Η ΕΔΕΚ κάνει σήμερα αρχή για μια νέα πορεία, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές «κομβικό σημείο για την παραπέρα πορεία» του Κινήματος.
Μιλώντας στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ, στη Λευκωσία, κατά την οποία θα γίνει η ανακήρυξη του Αναπληρωτή Προέδρου και του Κεντρικού Οργανωτικού Γραμματέα, καθώς και η εκλογή του Β` Αντιπροέδρου του κόμματος, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ολοκληρώνεται ο κύκλος της εκλογικής διαδικασίας που άνοιξε με την παραίτηση του Γιαννάκη Ομήρου.
Αναφέρθηκε και στον ενδιάμεσο χώρο, λέγοντας ότι «η ΕΔΕΚ δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αμφίβολης επιτυχίας εγχειρήματα», ενώ πρόσθεσε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν τίθεται θέμα συνένωσής του.
Είπε ότι η στάση της ΕΔΕΚ έναντι της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι υπεύθυνη, αλλά αντιπολιτευτική, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε άμεσα ή έμμεσα να αποτελούμε τμήμα αυτής της πολιτικής».
Ζήτησε ακόμη καθορισμό νέας στρατηγικής στο Κυπριακό, τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για τη διεθνή πτυχή του εθνικού προβλήματος, τερματισμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας μέχρι την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άμεση οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως προβλέπεται στη συμφωνία του Καΐρου.
Ξεκαθαρίζοντας την πολιτική συμπεριφορά του κόμματος αναφορικά με την συνένωση του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «κατά τρόπο τελεσίδικο πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι ο χαρακτηρισμός του χώρου είναι καθαρά γεωγραφικός, δεν είναι ιδεολογικοπολιτικός».
Πέραν της ιδεολογικής και πολιτικής συνάφειας των δυνάμεων που θα το επιχειρήσουν, πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη διάθεση, είπε, διαπιστώνοντας ότι «με κάποιες πολιτικές δυνάμεις δεν ικανοποιείται η πρώτη προϋπόθεση, ενώ με κάποιες από τις υπόλοιπες δεν έχει επιβεβαιωθεί η δεύτερη».
Απέρριψε παράλληλα κάθε πρόταση που προνοεί ουσιαστικά είτε διάλυση των υφιστάμενων κομμάτων και τη δημιουργία ενός νέου, είτε την ομοσπονδοποίηση σε ένα «ακαθόριστο πολιτικό σχήμα αμφίβολης προοπτικής».
Αυτό που θεωρείται ως ρεαλιστική επιλογή είναι η συμπόρευση εκεί και όπου υπάρχει ταύτιση θέσεων, είπε.
Αναφορικά με την Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι «έχουμε διαμετρικά αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις σε θέματα μείζονος σημασίας».
Άσκησε κριτική, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κυβερνητική πολιτική ευθύνεται για το επιλεκτικό κούρεμα των καταθέσεων, το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και το ξεπούλημα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.
Αναφέρθηκε επίσης σε άδικες και ετεροβαρείς φορολογίες και σε απροθυμία ουσιαστικής προστασίας των πολιτών από τις εκποιήσεις, ενώ μίλησε και για τρομακτική αύξηση της ανεργίας.
Συνέχισε, λέγοντας ότι η πολιτική της Κυβέρνησης κινείται στο επίπεδο του νεοφιλελευθερισμού και οδηγεί σε «πλήρη υποταγή στο Μνημόνιο, σε βαθμό που την οικονομική πολιτική της πατρίδας μας να την καθορίζουν οι Βρυξέλλες».
Είπε ότι η πολιτική του κόμματος στοχεύει στην προστασία των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων, με σμίκρυνση της οικονομικής ανισοσκέλειας και στήριξη του υγιούς ανταγωνισμού, ενώ τάχθηκε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών
Παράλληλα, ζήτησε βελτίωση των όρων του Μνημονίου, για την προστασία των πολιτών σε θέματα όπως είναι οι εκποιήσεις, ενώ μίλησε για «κόκκινες γραμμές», η μη ικανοποίησή των οποίων θα οδηγήσει το κόμμα στην καταψήφιση του νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα.
Για το Κυπριακό, είπε ότι ο διακοινοτικός διάλογος θα πρέπει να αφορά την εσωτερική πτυχή του προβλήματος, ενώ ζήτησε τον καθορισμός ενιαίας Εθνικής πολιτικής για αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού.
Είπε ακόμη ότι η Κύπρος πρέπει να αιτηθεί στην ΕΕ τη λήψη πρακτικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας, κατά το πρότυπο των ρωσικών κυρώσεων, να προετοιμαστεί σωστά για μια προσφυγή στο ΣΑ του ΟΗΕ και να ετοιμάσει περίγραμμα λύσης, στη βάση της ομόφωνης απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.
Μιλώντας εξάλλου για την οργανωτική κατάσταση του κόμματος είπε ότι σήμερα «ίσως να βρίσκεται στο χειρότερό της σημείο», ενώ έφερε το παράδειγμα των οργανώσεων του εξωτερικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μόνο η Κ.Ο. Ηνωμένου Βασιλείου λειτουργεί σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ οι Κ.Ο. Αθήνας και Θεσσαλονίκης «λειτουργούν περιστασιακά».
Είπε ότι ξεκίνησε, υπό την ευθύνη του Κ.Ο. Γραμματέα, μια συστηματική προσπάθεια οργανωτικής ανασυγκρότησης, ενώ όταν ολοκληρωθεί, το οργανόγραμμα θα τεθεί προς έγκριση στο Π.Γ.
Παράλληλα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έχει επανακάμψει σημαντικός αριθμός μελών και στελεχών στο κόμμα, ενώ μίλησε για αυξημένο ενδιαφέρον για εγγραφή νέων μελών, με 216 νέα μέλη να έχουν κάνει αίτηση τις τρεις πρώτες εβδομάδες.
Αναφορικά με τα οικονομικά του κόμματος, είπε ότι η διαχείριση του ταμείου από την Επιτροπή Οικονομικής Διαχείρισης γίνεται κατά υποδειγματικό τρόπο. Είπε ότι το 2014 αποπληρώθηκε δάνειο ύψους 150 χιλ. ευρώ και το 2015 αντίστοιχο ύψους 135 χιλ., ενώ το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σε μισό εκ. και είναι εξυπηρετούμενο.
Τέλος, είπε ότι το πιστωτικό διαθέσιμο του ταμείου είναι περίπου 106 χιλ. ευρώ, ενώ οι ανελαστικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου ανέρχονται περίπου στις 200 χιλ., με το έλλειμμα στα κομματικά ταμεία να υπολογίζεται σε 100 περίπου χιλ. ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, κατέληξε, ενεργοποιείται η σύσταση Επιτροπής για εισηγήσεις για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και τη μείωση δαπανών, ενώ από τον Απρίλιο θα ενεργοποιηθεί και η απόφαση για κατάθεση στο Κεντρικό Ταμείο του 10% της καθαρής αντιμισθίας των αξιωματούχων του κόμματος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις