Είκοσι τρία χρόνια μετά, οι μοτοσικλετιστές της ομάδας Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ και Σολωμού, πορεύτηκαν προς το οδόφραγμα Δερύνειας όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή οι ήρωες Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού.
Με το σύνθημα "η μνήμη γεννά ελπίδα" οι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από όλη την Κύπρο με τελικό προορισμό το οδόφραγμα Δερυνειας, όπου διαδραματίστηκαν τα τραγικά γεγονότα τον Αύγουστο του 1996.
Μαζί με τους και οι γονείς των ηρώων και η κόρη του Ισαάκ, Αναστασία, η οποία μίλησε για πρώτη φορά.
«Φοβήθηκα τι θα πω», ανέφερε. «Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν. Ύστερα θυμήθηκα τις υποσχέσεις για δικαιοσύνη και σεβασμό στη θυσία του Τάσου και του Σολωμού. Γιατί να σεβαστώ μια κοινωνία που δεν σέβεται την ιστορική της συνέχεια;" Διερωτήθηκε, ενώ συνεχίζοντας είπε πως τόσα χρόνια κρύφτηκε μέσα στον θυμό της αλλά τελικά την έπνιξε η απογοήτευση.
«Κλειστήκαμε στο εγώ μας», ανέφερε. «Χωνεύουμε τα εγκλήματα, χαρακτηριζόμαστε από αδράνεια, αποδεχόμαστε και αδιαφορούμε για το έγκλημα απέναντι στην πατρίδα μας. Οι δολοφόνοι βαφτίζονται βουλευτές και υπουργοί», πρόσθεσε.
Ο Ερχαν Αρικλί, συνέχισε, «καμαρώνει για την έδρα του στην ψευδοβουλή. Ο Κενάν Ακίν, ο δολοφόνος του Σολωμού, ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα και εμείς ανοίγουμε τα οδοφράγματα της ντροπής και παρακαλούμε τον ΟΗΕ να μας προστατεύσουν».
Η Αναστασία Ισαάκ, συνέχισε λέγοντας πως για 23 χρόνια το διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ για τη σύλληψή τους παραμένει στα συρτάρια και διερωτήθηκε για πόσα ακόμα χρόνια θα περιμένουμε τη δικαιοσύνη, πώς ξεχάστηκε μια δολοφονία τόσο απλά, πώς ξεχάστηκε ένας άνθρωπος που έπεσε για την ελευθερία της πατρίδας του.
Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος της ομάδας Πρωτοβουλίας Μνήμης Ανδρέας Πεττεμερίδης είπε πως η εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται τόσο χρόνια, είναι ο αγώνας τους κατά της λήθης.
«Ολοι μαζί μια γροθιά για να διεκδικήσουμε την ελευθερία μας», είπε, προσθέτοντας πως είμαστε ακόμα πρόσφυγες σε μια πατρίδα υπό κατοχή.
Ο κ. Πεττεμερίδης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αντιδράσεις για το μνημείο το οποίο τοποθέτησε η ομάδα του στον χώρο, εις μνήμην των δύο ηρώων.
«Απόψε δυστυχώς, είπε, αποχαιρετούμε και το μνημείο καθώς, όπως είπε, η πολιτεία αποφάσισε, μέσω του Γενικού Ελεγκτή, να το μετακινήσει».
Αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό «προκλητικό» για το μνημείο για να διερωτηθεί «πόσο προκλητικό μπορεί να είναι ένα μνημείο για τον Τάσο και τον Σολωμό, όταν πιο κάτω υπάρχει ένα τουριστικό check point;».
Καταλήγοντας, είπε ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ και η ομάδα θα αγωνίζεται κάθε χρόνο και πιο έντονα.
Η εκδήλωση περιλάμβανε τραγούδια, ενώ στον χώρο οδηγήθηκε και η μοτοσικλέτα του Τάσου Ισαάκ με μέλη της ομάδας να κρατούν αναμμένες δάδες.
Έντονη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας.
Περίπου 200 μέλη της ομάδας επρόκειτο να διανυκτερεύσουν στον χώρο σε αντίσκηνα που στήθηκαν για να θυμίζουν τις ημέρες της εισβολής.
Το πρωί της Κυριακής 11/8 τελείται από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου μνημόσυνο στην μνήμη των ηρώων και ακολουθεί τρισάγιο στους τάφους τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις