Το κενό που προέκυψε στη νομοθεσία με την ψήφιση του νόμου για τη βιομηχανική κάνναβη (ο περί Παραγωγής και Εμπορίας της Βιομηχανικής Κάνναβης Νόμος του 2016) και του νόμου περί ναρκωτικών φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών νόμος του 1977, σε σχέση με τα τρόφιμα που περιέχουν την ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC), από το φυτό κάνναβη ήρθε να καλύψει με διάταγμα του στις 6 Ιουλίου του 2018 ο Υπουργός Υγείας.
Tης Χριστιάνας Τσαγγάρη
Το όλο θέμα απασχόλησε και την Αστυνομία, καθώς εντός του περασμένου μήνα στάλθηκε σχετική επιστολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη του σώματος σχετικά.
Βάσει του υπουργικού διατάγματος που τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2018, τρόφιμα, τα οποία παρασκευάζονται ή αποτελούν εξ' ολοκλήρου ή εν μέρει από βιομηχανική κάνναβη και από τα παράγωγα της, δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC) το ποσοστό του 0,2%, όπως και οι σπόροι, από ποικιλία Cannabis Sativa.
Στο διάταγμα επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η εισαγωγή, παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, κατοχή, προς πώληση ή μη, ή πώληση οποιουδήποτε καθοριζόμενου τροφίμου το οποίο περιέχει τετραϋδροκανναβινόλη (ΤHC) σε ποσοστό μεγαλύτερο των
- 10 mg/kg όσον αφορά εδώδιμα προϊόντα λαδιού
- 5 mg/kg σε εδώδιμους σπόρους και σε εδώδιμο αλεύρι
- 0,2 mg/kg σε άλλα τρόφιμα και ποτά εξαιρουμένων των αναψυκτικών και των μη αλκοολούχων ποτών
- 0,04 mg/kg σε αναψυκτικά και μη αλκοολούχα ποτά.
*Εδώδιμα-που τρώγονται
Tα τρόφιμα αυτά, είναι γνωστά ως hemp food. Στην κυπριακή αγορά τα βρίσκομαι σε ράφια υπεραγορών και μαγαζιών με βιολογικά προϊοντα, εδώ και αρκετό καιρό.
Οι ελέγχοι για την εφαρμογή της νομοθεσίας, εμπίπτει στις αρμοδιότητες των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.
Μιλώντας στο ThemaOnline, o Διευθυντής των εν λόγω Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής, είπε "ότι μέχρι σήμερα δεν εντοπίστηκαν παραβάτες της νομοθεσίας. Σε διαφορετική περίπτωση εάν δηλαδή εντοπιστούν η Υπηρεσία θα τους επιστήσει την προσοχή του νόμου και θα καταγγελθούν".
Πάντως σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, Στέλιο Σεργίδη, η ΥΚΑΝ δεν έχει σχέση με την εν λόγω νομοθεσία.
"Σε περίπτωση που προκύψουν υποθέσεις το αρμόδιο Τμήμα της Αστυνομίας είναι το Τμήμα Μικροπαραβάσεων. Προσφάτως σχετικό ενημερωτικό έγγραφο έχει αποσταλεί στα αρμόδια τμήματα της Αστυνομίας", τόνισεο κύριος Σεργίδης.
Το Υπουργείο Υγείας με βάση τα πρακτικά της Βουλής στις 24 Σεπτεμβρίου 2018, είχε απαντήσει σε σχετική, με το ζήτημα, ερώτηση του Γιώργου Περδίκη:
"Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, με βάση τον περί Τροφίμων (Έλεγχο και Πώληση) Νόμο του 1996 έως 2014, έχουν αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, του ελέγχου των τροφίμων μη ζωικής προέλευσης σε όλη την τροφική αλυσίδα περιλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που παρασκευάζουν και συσκευάζουν τρόφιμα και ποτά που παράγονται ή περιέχουν βιομηχανική κάνναβη.
Στον εν λόγω Νόμο, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια που να περιορίζει ή να απαγορεύει την εισαγωγή, παραγωγή, επεξεργασία ή πώληση οποιουδήποτε τροφίμου ή ποτού το οποίο προέρχεται από ή περιέχει βιομηχανική κάνναβη ή παράγωγο αυτής.
Ωστόσο, σημειώνεται πως τρόφιμα που παράγονται ή περιέχουν βιομηχανική κάνναβη (σπόροι, λάδι, αλεύρι, τσάι κλπ) κυκλοφορούν ελεύθερα εδώ και πάρα πολλά χρόνια τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλα Κράτη Μέλη/Τρίτες Χώρες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, και στην απουσία συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, προέκυπταν συνεχώς προβλήματα ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των τροφίμων και ποτών που παράγονται ή περιέχουν βιομηχανική κάνναβη και επίσης τον τρόπο αντιμετώπισης των αιτημάτων επιχειρηματιών τροφίμων να παράξουν τέτοια τρόφιμα.
Με βάση τα πιο πάνω, το όλο θέμα είχε συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων όπου αποφασίστηκε όπως καθορισθούν με Διάταγμα [με βάση τον περί Τροφίμων (Έλεγχο και Πώληση) Νόμο] ανώτατα όρια της ουσίας Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σε τρόφιμα. Σημειώνεται πως κατά τον καθορισμό των ανωτάτων ορίων είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη και τα ανώτατα όρια της ουσίας THC σε τρόφιμα και ποτά που είχαν καθορισθεί από άλλα Κράτη Μέλη.
Όσον αφορά την επισήμανση της παραγράφου 3, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως τα αλκοολούχα ποτά καλύπτονται από την παράγραφο 3(γ) του Διατάγματος (“0,2 mg/Kg σε άλλα τρόφιμα και ποτά εξαιρουμένων των αναψυκτικών και των μη αλκοολούχων ποτών”).
Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι με την έκδοση του Διατάγματος αυτού, προστατεύεται η δημόσια υγεία καθώς θα εισαχθούν ανώτατα όρια στην ουσία THC ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν νόμιμα τα προϊόντα που παράγονται ή περιέχουν βιομηχανική κάνναβη και ήδη κυκλοφορούν στην αγορά τόσο της Κύπρου όσο και άλλων Κρατών Μελών. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί πως η πλειοψηφία αυτών των προϊόντων δεν περιέχει την ουσία THC σε ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που καθορίζονται στο Διάταγμα".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις