Ο πάπας Φραγκίσκος ζητά μια «συλλογική απάντηση» στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

Ο πάπας Φραγκίσκος ζητά μια «συλλογική απάντηση» στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

«Πρόκληση για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος την κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «πολύ αόριστες» δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, του 2015.


«Με τη Συμφωνία του Παρισιού, στις 12 Δεκεμβρίου 2015, η διεθνής κοινότητα αντιλήφθηκε την ανάγκη να δοθεί μια συλλογική απάντηση για να συνεργαστεί στην οικοδόμηση του κοινού οίκου μας», υπενθύμισε ο ποντίφικας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Νέα Υόρκη.

«Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική αυτή συμφωνία, παρατηρούμε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κράτη είναι ακόμη πολύ αόριστες και πολύ μακριά από τις επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί», πρόσθεσε.

Ο πάπας, που τον Οκτώβριο θα οργανώσει μια παγκόσμια εκκλησιαστική σύνοδο για τον Αμαζόνιο, υπογράμμισε ότι «μολονότι η κατάσταση δεν είναι καλή (...) υπάρχει ακόμη χρόνος» για να διασφαλίσουν οι ηγέτες μια καλύτερη ζωή για τις μελλοντικές γενιές.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει ζητήσει τη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα ωθήσει τους ανθρώπους να ξανασκεφθούν τα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής. «Αντιμετωπίζουμε μια πολιτισμική πρόκληση (...) και είναι σαφές ότι έχουμε πολλές λύσεις, εφικτές για τον καθέναν, αν υιοθετήσουμε ένα προσωπικό και κοινωνικό τρόπο ζωής που να ενσωματώνει την εντιμότητα, το θάρρος και την υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ο Αύγουστος που θα κρίνει το Κυπριακό - Ο Φίτο ανοίγει τον κύκλο των κρίσιμων επαφών - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν

Ο Αύγουστος που θα κρίνει το Κυπριακό - Ο Φίτο ανοίγει τον κύκλο των κρίσιμων επαφών - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Ερχιουρμάν

Η άφιξη στην Κύπρο του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ειδικού Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό, Ραφαέλε Φίτο, δεν αποτελεί ακόμη μία τυπική ευρωπαϊκή επίσκεψη. Έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το Κυπριακό φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά στη διεθνή ατζέντα, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιχειρούν συντονισμένα να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πρώτη ουσιαστική πολιτική επανεκκίνηση, έπειτα από χρόνια στασιμότητας.

BEST OF TOTHEMAONLINE