Το τέλος του καλοκαιριού μας βρήκε να θρηνούμε νεκρούς λόγω τροχαίων (μόνο τον Αύγουστο στη Λεμεσό χάθηκαν τέσσερις ζωές), με την ανάγκη χάραξης ενιαίας στρατηγικής για αντιμετώπιση των οδικών δυστυχημάτων να φαντάζει επιτακτική.
Του Φάνη Μακρίδη
Δυστυχώς, όμως, βασικά γρανάζια της Πολιτείας δεν μπορούν να λειτουργήσουν αρμονικά… Τρανή απόδειξη και οι φωτιές που άναψε στην Αστυνομία η Βουλή των αντιπροσώπων σε σχέση με ποινικά αδικήματα τα οποία έχουν να κάνουν με σοβαρές παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Έγγραφο που αποκαλύπτουμε στο παρόν δημοσίευμα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Αστυνομία εμφανίζεται να έχει σοβαρό πρόβλημα μετά την υπερψήφιση πρότασης Νόμου από τη Βουλή που επιτρέπει την παραγραφή σχετικών αδικημάτων.
Το εν λόγω ντοκουμέντο αποτελεί επιστολή του υπεύθυνου του Κλάδου Εισαγγελίας της Αστυνομίας στην Επαρχία Λευκωσίας, Μίμη Αβρααμίδη, προς την Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας. Μέσω αυτής της επιστολής, πληροφορεί ότι η απόφαση της Βουλής τον Οκτώβριο του 2018 για τροποποίηση του άρθρου 88 του ποινικού κώδικα προκαλεί «πολλαπλά προβλήματα». Εξηγεί ότι η τροποποίηση του άρθρου δίνει τη δυνατότητα παραγραφής τροχαίων αδικημάτων τα οποία προνοούν φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και ένα χρόνο.
Τονίζει, ταυτόχρονα, τους εξεταστές υποθέσεων που έχουν να κάνουν με σοβαρές τροχαίες παραβάσεις να τις διαβιβάζουν στην Εισαγγελία της Αστυνομίας έγκαιρα, «τουλάχιστον τρεις μήνες πριν την παραγραφή των αδικημάτων», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.
Η καθυστέρηση
Τα πολλαπλά προβλήματα στα οποία κάνει αναφορά ο κ. Αβρααμίδης, έχουν να κάνουν με τα όσα πλέον προνοεί το άρθρο περί παραγραφής σε συνάρτηση με τις χρονοβόρες διαδικασίες μεταξύ υπηρεσιών της Αστυνομίας.
Αν κάποιος υποπίπτει σε τροχαίο αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 μηνών, τότε σε περίπτωση που δεν καταχωρηθεί υπόθεση εναντίον του εντός των επόμενων 6 μηνών, το αδίκημα παραγράφεται. Σε περίπτωση που για αδίκημα το οποίο προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι έναν χρόνο δεν υπάρξει καταχώρηση εντός ενός έτους, τότε επίσης έχουμε παραγραφή του.
Κατά συνέπεια, επειδή οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, είναι αρκετοί οι πολίτες που καταφέρνουν μέσω αυτού του «παραθύρου» να ξεφύγουν από την τσιμπίδα του νόμου.
Η Βουλή…
Οι βουλευτές μας έκριναν πως ο εν λόγω Νόμος θα αποφόρτιζε την Αστυνομία και τα Δικαστήρια. Το ΚΥΠΕ μας ενημέρωνε στις 12 Οκτωβρίου για τα ακόλουθα: «Η Ολομέλεια της Βουλής με 43 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 1 αποχή ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου με την οποία τροποποιείται ο ποινικός κώδικας... Όπως ανέφερε ο εισηγητής του νόμου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα θα αποφορτιστούν τόσο η Αστυνομία, όσο και τα Δικαστήρια».
Φαίνεται, ωστόσο, πως το αστυνομικό σώμα δεν είχε ληφθεί υπόψιν, αν αναλογιστούμε τα όσα κατέγραψε και ο κ. Αβρααμίδης. "Με αυτά τα δεδομένα είναι ανέφικτο να χαραχθεί ενιαία στρατηγική για αντιμετώπιση των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων…" σχολίασε αρμόδια πηγή στο ThemaOnline.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις