Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενημερώνει την Δευτέρα 9/9 ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ, αλλά και για τις προθέσεις και τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για την εκπόνηση σχετικού σχεδίου για τα πρόσωπα που δεν δύναται να ενταχθούν στο Σχέδιο, καθώς και για τους συνεπείς δανειολήπτες.
Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Οικονομικών θα αρχίσει στις 11.00, ενώ ακολούθως στις 11.45 ο κ. Γεωργιάδης θα ενημερώσει την Επιτροπή αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις εκποιήσεις.
Σε σχέση με τα ζητήματα των εκποιήσεων, κατά τη συνεδρία της Επιτροπής στις 2 περασμένου Αυγούστου, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου είχε ζητήσει από τους βουλευτές να δοθεί χρόνος στην ΚΤΚ ώστε να προτείνει ένα μηχανισμό για το θέμα των εκποιήσεων, ο οποίος να βασίζεται και σε αναλύσεις και σε διαβούλευση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο Διοικητής της ΚΤΚ είχε αναφέρει τότε ότι η ΚΤΚ σέβεται τις ανησυχίες των βουλευτών να βρεθεί ένας τρόπος οι αδικημένοι δανειολήπτες να βρουν το δίκαιο τους αλλά να μην είναι γενικός μηχανισμός, όπως σημείωσε, «που να προκαλεί καθυστερήσεις στις προσπάθειες των τραπεζών και να επηρεάζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα ούτε να μπορεί να τύχη εκμετάλλευσης από δανειολήπτες που τυχόν θα θέλουν να προκαλέσουν καθυστερήσεις».
Την ίδια ημέρα, 2 Αυγούστου, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ για τις μεταβιβάσεις και υποθηκεύσεις που αφορά τις εκποιήσεις ακινήτων, για την οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία θα εξεταστεί στις 24 Σεπτεμβρίου.
Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα προσφυγής (έφεση για παραμερισμό σκοπούμενης της ειδοποίησης σκοπούμενης πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου) δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου για εξέταση παραπόνων τους κατά τραπεζών που αφορούν μεταξύ άλλων υπερχρεώσεις και παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της Κεντρικής Τράπεζας. Αν ο Επίτροπος διαπιστώνει παραβίαση εκ μέρους της Τράπεζας του κώδικα ο δανειολήπτης θα δικαιούται να προσφύγει στο δικαστήριο το οποίο θα εκδίδει αυθημερόν διάταγμα για αναστολή της εκποίησης της ενυπόθηκης κατοικίας του ή της επαγγελματικής του στέγης.
Επίσης περιλαμβάνει πρόσθετο λόγο προσφυγής την περίπτωση που πιστωτικό ίδρυμα αρνήθηκε να προσέλθει ή δεν προσήλθε σε διαδικασία αναδιάρθρωσης δανείου.
Εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της ΚΤΚ, στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, εκπρόσωποι της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), του Κινήματος Προστασίας και Δικαιωμάτων Δανειοληπτών και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής του Κινήματος ενάντια στις Εκποιήσεις.
Πριν τη συζήτηση των δύο αυτών θεμάτων, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών θα συνεχίσουν την συζήτηση που αφορά την επικαιροποίηση της Συμφωνίας που έγινε το Φεβρουάριο του 1971 μεταξύ της Δημοκρατίας και της Εκκλησίας της Κύπρου με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 11 Φεβρουαρίου 1971, για επιχορήγηση της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου με μηνιαίο ποσό που αντιστοιχεί στο ένα δεύτερο της μισθοδοσίας των πρωτοδιόριστων δημοδιδασκάλων.
Επίσης, θα συνεχιστεί η συζήτηση της πρότασης νόμου των βουλευτών του ΔΗΣΥ Μάριου Μαυρίδη και Ονούφριου Κουλλά για διατήρηση του δικαιώματος των δανειοληπτών της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Κυπριακής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) ή τυχόν άλλων φορέων διαχείρισης δανείων, να αιτούνται διορισμό διαμεσολαβητή σε σχέση με τη διαδικασία αναδιάρθρωσης των διευκολύνσεών τους και των υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως.
Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει την συζήτηση της πρότασης νόμου των βουλευτών Ηλία Μυριάνθου της ΕΔΕΚ και Μιχάλη Γιωργάλλα Αλληλεγγύης για την εισαγωγή σχετικής διάταξης στον βασικό νόμο, ώστε πρόσωπα τα οποία ήταν εξουσιοδοτημένα από τον Υπουργό Οικονομικών, δυνάμει του άρθρου 46 των περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμων του 1961 έως 2002, να ετοιμάζουν λογαριασμούς και προσδιορισμούς φορολογητέου εισοδήματος για σκοπούς επιβολής φόρου εισοδήματος και τα οποία δεν εξασφάλισαν άδεια δυνάμει του περί Εταιρειών Νόμου, να θεωρείται ότι κατέχουν άδεια για να ασκούν τις εν λόγω εργασίες για σκοπούς του περί Ελεγκτών Νόμου.
Τέλος, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής θα συνεχίσουν την συζήτηση της πρότασης νόμου των βουλευτών Μάριου Μαυρίδη και Ονούφριου Κουλλά του ΔΗΣΥ για καθορισμό του Υπουργείου Οικονομικών ως αρμόδια αρχή για τον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για τους σκοπούς του βασικού νόμου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις