Την πρόταση του για εγκαθίδρυση Οργανισμού των ΗΕ στην Κύπρο μετά τη λύση, παρουσίασε ο Τ. Χατζηγεωργίου

Την πρόταση του για εγκαθίδρυση Οργανισμού των ΗΕ στην Κύπρο μετά τη λύση, παρουσίασε ο Τ. Χατζηγεωργίου

Την πρόταση του για εγκαθίδρυση, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ενός μεγάλου διεθνικού οργανισμού που θα εκπέμπει αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους κατοίκους της Κύπρου, παρουσίασε ο πρώην Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως μετά από δεκάδες συναντήσεις που είχε, κατέληξε στην ιδέα για εγκαθίδρυση ενός Οργανισμού ή Θεσμού υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ειρήνη (peace building) και την επίλυση διαφορών στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή.  Βασική παράμετρος της σκέψης του, όπως είπε, είναι η ανάγκη όπως ο Θεσμός αυτός μη αποκλείει κανένα κράτος ούτε από την προσπάθεια, ούτε από τα οφέλη. Επίσης, είναι αδήριτη ανάγκη όπως μια πιθανή λύση συνοδευτεί από μια κίνηση που θα που θα καταδεικνύει ουσιαστική δέσμευση της διεθνούς κοινότητας ότι αυτή η λύση είναι υπόθεση όλων.

Ο κ. Χατζηγεωργίου είπε πως για το όλο θέμα έχει κάνει ως τώρα πάρα πολλά, ενώ το συζήτησε με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δύο ηγετών Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, Ευρωπαίων Επιτρόπων και πολιτικών, ηγετών κομμάτων, δικηγόρων. Η πρόταση, όπως είπε, στάλθηκε και στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στην κ. Λουτ μέσω της κ. Σπέχαρ.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε επίσης πως η τελική του ιδέα είναι εφόσον οι δύο ηγέτες πάνε σε συνομιλίες υπό τα ΗΕ, θα πρέπει να ζητήσουν από τον ΓΓ ότι αν λήξουν επιτυχώς θα πρέπει να μεταφέρουν μια από τις έδρες τους στην Κύπρο. Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, το χρειάζεται η περιοχή, είπε, και υπογράμμισε τα λόγια του Jean Monnet πως «τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς τον άνθρωπο, τίποτα δεν διαρκεί χωρίς δεσμούς».

Στη διάσκεψη μίλησαν επίσης ο Ακαδημαϊκός Γιώργος Γωργής, πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα,  και η Ζέλεια Γρηγορίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χαιρετισμό του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, ανέγνωσε ο Τάκης Χατζηγεωργίου.

Από ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

LIVE: Ιρανός στρατηγός - Θα εκτοξεύσουμε πυραύλους για να φύγουν οι Αμερικανοί από την Κύπρο - «Η αεράμυνα μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα» λέει ο Λετυμπιώτης

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρος, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE