ΦΟΙΤΗ-TEXT

Αν ήμουν δήμαρχος για μία ημέρα…

Αν ήμουν δήμαρχος για μία ημέρα…

Περιμένοντας στο αεροδρόμιο την – ήδη μακράν αργοπορημένη πτήση μου, σκότωνα τον χρόνο μου στο Facebook όπως – δυστυχώς είθισται στις μέρες μας. Και εκεί που ετοιμάζομαι να το κλείσω, εμφανίζεται μπροστά μου ένα άρθρο για την ανάπτυξη στη Λεμεσό.

Κάνω παύση και σκέφτομαι συνειρμικά «… Μα κι άλλη ανάπτυξη στη Λεμεσό; Στη Λάρνακα τι να πούμε εμείς;…» Η μια σκέψη έφερε την άλλη και κάπως έτσι μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων κατέληξα να μοιράζομαι μαζί σας τι θα έκανα «Αν ήμουν δήμαρχος για μία ημέρα…» στην ομολογουμένως ξεχασμένη μας Λάρνακα.

Κι ενώ ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, μαζί του κόκκινο χτυπάνε και οι ενδορφίνες που διεγείρονται από τους ακαταμάχητους πειρασμούς του καλοκαιριού. Τα ομολογουμένως έξαλλα συνολάκια, οι καυτές παρουσίες στις κοσμοπολίτικες παραλίες της ελ. Αμμοχώστου καθώς και η συνεχής αποθέωση της μόδας που επιτάσσει μπικίνι, παρεό και ότι ήθελε προκύψει είναι μερικά από αυτά που εν καιρό ζέστης δε συγκρατούν το ανθρώπινο μάτι.

Παρόλα αυτά όμως, πίσω στο θέμα μας, δυστυχώς δε θα μπορούσα να πω το ίδιο και για μια βόλτα από τις γραφικές Φοινικούδες.

Οι κάποτε πλανεύτρες Φοινικούδες που έσφυζαν από γέλια, νιάτο και διασκέδαση σήμερα έχουν αντικατασταθεί με ζευγάρια σκόρπια στο μήκος της οδού, καφέ άδεια, σερβιτόρους με δεμένα χέρια μάταια να μετράνε τα λεπτά μέχρι να μπει πελάτης και αυτοκίνητα να περνάνε με μανία διαπεραστικά, διασχίζοντας το δρόμο χωρίς να σταματήσουν. Κι αυτό σε αποκορύφωμα κατά τις βραδινές ώρες που το σημερινό τους πελατολόγιο, κλείνεται σπίτι στη τηλεόραση, τις είδησης και κανα μυθιστόρημα της Λένας Μαντά για αγάπες κι έρωτες. Δε λέω, καλή η Μαντά, αλλά βγείτε και λίγο έξω βρε παιδιά!

Οι Φοινικούδες έχουν ανάγκη από εκσυγχρονισμό στα συνεχώς εναλλασσόμενα δεδομένα της κοινωνίας μας. Πάντοτε όμως διατηρώντας τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική καθώς και το νεοκλασικό ύφος που σε ένα ταξίδι στο χρόνο μας στρέφει μερικές δεκαετίες πίσω. 

Επιστρέφοντας λοιπόν πίσω στην επικεφαλίδα, αν ήμουν δήμαρχος για μια μέρα θα φρόντιζα να μετακινήσω τα γραφεία της επαρχιακής διοίκησης σε νέες και πιο λειτουργικές εγκαταστάσεις.

Με αυτό τον τρόπο ο πολίτης θα εξυπηρετείτε πιο εύκολα και πραχτικά, καθώς η ελευθέρωση χώρου στο γραφικό συνοικισμό στην είσοδο των Φοινικούδων θα χρησιμοποιείτο για τη δημιουργία νέων, σύγχρονων και εναλλακτικών στεκιών για να συχνάζουν οι νέοι μας.

Πρόκειται για ένα πάντρεμα της νεοκλασικής υφής με τον εκσυγχρονισμένο ρυθμό διασκέδασης και ατμόσφαιρας, σε συνδυασμό με το μοντέρνο ταπεραμέντο σε ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και αρωμάτων, κι όλα αυτά μέσα από γραφικά μπαρ, καφέ και μικρά εστιατόρια κυπριακής και διεθνής κουζίνας.

Φεύγοντας από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας μας κατευθύνομαι σε κάτι πιο επίκαιρο και ομολογουμένως αμφιλεγόμενο - τη δημιουργία mall πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Κοντού. Είναι μία από εκείνες τις περιπτώσεις που πραγματικά

εύχομαι να είχα στο ντουλάπι φυλαγμένη μια μηχανή του χρόνου για να στρέψω τις μέρες πίσω. Αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα, τότε, ως δήμαρχος δεν θα επέτρεπα επ’ ουδενί λόγο την αποψίλωση του πανέμορφου δάσους του οποίου η πρασινάδα έσπαζε με μαεστρία τη μονοτονία του μπετού, των κτιρίων και της βιομηχανοποιημένης πόλης.

Σε αυτό το δάσος στη καρδιά της πόλης μας έβρισκαν στέγη και καταφύγιο πουλιά διαφόρων ειδών που αναγκάστηκαν να αποδημήσουν. Πέραν όμως από τον περιβαλλοντικό παράγοντα εγώ θέλω να σταθώ και στην οικονομία καθώς και την διαμόρφωση της αγοράς.

Η δημιουργία του mall αναπόφευκτα θα δημιουργήσει πλήγμα στα καταστήματα του κέντρου. Και ενώ οι μεγάλες αλυσίδες ενδεχομένως να απορροφήσουν τη ζημιά λόγω του μεγάλου κύκλου εργασιών τους, τα μικρομάγαζα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες και στεριώνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας μας, θα κλείσουν η μία μετά την άλλη.

Ο κόσμος πλέον θα συχνάζει στο εμπορικό κέντρο που θα συνδυάζει, κλιματισμό, ψώνια και συνάντηση με φίλους για καφέ, ένας ευθύς ανταγωνισμός στην οδό Ερμού που παντρεύει ακριβώς τους ίδιους άξονες σε μια φυσική διαμόρφωση αγοράς. Ως εκ τούτου, όχι μόνο τα καταστήματα μόδας, αλλά και οι καφετέριες του κέντρου θα ερημώσουν, αφού σαν σύνθημα το νέο τρέντ θα υποτάσσει συναντήσεις στο mall.

Για να προλάβω τους ενθουσιώδης fashionistas που αναμένουν με ανυπομονησία ένα shopping center, δεν είμαι ενάντια του mall. Όμως διαφωνώ με την επιλογή της τοποθεσίας. Πολύ προτιμότερη θα ήταν η επιλογή του παλιού αεροδρομίου, καθώς θα αξιοποιούσε μίαν ήδη κατειλημμένη έκταση γης η οποία δεν προσφέρει με τη σημερινή της μορφή. Επιπρόσθετα με αυτή τη κίνηση υπάρχει η προοπτική ένωσης του Διεθνούς Αερολιμένα Λάρνακας με το Εμπορικό κέντρο μέσω τρένου.

Έτσι θα διαφυλασσόταν η εμπορική δύναμη της οδού Ερμού καθώς η απόσταση ανάμεσα στο εν λόγω mall και στην οδό θα ήταν αρκετά σεβαστή ούτος ώστε να προσεγγίσει και άλλες αγορές περιφερειακών χωριών όπως οι Αγγλισίδες, το Μενεού, το Αλεθρικό μέχρι και τη Σκαρίνου. Επιπρόσθετα με αυτό τον τρόπο δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει το αεροδρόμιό μας από άλλα γιγαντιαία, καθώς το mall θα καταστήσει επέκταση των duty free. Και εν ολίγης σας δημιούργησα και το business plan για να κάνουμε το έργο των σημερινών αρχών πιο εύκολο.

Τέλος, θα φρόντιζα να τοποθετηθούν Φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές όλων των δημοσίων κτηρίων του Δήμου Λάρνακας. Στόχος θα ήταν οι υπηρεσίες να καλύπτουν την κατανάλωση του ηλεκτρισμού τους αυτόνομα και οικολογικά.

Κι ενώ ελπίζω να μην πέσει το άρθρο στα χέρια κάποιου της ΑΗΚ γιατί δε με βλέπω να εκλέγομαι ποτέ, πιστεύω ακράδαντα πως οι δημόσιες υπηρεσίες επιβάλλεται να βάλουν την οικολογία εντός της εξίσωσής τους δίδοντας έτσι το παράδειγμα και τα πρότυπα μιας κυκλικής οικονομίας, προς όφελος του πλανήτη γη στον οποίο εμείς τουρίστες είμαστε.

Ωραίo συναίσθημα να θέτεις στόχους και όραμα για τόπους που έχεις στη καρδιά σου μα από τις λίγες γνώσεις μου στα οικονομικά είναι όλα θέμα αποτελεσματικής κατανομής των διαθέσιμων πώρων, γι’ αυτό και έχω εμπιστοσύνη στις αρχές που είναι στο πηδάλιο.

Θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ για ώρες σε ένα διάλογο ιδεών για τη βελτίωση της αγαπημένης μας πόλης. Ας μη ξεχνάμε όμως πως στη τελική, μία μέρα έχω στη διάθεσή μου για να τα κάνω όλα αυτά.

Νικόλας Γεωργίου

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top