Το ελληνικό κοινοβούλιο έμπρακτα θα αναλάβει την απαιτούμενη πρωτοβουλία για το Κυπριακό.Η διαιώνιση του προβλήματος οδηγεί στην παγίωσή του και η διαρκής αναστολή και αναβολή της επίλυσης του, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Μιλώντας μετά που έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η κ. Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι είναι αναγκαίο το Κυπριακό να αποτελεί γενικότερη υπόμνηση της ανάγκης επιστροφής της Ευρώπης και της ΕΕ στις πανανθρώπινες, οικουμενικές και ευρωπαϊκές αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των κοινωνιών.
Ανέφερε ότι είχε μια δια μακρόν και ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφενός, είπε, για να ακούσει για τις προτεραιότητες και τα προγράμματα σε επίπεδο διεκδικήσεων του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου να εκθέσει στον Πρόεδρο τις πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου, οι οποίες έχουν άμεση σχέση και συνάφεια και με προτεραιότητες και με συμφέροντα του κυπριακού λαού, ιδίως “ενόψει των δοκιμασιών που ταλανίζουν και καταδυναστεύουν και τον ελληνικό λαό και τον κυπριακό λαό και άλλους λαούς που έχουν θυματοποιηθεί από τα μνημόνια”.
Το Ελληνικό Κοινοβούλιο, είπε, πήρε την πρωτοβουλία και “με απόφασή μου ιδρύει Επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, μια επιτροπή που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες αλλά και θα επικουρείται και από κοινοβουλευτικά πρόσωπα του Ευρωκοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων. Μια επιτροπή που πιστεύω θα μπορέσει να παραγάγει πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα που θα επικουρήσουν στη διαγραφή του χρέους όχι μόνο του ελληνικού αλλά θα χορηγήσουν πολύτιμα στοιχεία και σε άλλους λαούς, και ιδίως στον κυπριακό λαό”.
Ταυτόχρονα, ανέφερε, “αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με την κυρίαρχη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για διερεύνηση των ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας μας στο μνημόνιο και είναι σίγουρο ότι στην πορεία αυτής της διερεύνησης θα προκύψουν στοιχεία πολύτιμα και για την αποκάλυψη των παραμέτρων που συνέτειναν και των ευθυνών που υπήρξαν για την κυπριακή τραπεζική κρίση”.
Το ελληνικό κοινοβούλιο, διευκρίνισε, “στο βαθμό που θα έχει υπόψη του τέτοια στοιχεία, θα τα θέσει και υπόψη των κυπριακών θεσμικών παραγόντων και του κυπριακού λαού και αντίστροφα θα αναζητήσει τη συνδρομή τους στην πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν σε αυτή τη μέγγενη των μνημονίων”. Τόνισε ότι πάνω από όλα, “οι πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου, και αυτό νομίζω ότι έχει ιδιαίτερη αξία για τον κυπριακό λαό, συντείνουν στο να υπηρετήσουν το δικαίωμα των λαών για δικαιοσύνη και για αλήθεια. Και αυτή η προτεραιότητα θα διαποτίζει κάθε μας πρωτοβουλία και κάθε ενέργεια στήριξης και υποστήριξης και των αιτημάτων του κυπριακού λαού”.
Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και για την πρόσφατη πρωτοβουλία στην Ελλάδα για αναβάθμιση με επανασυγκρότηση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων των γερμανικών οφειλών. Είναι μια επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας θα ζητήσουμε και τη συνδρομή και άλλων κοινοβουλίων και χωρών, είπε.
Για το Κυπριακό, “τόνισα και το τονίζω με κάθε απαιτούμενη έμφαση ότι είναι αυτονόητη και αδιαπραγμάτευτη η έμπρακτη αλληλεγγύη και του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου για την επίλυση του Κυπριακού με την ενθάρρυνση της επανέναρξης των συνομιλιών χωρίς ενέργειες που τορπιλίζουν την ειρηνική και ομαλή συζήτηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα και ισοτιμία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και κυρίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς κεκτημένου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών”.
“Είναι αυτονόητο ότι το ελληνικό κοινοβούλιο έμπρακτα θα συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση και θα αναλάβει και κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία υπογραμμίζοντας ότι η διαιώνιση του προβλήματος οδηγεί στην παγίωσή του, ότι η διαρκής αναστολή και αναβολή της επίλυσης τελικά οδηγεί στο να ριζώνει στις συνειδήσεις το ανεπίλυτο της υπόθεσης και τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο το Κυπριακό να αποτελεί γενικότερη υπόμνηση της ανάγκης επιστροφής της Ευρώπης και της ΕΕ στις πανανθρώπινες, οικουμενικές και ευρωπαϊκές αξίες της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και των κοινωνιών, της κοινωνικής ευημερίας και του απόλυτου και αδιαπραγμάτευτου σεβασμού του κοινωνικού κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στην Ελλάδα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάει να συναντήσει την Καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ για να του κάνει μάθημα διαπραγμάτευσης, η κ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε τη διάκριση των εξουσιών και ότι στην Κύπρο εκπροσωπεί το ελληνικό κοινοβούλιο.
Ωστόσο είπε ότι η “μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική βουλή για την αποτίναξη του μνημονιακού ζυγού συνολικά στην Ευρώπη είναι μια μάχη που αφορά όλους εκείνους που συμμερίζονται τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας αλλά και της αλληλεγγύης των λαών και των κοινωνιών. Θα περίμενε λοιπόν κανείς να είναι οικουμενική, παλλαϊκή και συνολική η συστράτευση προς την κατεύθυνση αυτή. Αποτελεί πάντοτε μια δυσάρεστη έκπληξη όταν η αλληλεγγύη στην κατεύθυνση μιας τέτοιας διεκδίκησης διαρρηγνύεται από επιλογές διαφοροποίησης και υπονόμευσης”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις