ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οζερσάι : «Εμείς πρέπει να είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων»

Οζερσάι : «Εμείς πρέπει να είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων»

Δηλώσεις των αρχηγών ή εκπροσώπων των «κοινοβουλευτικών» κομμάτων, ενόψει της συνάντησης των ηγετών στις 9 Αυγούστου, προβάλλει πρωτοσέλιδα σήμερα η Χαβαντίς ενώ προβολής τυγχάνουν επίσης η συνέντευξη του «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, αλλά και οι σημερινές στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σύμφωνα με τη Χαβαντίς, ο Πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ, ευχήθηκε όπως η συνάντηση των ηγετών να είναι η αρχή για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. «Διατηρούμε σημαντικές ελπίδες για την 9η Αυγούστου. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα που θα κάνει τις ελπίδες μας να ανθίσουν».

Ο Πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί, είπε ότι δεν υπάρχει ένα θετικό κλίμα ούτε στην Κύπρο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο για την επανέναρξη των συνομιλιών. «Στις 9 Αυγούστου ώδινεν όρος και έτεκε μυν».

Ο ΓΓ του ΚΕΕ, Ερσάν Σανέρ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα βγει αποτέλεσμα από την συνάντηση των ηγετών, επειδή μέχρι σήμερα σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν φάνηκε ότι οι Ε/κ δεν έχουν διάθεση διαμοιρασμού με τους Τ/κ και πως οι συνομιλίες κατέρρευσαν στο Κραν Μοντάνα.

Ο ΓΓ του ΡΤΚ, Ερντογάν Σορακίν ανέφερε ότι η προσδοκία τους από την συνάντηση των ηγετών είναι μια ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναληφθεί η απαραίτητη πρωτοβουλία για να μπορέσουμε να εμβαθύνουμε στα σημεία που δημιούργησαν το αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα και να υλοποιήσουμε τη λύση».

Ο ΓΓ του κόμματος του Λαού, Γιενάλ Σενίν ανέφερε ότι ακόμα και αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δεν είναι λογικό να γίνει αυτό από το σημείο που είχαν μείνει. «Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο». Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει να ενσωματώσει στη διαδικασία το θέμα της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι για το θέμα του φυσικού αερίου υπάρχει μεταξύ «κυβέρνησης» και της πλειοψηφίας των κομμάτων ένα κοινό consensus.

Ο Πρόεδρος του ΔΚ, Σεντάρ Ντενκτάς, ανέφερε ότι θα ήθελε να προβεί σε σχόλιο μετά την συνάντηση της 9ης Αυγούστου.

Ο τ/κ Τύπος σήμερα προβάλλει κυρίως την αναφορά του Κουντρέτ Οζερσάι προχθές στην συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle ότι δεν θα στηρίξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία εάν αυτή αρχίσει. Η Αφρίκα σημειώνει και την αναφορά του «υπεξ» πως οι Ε/κ δεν είναι εύκολο να μοιραστούν την εξουσία και τον πλούτο με τους Τ/κ. Είναι ένα αναγνωρισμένο κράτος, μέλος της ΕΕ, μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν περιμένει ότι οι Ε/κ θα διαμοιραστούν την εξουσία με τους Τ/κ.

«Επομένως έχουμε δύο εναλλακτικές. Η πρώτη εναλλακτική είναι να αλλάξουμε τις περιστάσεις και τις συνθήκες. Δεν είμαι σίγουρος ότι το καθεστώς που απολαμβάνει η ε/κ πλευρά από την διεθνή κοινότητα μπορεί να αλλάξει, όπως δεν μπορεί να αλλάξει και η θέση που δίνει στην ηγεσία των Ε/κ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες, ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας μετά από 50 χρόνια και ας διαπραγματευτούμε ένα άλλο είδος συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Οζερσάι.

Η Γενί Ντουζέν προβάλλει ότι στην ερώτηση εάν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί καταφέρουν να επανεκκινήσουν την διαδικασία, ο ίδιος θα τους στηρίξει, ο Κουντρέτ Οζερσάι απάντησε: «Μπορεί να καταλήξει σε μια μεγάλη αποτυχία. Δεν θα υποστηρίξω μια τέτοια διαδικασία γιατί θα δημιουργήσει άλλη μια απογοήτευση και αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε. Είχαμε μια σειρά απογοητεύσεων. Και το 2004 και αργότερα. Αν κοιτάξετε τις δημοσκοπήσεις θα δείτε ότι όλοι θέλουν διευθέτηση, αλλά μέρα με τη μέρα όλο και λιγότεροι πιστεύουν ότι η λύση θα έρθει. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια άλλη απογοήτευση. Αν ξεκινήσει μια διαδικασία με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες- ένα κείμενο μιας σελίδας που η κάθε πλευρά καταλαβαίνει ό,τι θέλει από τις εποικοδομητικές ασάφειες- σας διαβεβαιώνω ότι θα έχουμε ακόμα μια αποτυχία».

Εξάλλου, μετά την ομιλία στην 11η συνδιάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων που έγινε στην Άγκυρα, ο κ. Οζερσάι έδωσε συνέντευξη και στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Αναφερόμενος στο τί προσμένει από την συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ο «υπεξ» είπε ότι δεν αναμένει ένα αποτέλεσμα που θα συνδέεται με μια περιεκτική λύση του Κυπριακού. Επανέλαβε την θέση του ότι η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να εντάξει στην διαδικασία το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου ενώ για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε ότι δεν πρέπει να αντικριστεί και πολύ ζεστά μια πρόταση που πιθανόν να τεθεί για «να χρυσώσουν το χάπι».

Σημειώνοντας ότι η συνάντηση έχει «ανοικτή ατζέντα» ο κ. Οζερσάι είπε ότι προβλέπει πως θα συζητηθούν κάποια ΜΟΕ, ίσως και ληφθούν κάποιες αποφάσεις για τέτοια μέτρα. «Είμαι υποχρεωμένος με λύπη να πω ότι δεν περιμένω κάτι προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων για λύση ή σε σχέση με μια περιεκτική λύση», επεσήμανε.

Για το φυσικό αέριο είπε ότι μια πρόταση για μια δικοινοτική επιτροπή όπου θα συζητήσουν τα θέματα Ε/κ και Τ/κ, δεν πρέπει να προσεγγιστεί θετικά γιατί αυτό που θέλουν οι Τ/κ είναι μια διαδικασία όπου θα μπορούν να λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις ως συνέταιροι στους φυσικούς πόρους.

«Εμείς πρέπει να είμαστε μέρος αυτής της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Ποιά εταιρεία, πότε, πώς, με ποιο ποσοστό μια εταιρεία θα βγάλει το αέριο, ποια θα είναι τα ποσοστά των Τ/κ και των Ε/κ, όλα αυτά πρέπει να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε. Εφόσον διαμορφωθεί ένας αρμόδιος και αποτελεσματικός μηχανισμός θα μιλούμε για μη αποκλεισμό», ανέφερε. Δεν έχουν ανάγκη, πρόσθεσε, μια επιτροπή χωρίς επιρροή και αποτέλεσμα.

Εξάλλου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την τηλεόραση του «Μπαϊράκ», ο κ. Οζερσάι είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Άγκυρα και της ομιλίας του στην 11η συνδιάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων είχε την ευκαιρία να συναντήσει επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο, τον Τούρκο Αντιπρόεδρο και τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Γι αυτές τις συναντήσεις ανέφερε ότι δεν συζήτησαν μόνο το Κυπριακό αλλά μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο οικονομικό πρωτόκολλο Τουρκίας – ψευδοκράτους.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Influencer Marketing: Τι προβλέπει η νομοθεσία – Αυτά πρέπει να πληρούν οι αναρτήσεις – Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Καταδυτικός Τουρισμός: Η μαγεία της θάλασσας μέσα στα Κυπριακά νερά – Ζηνοβία και Musan μας βάζουν στο «χάρτη»

Πώς προστατεύουμε την καμένη γη μετά από πυρκαγιά - Υπάρχει στην Κύπρο ο εξοπλισμός;

Αποτροπιασμός στη Χλώρακα: 19χρονη τουρίστρια κατήγγειλε 26χρονο για βιασμό - Καταζητείται ο δράστης

Γυναικοκτονία στην Πάφο: Στο κελί για έξι ημέρες ο 48χρονος - Πήρε εξιτήριο από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας

Βρισηίδα Ανδριώτου: Κάλυψε το στήθος της με δυο ζουμερά κεράσια - Δείτε φωτογραφία



ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

ΠτΔ: «Είμαστε σύμμαχοι με Γκουτέρες, Ολγκίν για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών»

Ο ΓΓ των ΗΕ και η προσωπική απεσταλμένη του είναι δεσμευμένοι προς την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλίων και σε αυτή την προσπάθεια είμαστε σύμμαχοί τους, είπε το Σάββατο, ο Πρόεδρος ης Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε ακόμη ότι αν επιθυμούσε πραγματικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να ανοίξει το οδόφραγμα Μιας Μηλιάς, αυτό θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top