Συνεχίζεται η νοσηλεία τεσσάρων ανθρώπων στην Κύπρο για τον ιό του Δυτικού Νείλου, δύο σε Εντατικές Μονάδες και δύο σε Παθολογική Κλινική, ένα περιστατικό επιβεβαιώθηκε και ακόμη ένα περιστατικό διερευνάται στην Αμμόχωστο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι σε ό,τι αφορά τους τέσσερις ασθενείς.
«Εκείνο που διαφοροποιήθηκε είναι ότι έχουμε ένα ύποπτο περιστατικό στην Αμμόχωστο, το οποίο νοσηλεύεται και διερευνάται και ακόμη ένα περιστατικό ασθενή, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί», είπε.
Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να προφυλαχθεί το κοινό από τα κουνούπια, απάντησε ότι στην Κύπρο ακολουθείται η ίδια πρακτική με τις υπόλοιπες χώρες όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα. Έκανε αναφορά στην ένδυση τις βραδινές ώρες με ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια, στα φιδάκια και τα εντομοαπωθητικά και τους ψεκασμούς. Είναι καλό να γίνεται χρήση ανεμιστήρων οι οποίοι απωθούν τα κουνούπια ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, είπε.
Σε ερώτηση αν συνήθως από το Σεπτέμβριο και μετά μειώνεται η παρουσία των κουνουπιών απάντησε καταφατικά. «Ευελπιστούμε ότι μόλις μπει το φθινόπωρο θα αλλάξουν τα πράγματα», πρόσθεσε
Εξάλλου, ερωτηθείσα αν το Υπουργείο έχει οποιαδήποτε νεότερη πληροφόρηση για την κατάσταση στα κατεχόμενα η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι χθες, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δικοινοτικής Ομάδας επικοινώνησε μαζί τους και οι ίδιοι τον ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχουν άλλα κρούσματα, αν και όπως διευκρίνισε το Υπουργείο δεν έχει τρόπο επιβεβαίωσης αυτής της πληροφόρησης.
Σοβαρά συμπτώματα σε λιγότερο από 1% των ανθρώπων που μολύνονται
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν εκδηλώνουν συμπτώματα του ιού, το 20% αυτών, μπορεί να εκδηλώσουν ήπια μορφή της νόσου με συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, συμπτώματα από το γαστρεντερικό όπως εμετούς, διάρροιες, ανορεξία, πόνο στην κοιλιά, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων
Η νόσος περνάει από μόνη της, συνήθως σε 3-10 ημέρες, προστίθεται.
Περίπου 1 στα 150 άτομα, δηλαδή λιγότερο από 1% που μολύνονται με τον ιό του Δυτικού Νείλου θα αναπτύξουν «σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή οξεία χαλαρά παράλυση».
Τα συμπτώματα, αναφέρεται, είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης όπως απάθεια, λήθαργο, σύγχυση ή κώμα, νευρολογική συμπτωματολογία όπως αστάθεια, διαταραχές βάδισης, τρόμο, σπασμούς, παραλύσεις, διαταραχές όρασης. «Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες και οι νευρολογικές εκδηλώσεις μπορεί να είναι μόνιμες», προστίθεται.
Μετά από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων, συμπληρώνεται.
Σημειώνεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τσιμπούν μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), που αποτελούν τη βασική δεξαμενή του ιού στη φύση. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Επίσης, δεν μεταδίδεται από νοσηλευόμενους ασθενείς στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Μέτρα προστασίας
Το κοινό μπορεί να λάβει μέτρα ατομικής προστασίας όπως μακριά μανίκια και παντελόνια κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα
Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικό σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρεται ενώ προστίθεται ότι εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET, picaridin, IR3535 ή αιθέρια έλαια ευκαλύπτου διαρκούν περισσότερο.
Το κοινό καλείται να ακολουθεί τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους ενώ εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη κάτω των δύο μηνών και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών
Σε ότι αφορά μέτρα προστασίας που μπορούν να ληφθούν στο σπίτι συστήνεται η τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα παράθυρα και τις πόρτες.
Προτείνεται επίσης η χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων.
Συστήνεται επίσης η απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.
Μεταξύ των μέτρων προστασίας που μπορούν να ληφθούν είναι και η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.
Προτείνεται επίσης το κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών, ενώ συστήνεται όπως το πότισμα γίνεται κατά προτίμηση κατά τις πρωινές ώρες.
Συστήνεται επίσης η χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων, η χρήση εντομοκτόνων, αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων νερού που έχουν διαρροή και απομάκρυνση ή διόρθωση παλιών λάστιχων που συσσωρεύουν νερό και η κάλυψη με σήτες των αγωγών εξαερισμού των βόθρων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις