Επίτροπος Προεδρίας: Σεπτέμβριο οι εκταφές πεσόντων κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας

Επίτροπος Προεδρίας: Σεπτέμβριο οι εκταφές πεσόντων κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας

Εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εκταφές πεσόντων του 1964 κατά τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, στους τρεις χώρους τους οποίους αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Mετά από σύσκεψη υπό την Προεδρία του, με σκοπό τον σχεδιασμό και συντονισμό για ασφαλή διενέργεια της ανασκαφής εκεί όπου βρισκόταν το πρόχειρο νοσοκομείο Παχυάμμου καθώς και σε δύο άλλα σημεία όπου τάφηκαν πεσόντες τον Αύγουστο του 1964.
 
Σε γραπτή του δήλωση ο Επίτροπος Προεδρίας σημειώνει ότι «ως Κυβέρνηση και ως πολιτεία «θεωρούμε ότι έχουμε νομική και ηθική υποχρέωση να παραδώσουμε τα ταυτοποιημένα λείψανα στις οικογένειες των πεσόντων του 1964 στην Τηλλυρία ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε μια αξιοπρεπή ταφή, σύμφωνα με τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας».
 
Αναφέρει ότι «οι εκταφές από τους τρεις χώρους που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο θα γίνουν εντός Σεπτεμβρίου 2019 από Κύπριους επιστήμονες και οι γενετικές εξετάσεις από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ενώ οι εκταφές εντάσσονται στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές».
 
Προσθέτει ότι «όπως και σε άλλες εκταφές που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στην περίπτωση αυτή οι προσπάθειες έχουν καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα». 
 
Στη γραπτή του δήλωση ο Επίτροπος με συγκλονισμό σημειώνει ότι «το νοσηλευτικό προσωπικό και οι εθνοφρουροί που περιθάλπονταν στο νοσοκομείο έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο κατά τους βομβαρδισμούς του νοσοκομείου το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς και από τα συντρίμμια τους έγινε περισυλλογή από  καμένα μέρη σορών». 
 
«Δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των τραυματιών που βρίσκονταν στο νοσοκομείο για περίθαλψη όταν έγινε ο βομβαρδισμός και οι υποθέσεις αυτές δεν είναι καταχωρημένες στον κατάλογο των αγνοουμένων και δεν αφορούν το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων», καταλήγει η γραπτή δήλωση.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις» - Συνεχίζεται η προσπάθεια για ΑΤΑ - Βίντεο

ΠτΔ: «Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις» - Συνεχίζεται η προσπάθεια για ΑΤΑ - Βίντεο

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στη συνέχιση των συζητήσεων την ερχόμενη εβδομάδα για την ΑΤΑ, τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.