Οκτώ προτάσεις νόμου, οι οποίες θα προνοούν την παράταση κινήτρων προς δανειολήπτες για να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των δανείων τους αλλά και νέο κίνητρο που αφορά την μη καταβολή έκτακτης εισφοράς από εταιρείες στα πλαίσια διευθέτησης οφειλής καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού την Παρασκευή, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, σε διάσκεψη Τύπου.
«Για εμάς στο ΔΗΣΥ η παροχή κινήτρων προς τους δανειολήπτες για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, είναι προτιμητέα, αλλά και προτεραιότητά μας», είπε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ.
Με τα κίνητρα αυτά, ανέφερε, «στηρίζουμε τους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να βρουν λύσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα και να μειώσουν ή να εξοφλήσουν τα χρέη τους».
«Με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) βοηθείται πρωτίστως και η οικονομία της χώρας, που κάνει ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».
Γι αυτό το σκοπό, ανακοίνωσε ο κ. Νεοφύτου, «ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει αύριο στη Βουλή των Αντιπροσώπων οκτώ προτάσεις νόμου που έμπρακτα θα συνεχίσουν να βοηθούν τους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους».
Ήδη με παλιές προτάσεις του ΔΗΣΥ και με την στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και σε συνεργασία και στήριξη με την Κυβέρνηση, δώσαμε κίνητρα και εργαλεία στους δανειολήπτες ώστε να μπορούν πιο εύκολα να μειώσουν τα ΜΕΔ.
Ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τα κοινοβουλευτικά κόμματα «για την άψογη συνεργασία που είχαμε για να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε και μπορούμε τους δανειολήπτες».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ τα κίνητρα αφορούν τη «δυνατότητα ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας για αποπληρωμή δανείου και άμεση απαλλαγή από μεταβιβαστικά τέλη, φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, φόρο εισοδήματος, εταιρικό φόρο, κόστος χαρτοσήμων, ΦΠΑ και εισφορά για την Άμυνα».
«Δώσαμε τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να πουλήσουν ακίνητη περιουσία προς τρίτα πρόσωπα στην ελεύθερη αγορά για αποπληρωμή δανείου με τις ίδιες απαλλαγές από τέλη και φορολογίες», είπε.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, «δώσαμε τη δυνατότητα πώλησης ή παραχώρησης ακινήτων από συγγενείς ή συνδεδεμένες εταιρείες για αποπληρωμή δανείου με τις ίδιες απαλλαγές από τέλη και φορολογίες».
Καθορίσαμε επίσης στη νομοθεσία, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «ότι όταν η τιμή πώλησης του ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το ποσό χρέους, τότε ο φόρος θα καταβάλλεται μόνο στο ποσό της διαφοράς.
Αποδεδειγμένα, είπε, «τα εργαλεία που δώσαμε στους δανειολήπτες βοήθησαν για να μειωθούν τα ΜΕΔ και να επιτευχθούν χιλιάδες αναδιαρθρώσεις δανείων». Λήγουν όμως το τέλος του 2019, πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι «με τις 7 προτάσεις νόμου που θα καταθέσουμε αύριο στη Βουλή, τα κίνητρα αυτά προς τους δανειολήπτες παρατείνονται και θα ισχύσουν για ακόμη 1 χρόνο»
Όμως, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, «πέραν των 7 προτάσεων νόμου που θα παρατείνουν τα κίνητρα ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει και μια όγδοη πρόταση νόμου με την οποία θα διορθώσουμε ακόμη μια στρέβλωση στη νομοθεσία για να κάνουμε ακόμα πιο εύκολη την αναδιάρθρωση αυτών των δανείων».
Εξήγησε ότι όπως έχει σήμερα ο νόμος η διαγραφή χρέους στα πλαίσια αναδιάρθρωσης όταν αφορά νομικά πρόσωπα φαίνεται ως κέρδος και υπόκειται σε φορολογία. Φυσικά αυτό είναι καθαρά λογιστικό κέρδος και απλά φαινόταν ως τέτοιο στα λογιστικά βιβλία. Δρούσε όμως, πρόσθεσε, «ως αντικίνητρο για αναδιαρθρώσεις όταν οι εταιρείες αυτές δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να καταβάλουν το οφειλόμενο ποσό».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο ΔΗΣΥ «με την επιπρόσθετη πρόταση νόμου που καταθέτουμε η διαγραφή χρέους στα πλαίσια διευθέτησης οφειλής δεν θα θεωρείται πλέον κέρδος και δεν θα καταβάλλεται έκτακτη εισφορά για λογιζόμενη διανομή μερίσματος. Η πρόταση θα αφορά τα λογιστικά κέρδη που προκύπτουν για τα έτη 2017 – 2020.
Αυτό, σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, «θα είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο που θα βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διευθετήσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες και να προχωρήσουν το συντομότερο σε αναδιαρθρώσεις που θα βοηθήσουν τόσο τις ίδιες όσο και την οικονομία ευρύτερα».
Σε ερώτηση αν είχε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις προτάσεις νόμου απάντησε ότι «βεβαίως και είχαμε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως είχαμε διαβούλευση από το 2015 όταν παίρναμε αυτές τις πρωτοβουλίες για να δώσουμε αυτά τα εργαλεία στους δανειολήπτες.
«Θεωρούμε τόσο εμείς, όσο και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, ότι το όφελος στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι η πιθανή είσπραξη φόρων μέσα από τις διαδικασίες των αναδιαρθρώσεων», ανέφερε.
Αν δεν υπήρχαν αυτά τα κίνητρα, είπε, «σας λέω με πολλή ειλικρίνεια ότι δεν θα γινόταν καμιά αναδιάρθρωση χρέους ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων με δάνεια». Άρα, σημείωσε, είναι ένα «υποθετικό όφελος και έσοδο που θα είχε το κράτος, που αν οι φόροι παρέμεναν και δεν δίναμε τα κίνητρα για απαλλαγή, δεν θα γίνονταν πράξεις άρα δεν θα εισέπραττε ποτέ το κράτος».
Με αυτό τον τρόπο, ενώ δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια οικονομικά βοηθούνται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βοηθείται η οικονομία και έχουμε πιο θετικά αποτελέσματα, πρόσθεσε.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις