ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ανακοίνωσε ο Κ.Εκπρόσωπος

Τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ανακοίνωσε ο Κ.Εκπρόσωπος

Τον Νοέμβριο, στην Αίγυπτο, θα γίνει η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το απόγευμα  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Hassan Shoukry.

 
Ο Αιγύπτιος Υπουργός έφτασε στην οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Λεμεσό, λίγο πριν τις 18:00, συνοδευόμενος από την Αιγύπτια Πρέσβειρα στην Κύπρο Μάι Τάχα Χαλίλ, ενώ στη 15 λεπτή συνάντηση τους παρευρέθηκαν, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ.Προδρόμου είπε πως ήταν μια πολύ θετική και παραγωγική συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, ο οποίος  μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για ανάρρωση, του Αιγύπτιου Προέδρου, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
"Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη στενή μας σχέση, ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τα όσα προκλητικά, δυστυχώς, συνεχίζει η Τουρκία στην περιοχή μας, έγινε ανασκόπηση της πορείας των πραγμάτων όσων αφορά τις Κυπρο-αιγυπτιακές σχέσεις αλλά και την τριμερή", συμπλήρωσε.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής, ανάμεσα σε Αίγυπτο - Κύπρο - Ελλάδα, "πιθανότατα τον επόμενο Νοέμβριο" ενώ κατά τη συνάντηση "υπήρξε επανάληψη της υποστήριξης της Αιγύπτου προς την κυπριακή πλευρά, τόσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και η ευχή, να υπάρξει πραγματική διάθεση και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, για να έχουμε μια λύση του Κυπριακού".
 
Επιπρόσθετα, συνέχισε, ο κ.Shoukry ενημέρωσε τον ΠτΔ και για την πρόοδο του ενεργειακού φόρουμ, του οποίου την πρωτοβουλία έχει η Αίγυπτος και πρόσθεσε ότι "θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα στη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες μας".
 
Σε ερώτηση πώς μπορεί να επιτευχθεί ενδυνάμωση της συνεργασίας των δυο χωρών, όπως ακούστηκε να εκφράζει ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι "η τριμερής συνεργασία συνεχίζεται και με βάση την πρωτοβουλία που έχει πάρει το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών, για τη δημιουργία κάποιας γραμματείας συντονισμού και όλα τα θέματα προωθούνται τακτικά και αθόρυβα".
 
"Φυσικά, αυτή τη στιγμή θα επαναβεβαιωθεί η δυναμική της τριμερούς, με την επόμενη σύνοδο κορυφής που πιθανότατα θα γίνει τον Νοέμβριο, όπως ήταν η πρόταση που έχει κάνει αποδεκτή σήμερα η δική μας πλευρά", είπε, ενώ ερωτηθείς σχετικώς, απάντησε πως η τριμερής θα γίνει στην Αίγυπτο.
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου ερωτηθείς "πώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν από την τουρκική πλευρά, όπως στο θέμα της Αμμοχώστου", είπε ότι "η δική μας η προσέγγιση είναι ότι, ο στόχος δεν είναι να επικοινωνούμε με δηλώσεις και ανταπαντήσεις με την άλλη πλευρά".
 
"Γι αυτό το σκοπό εξάλλου, αυτό που από καιρό προτείνει ο ΠτΔ, έχει τελικά γίνει αποδεκτό, δηλαδή μια συνάντηση ανάμεσα στους δυο ηγέτες" είπε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσβλέπει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου να υπάρχει καλή θέληση και εύχεται ν` αντιμετωπίσει θετική πολιτική βούληση, "όπου θα μπορέσουν ελεύθερα να συζητήσουν - δεν είναι διαπραγμάτευση - αλλά θα είναι ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, να διευκρινιστούν, με στόχο, φυσικά, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".
 
Την ίδια ώρα, ο κ.Προδρόμου υπενθύμισε πως, μιλώντας για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι γνωστό ότι για την πόλη της Αμμοχώστου υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σημείωσε πως "δεν είναι θέμα να αντικρούσουμε επιχειρήματα και ισχυρισμούς".
 
Εξάλλου, συνέχισε, " η Αμμόχωστος είναι στην κορυφή, είναι η πρώτη προτεραιότητα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία έχει προτείνει, για ακόμα μια φορά, ο ΠτΔ πρόσφατα, προς τον Τ/κ ηγέτη".
 
Δεν απέκλεισε, επίσης, να είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν οι δυο ηγέτες στις 9 Αυγούστου, και τόνισε πως, σημασία έχει να υπενθυμίζουμε αυτό που και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε υπογραμμίσει, με την ευκαιρία του δείπνου προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού,  ότι δηλαδή, επιδιώκουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαμε μείνει, στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
 
"Μιλώντας και λέγοντας `από εκεί όπου είχαμε μείνει`, εξυπακούεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλη η πρόοδος και η συγκλίσεις που υπήρχαν", ανέφερε ακόμη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και σημείωσε πως "δεν είναι ώρα για αποκλίσεις, είναι ώρα για επαναβεβαίωση των συγκλίσεων και συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων, όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν και από το πλαίσιο με τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ,  που ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι έξι παράμετροι".
 
Τέλος και ερωτηθείς τι αναμένεται κατά την αυριανή συνάντηση που θα έχει στην οικία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπεχαρ, ο κ.Προδρόμου είπε πως η κ.Σπέχαρ θα ενημερώσει για τις συζητήσεις που έγιναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ θα γίνουν και "κάποιες πρακτικές συνεννοήσεις",  για τη συνάντηση που θα έχουν οι δυο ηγέτες στις 9 Αυγούστου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top