ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπριος πρόσφυγας διεκδικεί αποζημίωση από τα προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ

Κύπριος πρόσφυγας διεκδικεί αποζημίωση από τα προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ

 Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), στο Λουξεμβούργο, προσέφυγε Κύπριος πρόσφυγας, ο οποίος ζητά να αποζημιωθεί για την απώλεια χρήσης της περιουσίας του, στα κατεχόμενα, από τα προενταξιακά κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για την προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Για «τεράστιας σημασίας» απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για παρόμοιες υποθέσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έκανε λόγο ο δικηγόρος του αιτητή, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Ο χειροπράκτης Ντίνος Ραμόν είχε προσφύγει to 1995 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την περιουσία του στο Μπογάζι, μια κλινική 32 δωματίων την οποία είχε σχεδόν αποπερατώσει το καλοκαίρι του 1974, όταν ο ίδιος ήταν ηλικίας 37 ετών. Στο πλαίσιο της ομαδικής προσφυγής Ξενίδη-Αρέστη, το ΕΔΑΔ δικαίωσε τον κ. Ραμόν το 2010, επιδικάζοντας αποζημίωση ύψους €450.000, όμως 9 χρόνια μετά η Άγκυρα δεν έχει καταβάλει ακόμη το ποσό.

Ο κ. Δημητριάδης εξασφάλισε στις 26 Ιουνίου 2019 Προσωρινό Διάταγμα Μεσεγγύησης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, με την οποία ο πελάτης του διεκδικεί αποζημίωση, ύψους €585.418,74 από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (το ποσό της αποζημίωσης πλέον έξοδα, τόκους και επιτόκια).

Σύμφωνα με το διάταγμα του κυπριακού δικαστηρίου «για να επιτευχθεί η πληρωμή των εν λόγω ποσών προς τον Αιτητή το ΔΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει, κατόπιν σχετικής Αίτησης, την άρση της ασυλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα πιο πάνω αναφερόμενα περιουσιακά στοιχεία».

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι μετά από αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, εξασφαλίστηκε Προσωρινό Διάταγμα Μεσεγγύησης εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με χρήματα που προορίζονται για την προενταξιακή βοήθεια της Τουρκίας, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το διάταγμα εκδόθηκε υπό τον όρο της εξασφάλισης απόφασης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο, με την οποία θα αίρεται η ασυλία που απολαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε. «Η αίτηση έχει ήδη αποσταλεί για καταχώριση στο ΔΕΕ και αναμένουμε τις οδηγίες του Δικαστηρίου» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι «η υπόθεση αυτή είναι τεράστιας σημασίας, καθώς πραγματεύεται τουλάχιστον τέσσερα επίπεδα». Όπως εξήγησε «το πρώτο είναι το ατομικό επίπεδο, σε σχέση με την αποζημίωση για απώλεια χρήσης του κ. Ραμόν». Σε εθνικό επίπεδο, συνέχισε, η υπόθεση «έχει να κάνει με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ» ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η υπόθεση αφορά θέματα διαφάνειας των διαδικασιών της Κομισιόν.

Ο κ. Δημητριάδης είπε τέλος ότι υπάρχει και μια τέταρτη, πανευρωπαϊκή διάσταση, καθώς «η εκτέλεση αυτής της απόφασης μέσα στην εσωτερική έννομη τάξη της Κύπρου ανοίγει το δρόμο να γίνει ενδεχόμενα το ίδιο και σε 47 άλλες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top