να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχει και διασφαλίζεται η ελευθερία του συμβάλλεστε» και πρόσθεσε ότι «μέσα στις πρόνοιες των όρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών δεν υπάρχουν αυτά τα εμπόδια και ερχόμαστε εκ των υστέρων να τα θέσουμε και να εμποδίσουμε την άσκηση κάποιων δικαιωμάτων, ενώ δημιουργούμε κάποιες ευνοϊκές καταστάσεις για κάποιους οφειλέτες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις