Εικόνα στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ασάφεια στα δημοσιονομικά διαπίστωσαν οι θεσμοί που εποπτεύουν την ελληνική οικονομία μετά το πρόγραμμα και μετέφεραν στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (εκπρόσωποι υπουργείων οικονομικών - EWG) που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες με σκοπό την προετοιμασία του Eurogroup στο Λουξεμβούργο στις 9 Οκτωβρίου.
Οι θεσμοί ενημέρωσαν τα εκπροσωπούμενα Κράτη Μέλη για την ολοκλήρωση της πρόσφατης αποστολής στην Αθήνα, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% στον προϋπολογισμό του 2020 και εντόπισαν ένα προκαταρκτικό δημοσιονομικό κενό περί το 1 δις (0,55%), το οποίο όμως θα επαναξιολογήσουν όταν προχωρήσουν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι συζητήσεις για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους (κατατίθεται στην Κομισιόν στις 15/10).
To αν θα υπάρχει τελικά κενό, ή όχι θα φανεί, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των θεσμών, στην πορεία της ανάπτυξης και των φορολογικών εσόδων. “Η εικόνα προς το παρόν είναι ασαφής”, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των Υπουργείων.
Είναι ξεκάθαρο μάλιστα από τη γραπτή δημόσια δήλωση που εξέδωσαν ότι ο πυρήνας αυτών των εκτιμήσεων θα προσδιοριστεί με τη σύνταξη του προσχεδίου του προϋπολογισμού, και η τελική αποτύπωση των μεγεθών θα καταγραφεί στη λεγόμενη 4η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας που θα δοθεί στη δημοσιότητα στα τέλη του επόμενου μήνα. Βάσει αυτής της έκθεσης το eurorgoup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, το Δεκέμβριο, όποτε και αναμένονται σχετικές αποφάσεις για εκταμίευση κερδών ομολόγων και κατάργηση αύξησης επιτοκίων EFSF.
Αντιθέτως η εικόνα των μεταρρυθμίσεων είναι θετικότερη και οι εκκρεμότητες των προαπαιτούμενων μπορούν να κλείσουν εγκαίρως.
Συγκεκριμένα οι θεσμοί αναμένουν πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη μείωση των κόκκινων δανείων, με σοβαρή επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών.
Σε ό,τι αγορά το σχήμα Εγγύησης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Protection Scheme) η τελική έγκριση από την Κομισιόν (DG COMP), αναμένεται στα τέλη του επόμενου μήνα, εγκαίρως για την έκθεση, ενώ τέλος ζητήθηκε από την κυβέρνηση να επιταχύνει και την πληρωμή των arrears (ληξιπρόθεσμα) προς ιδιώτες, όπως προβλέπεται στα προαπαιτούμενα.
Τέλος σε ό,τι αφορά το αίτημα πρόωρης μερικής εξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ, οι σχετικές κινήσεις γίνονται τόσο από την ελληνική πλευρά, όσο και από τον ESM και στο EWG υπάρχει γενική ομοθυμία για το θέμα, το οποίο ωστόσο παραμένει δεμένο με τη αξιολόγηση και την κατάληξή της το Δεκέμβρη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις