H Κύπρος κατάφερε να μειώσει σημαντικά το χάσμα αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα, το οποίο το 2017 υποχώρησε στο 13,7% σε σχέση με 16% στην ΕΕ, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της σε ημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Χρίστος Μαληκκίδης.
Σύμφωνα με την Υπουργό, ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που σχεδίασε και υλοποίησε το διάστημα 2010-2015 το Υπουργείο Εργασίας, ύψους 2 εκ. ευρώ, και το οποίο αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν και συντηρούν το χάσμα αμοιβών, οδήγησε σε σημαντική μείωση του χάσματος. Συγκεκριμένα ενώ το 2010 η Κύπρος είχε ποσοστό ψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, το 2016 πέτυχε την 9η θέση ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό, επιτυγχάνοντας να βρίσκεται αρκετά πιο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, δηλαδή στο 13,9% σε σχέση με 16,2%. To 2017 το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο σημείωσε περαιτέρω μείωση φτάνοντας το 13,7% σε σχέση με 16% στην ΕΕ.
Ωστόσο, η Υπουργός σημείωσε ότι το χάσμα αμοιβών, αποτελεί τόσο κοινωνική διάκριση, όσο και εμπόδιο στην οικονομική ανεξαρτησία και ανάπτυξη των γυναικών. «Η διάκριση στις αμοιβές σημαίνει μειωμένες απολαβές για τις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αποτρέπει την πλήρη αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού και έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις αφού οι χαμηλότεροι μισθοί συνεπάγονται μειωμένες συντάξεις στο μέλλον και αυξάνουν τον κίνδυνο της φτώχειας στην τρίτη ηλικία», είπε.
Επικαλέστηκε ακόμα τα τελευταία στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για το 2019, σύμφωνα με τα οποία στην Κύπρο φαίνεται ότι η συμμετοχή των γυναικών στην απασχόληση, ως ποσοστό στο σύνολο του γυναικείου πληθυσμού εργάσιμης ηλικίας, εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τη συμμετοχή των ανδρών, ενώ η συμμετοχή τους στις επισφαλείς θέσεις εργασίας μερικής και προσωρινής εργασίας, αν και έχει καθοδική τάση είναι ωστόσο μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών.
Η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως το Υπουργείο προωθεί μέτρα πολιτικής στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής για την απασχόληση και παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην απασχόληση, την προστασίας της μητρότητας, πατρότητας και τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων στον τομέα της απασχόλησης.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόσφατη τροποποίηση για επέκταση της απαγόρευσης της απόλυσης, ή προειδοποίηση απόλυσης της μισθωτής γυναίκας από τρεις μήνες μετά το πέρας της άδειας μητρότητας σε πέντε μήνες, καθώς και στην προσθήκη της επιλογής της μιας ώρας για αξιοποίηση του ωραρίου εργασίας για χρονικό διάστημα εννέα μηνών για αποθήκευση του μητρικού γάλακτος ώστε να περιληφθεί και το θέμα της παροχής και προστασίας του μητρικού θηλασμού κατά τη διάρκεια της εργασίας της μισθωτής.
Σημείωσε ακόμα ότι ο Εθνικός Φορέας Πιστοποίησης - σκοπός του οποίου είναι η πιστοποίηση επιχειρήσεων οι οποίες εφαρμόζουν πολιτικές που διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων και ειδικότερα την αρχή της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών- έχει πιστοποιήσει μέχρι σήμερα 52 εταιρείες/οργανισμούς, περιλαμβανομένων μεγάλων και μικρομεσαίων εταιρειών, δήμων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και πανεπιστημίων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις