ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Η στήριξη προς την Ελλάδα όχι με διακηρύξεις αλλά με πράξεις

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Η στήριξη προς την Ελλάδα όχι με διακηρύξεις αλλά με πράξεις

H στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ελλάδα και τα ελληνικά αιτήματα τα οποία η Αθήνα θέτει προς την ΕΕ δεν θα πρέπει να εκφράζεται με διακηρύξεις αλλά στην πράξη, ανοίγοντας και η ίδια κεφάλαια προς συζήτηση έτσι ώστε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Κινήματος Κώστα Ευσταθίου, συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Εξερχόμενος, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως η αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ προσέφερε ως δώρο στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων το πόρισμα της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, εξηγώντας πως αυτή η ενέργεια αποτελούσε καθήκον «από τη στιγμή που οι προκάτοχοι της κ. Κωνσταντοπούλου δεν είχαν αποδεχτεί» να τους επισκεφτούν και να τους παραδώσουν επίσημα το πόρισμα αυτό της κυπριακής Βουλής.

Ανέφερε επίσης πως την ίδια στιγμή τέθηκε στην κ. Κωνσταντοπούλου ένα αίτημα, «στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας ενιαίας εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο αν μπορούσε να υπάρξει πρόσβαση στο πλούσιο αρχείο της Βουλής των Ελλήνων».

«Υπάρχουν αξιόλογα έγγραφα τα οποία μπορούν να μελετηθούν και μπορούν να προσδώσουν ιδιαίτερη αξία στις συζητήσεις μας για τον καθορισμό αυτής της ενιαίας εθνικής πολιτικής ή στρατηγικής έναντι του τουρκικού επεκτατισμού» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν προς την κ. Κωνσταντοπούλου ορισμένα ζητήματα, κάποια οικονομικής φύσης και κάποια πολιτικής φύσης, όπως εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα πολιτικής φύσης, είπε πως πέρα από τη συνδιαμόρφωση της ενιαίας εθνικής πολιτικής, χρήζει άμεσης προτεραιότητας η υλοποίηση της απόφασης του Καΐρου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. «Αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός το οποίο μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική μας θέση και κυρίως να αποτελέσει ένα ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό» δήλωσε.

Ανέφερε ακόμη πως η κυπριακή κυβέρνηση, την υποστήριξη προς τα ελληνικά αιτήματα στο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αλλά ενδεχομένως και των αιτημάτων τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέτει προς την ΕΕ, δεν θα πρέπει να την εκφράζει με διακηρύξεις αλλά στην πράξη ανοίγοντας και η ίδια κεφάλαια προς συζήτηση έτσι ώστε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις.

«Και αυτά τα κεφάλαια» εξήγησε, «είναι κυρίως τρία».

Το πρώτο, όπως είπε, έχει να κάνει με το θέμα των ημικρατικών οργανισμών. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για μετοχοποίηση και το κράτος να έχει τον ισχυρό εποπτικό έλεγχο και το πλειοψηφικό πακέτο» δήλωσε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι το θέμα των εκποιήσεων όπου «θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις και πρόνοιες για τη διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και οι εγγυητές θα πρέπει να απαλλαγούν από οποιαδήποτε ευθύνη έναντι των τραπεζών».

Και ένα τρίτο θέμα, συμπλήρωσε, είναι αυτό της παραχώρησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου η Κύπρος θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους όρους που έχουν τεθεί για τις θετικές αξιολογήσεις και αυτό γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, «μια μικρή, ανοικτή και ευαίσθητη οικονομία, μια χώρα που έχει υποστεί μεγάλο κόστος από την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή, η μοναδική χώρα όπου υπήρξε κούρεμα καταθέσεων και μια χώρα που εδώ και 41 χρόνια βρίσκεται υπό ημικατοχή».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top