Επιμέλεια: Ανδρέας Πογιατζή
Η Τουρκία εξέδωσε παράνομη NAVTEX με σκοπό να υποστηριχθεί το ερευνητικό «Bilim 2» από ναυτικές δυνάμεις. Η τούρκικη NAVTEX δεσμεύει τεράστια έκταση μεταξύ του Καστελόριζου και της Ρόδου και θα διεξαχθεί χωρίς πυρά. Οι επίσημη αφήγηση από την Τουρκία είναι πως το «Bilim 2» έχει ως σκοπό τις θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες και πρέπει να υποστηριχθεί από ναυτικές δυνάμεις. Σημειώνεται πως το «Bilim 2» βρίσκεται στο Καστελόριζο από την Κυριακή 15/09 και παρακολουθείται από ελληνική πυραυλάκατο.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για να διευρύνει την δράση του «Bilim 2» στην περιοχή, αλλά και για να δυναμιτίσει το κλίμα ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 25 Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εδραιώσει δυναμικά το παρών της στην Ανατολική Μεσόγειο και με την σειρά της εξέδωσε NAVTEX για συντονισμό και καθοδήγηση εμπορικών πλοίων. Συγκεκριμένα η NAVTEX της Αθήνας είναι σε Ιόνιο και Αιγαίο και την θάλασσα του Καστελόριζου.
Η άσκηση θα διεξαχθεί από 18 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου