Φωτίου: Πρόταση για δημιουργία μηχανισμού διερεύνησης πεσόντων της τουρκικής Εισβολής

Φωτίου: Πρόταση για δημιουργία μηχανισμού διερεύνησης πεσόντων της τουρκικής Εισβολής

Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη δημιουργία μηχανισμού διερεύνησης πεσόντων που είναι θαμμένοι σε γνωστούς και άγνωστους τάφους, στα κατεχόμενα, καταθέτει ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, η οποία αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του στην προεδρική θερινή κατοικία, στο Τρόοδος, κ. Φωτίου ανέφερε ότι πέραν από το θέμα των αγνοουμένων, το θέμα των πεσόντων είναι ακόμα μια τραγική πτυχή, απότοκο της τουρκικής εισβολής.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, υπάρχουν γύρω στους 500 πεσόντες που είναι θαμμένοι σε γνωστούς ή άγνωστους τάφους, οι οποίοι βρίσκονται στα κατεχόμενα και τον τελευταίο καιρό οι συγγενείς απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να μεταφερθούν τα οστά των δικών τους ανθρώπων στις ελεύθερες περιοχές για να γίνουν κηδείες σύμφωνα με τις χριστιανικές μας παραδόσεις.

Είπε ακόμη ότι το εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και έφερε το παράδειγμα πατέρα που του ανέφερε ότι ο γιος του σκοτώθηκε από τους Τούρκους, τάφηκε στην αυλή του σπιτιού του και βρίσκεται εκεί, ενώ ζήτησε από τον Επίτροπο να μεταφερθεί η σορός του στις ελεύθερες περιοχές.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία. Στην πρόταση που υποβάλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα συζητηθεί το πιο πιθανό την άλλη εβδομάδα δημιουργείται ένας μηχανισμός, πρώτα για να διερευνήσουμε όλες αυτές τις υποθέσεις, να τις χαρτογραφήσουμε, να πάρουμε γεννητικό υλικό από όλους τους συγγενείς και ανθρωπολογικές πληροφορίες και μετά θα επιχειρήσουμε να δούμε αν μέσα από τη βοήθεια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπορεί να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για να γίνουν οι εκταφές και να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι ένας αριθμός από αυτούς, για τους οποίους δεν είναι γνωστή η τοποθεσία στην οποία είναι θαμμένοι, θα εντοπιστούν μέσα από τη διαδικασία της ΔΕΑ καθώς «μέχρι σήμερα κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους των αγνοουμένων μας».

Όμως, συμπλήρωσε, ένας τεράστιος αριθμός γνωρίζουμε πού είναι και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τους μεταφέρουμε εδώ. «Αυτή είναι η προσπάθεια. Είναι υποχρέωση απέναντι στους συγγενείς και μέσα στον κατάλογο υπάρχουν Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες πεσόντες», κατέληξε ο Προεδρικός Επίτροπος.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - «Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» ισχυρίζεται το Ισραήλ

Live: Φλέγεται η Μέση Ανατολή - «Έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης» ισχυρίζεται το Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν σε στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης και ότι κατέστρεψε το 1/3 των εκτοξευτών πυραύλων του Ιράν. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή και τον τραυματισμό πάνω από 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE