Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τριτης 1/10 στις Βρυξέλλες και την συνεδρίαση των Επιτροπών ENVI και AGRI στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρώτος γύρος ερωτήσεων και απαντήσεων κατά την ακρόαση της υποψηφίας Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλας Κυριακίδου.
Η υποψήφια Επίτροπος απάντησε σε 7 ερωτήσεις, μια από κάθε πολιτική ομάδα, που ετέθη από τους συντονιστές σε σχέση με τη στρατηγική για τον καρκίνο, τους ενδροκρυνιούς διαταράκτες, τη δωρεά οργάνων τα παρασιτοκτόνα φυτοφάρμακα, την μικροβιακή αντίσταση και την πρόσβαση των ασθενών σε ασφαλή θεραπεία.
Αναλυτικά απαντώντας στην συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την εξασφάλιση της πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και θεραπεία χωρίς διακρίσεις, η Στέλλα Κυριακίδου συμφώνησε με την τοποθέτηση της ευρωβουλευτού και απάντησε πως “τo ευρωπαϊκό σχέδιο κατά του Καρκίνου πρέπει να περιέχει όλα όσα αναφέρατε”, ξεκαθαρίζοντας πως “δεν μπορεί να αφήνει κανέναν πίσω”. Έδωσε μάλιστα έμφαση στην επένδυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην αλλαγή τρόπου ζωής των πολιτών, τη στιγμή που, όπως είπε, γνωρίζουμε πως το 30% των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί,
Σημείωσε δε ότι τα σχετικά προγράμματα των Κρατών Μελών πρέπει να ακολουθούν τις κοινοτικές οδηγίες σε συντονισμό. Τόνισε δε ότι η πρόσβαση στα φάρμακα είναι κρίσιμο συστατικό της στρατηγικής για τη νίκη κατά του καρκίνου και έφερε ως παράδειγμα της οριζόντιας προσέγγισης που πρέπει να επιβληθεί τα μέτρα που χρειάζονται για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντίστασης, από την οποία χάνουν τη ζωή τους καρκινοπαθείς.
Ακολούθως η υποψήφια Επίτροπος, αναγνώρισε την πρόοδο και τόνισε ότι πρέπει να οριστούν αυστηρότερα κριτήρια σε σχέση με τον περιορισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών, απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Επιβεβαίωσε δε ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες θα αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι της ατζέντας της επόμενης θητείας της Κομισιόν, αναφέροντας ότι θα περιμένει και τα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου της σχετικής νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υποσχέθηκε δε βοήθεια στα Κράτη Μέλη που προωθούν σχετική νομοθεσία και δεσμεύθηκε να συνεργαστεί με τον ΕΚ για την παραγωγή νομοθεσίας.
Εκ μέρους της ομάδας των Φιλελευθέρων (Renew Europe) ερώτηση απηύθυνε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής ENVI, με την ιδιότητα του συντονιστή της πολιτικής ομάδας. Ο Πρόεδρος ρώτησε την υποψήφια επίτροπο αν θα δεσμευθεί σε μετρήσιμο στόχο μείωσης χρήση παρασιτοκτόνων στην γεωργία. Η Στ.Κυριακίδου αναφέρθηκε σε εν εξελίξει αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Κομισιόν για το θέμα της χρήσης των παρασιτοκτόνων και δεσμεύθηκε για τη μείωση στην εξάρτηση επί των χημικών αυτών, ενθαρρύνοντας την επένδυση σε εναλλακτικά μέσα χαμηλότερου ρίσκου. Σημείωσε δε ότι αυτή η δέσμευση αποτελεί τμήμα της στρατηγικής “από τη φάρμα στο πιρούνι” και το “πράσινο New Deal” της Κομισιόν Φον Ντερ Λάιεν. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν πρόκειται να χαμηλώσει τον πήχη της προστασίας σε σχέση με τις μέλισσες, παραπέμποντας σε κείμενο οδηγίας της EFSA, αναφερόμενη στη μείωση της χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων, με την συνεργασία όμως και τη συναίνεση του Κοινοβουλίου και των Κρατών Μελών. “¨Όλοι μένουμε πάνω στον ίδιο πλανήτη που πρέπει να προστατεύσουμε”, κατέληξε.
Ακολούθως από την πλευρά της η συντονίστρια των Πρασίνων εξέφρασε τη δυσφορία της για την μέχρι τώρα πρακτική των συνομοθετών για τη νομοθέτηση κατά συγκεκριμένων παρασιτοκτόνων, ζητώντας από την υποψήφια Επίτροπο να αλλάξει την πρακτική της Κομισιόν αν εκλεγεί. Η υποψήφια Επίτροπος τόνιζε ότι δεν θα απολογηθεί για τις πρακτικές του παρελθόντος, τονίζοντας ότι θα εφαρμόσει ότι υπάρχει στη στρατηγική της επόμενης Επιτροπής, με αποφάσεις σε επίπεδο Κολεγίου και στην επιστολή που περιγράφει την αποστολή της. Επιβεβαίωσε δε ότι θα συνεργαστεί για να δημιουργήσει συναινέσεις, αναγνωρίζοντας ότι η ως τώρα νομοθεσία για τα παρασιτοκτόνα δεν έχει πλήρως εφαρμοστεί, αναφερόμενη θετικά στο περιεχόμενο πρόσφατης επικριτικής για το θέμα έκθεσης του ΕΚ. Αναγνώρισε δε ότι το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό και πως βρισκόμαστε εν αναμονή ερευνητικών αποτελεσμάτων, και δεσμεύτηκε ότι θα δράσει με γνώμονα την Επιστήμη.
Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση της συντονίστριας της ομάδας ID για τη δωρεά οργάνων και το αν και κατά πόσο θα υπάρξει ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι η δωρεά οργάνων είναι εξαιρετικά σημαντική, και πως πρέπει αφενός να προστατευτεί η ασφάλεια των ασθενών. Αναφέρθηκε δε σε επικείμενη έκθεση που θα δημοσιευθεί στα τέλη του έτους πριν τοποθετηθεί για το αν χρειάζεται ή όχι συντονισμός και ευρωπαϊκή οδηγία. “Πρέπει να κινηθούμε με στοιχεία, με βάση την επιστήμη και αυτό θα κάνουμε”, ξεκαθάρισε.
Απαντώντας σε έτερη ερώτηση της ίδια συντονίστριας για το θέμα της αντίστασης των μικροβίων σε αντιβιοτικά, αναφέρθηκε στους 30.000 θανάτους από το πρόβλημα αυτό και παρέπεμψε στην λεγόμενη “ολιστική ατζέντα υγείας” (one health agenda), η οποία ενθαρρύνει τη βιομηχανία να καινοτομήσει στην υπόθεση των αντιβιοτικών.
Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση της ECR (συντηρητικοί) περί συντονισμού των εσωτερικών εργασιών των τμημάτων της Κομισιόν, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι “πάντα μπορούμε να έχουμε καλύτερο συντονισμό”, παραπέμποντας στις προτάσεις της εκλεγμένης Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν και ξεκαθάρισε ότι θα συνεργαστεί για τα θέματα του χαρτοφυλάκιού της με τους Επιτρόπους Τίμμερμανς, Σχοινά και Βέσταγκερ”. Κληθείσα να απαντήσει για το πως θα ενθαρρυνθεί η επανεπένδυση της φαρμακοβιομηχανίας στην ΕΕ, αναγνώρισε την ανάγκη και τόνισε ότι αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για τους ασθενείς να υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, και δεσμευόμενη να κρατήσει την ΕΕ στην πρωτοπορία της έρευνας και της παραγωγής στον τομέα του φαρμάκου.
Σε ό,τι αφορά την έλλειψη πρόσβασης σε αποτελεσματική θεραπεία που έθεσε η συντονίστρια της ομάδας της Αριστεράς (GUE), η Επίτροπος αναφέρθηκε στην απόφαση της Κομισιόν του 2018 και το ψήφισμα του ΕΚ για το 2019 σε σχέση με την ασφάλεια του ιατρικού εξοπλισμού. Η ίδια τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται την διστακτικότητα των Κρατών Μελών για το θέμα, αλλά και ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας ότι δεν πρέπει “κανένα Κ-Μ να μείνει πίσω” δεσμεύτηκε να εξετάσει τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αν εγκριθεί από το ΕΚ. Υπενθύμισε δε ότι η ίδια προωθεί εδώ και καιρό τα δικαιώματα των καταναλωτών, και έχει συμμετάσχει σε σχετική νομοθέτηση στην Κύπρο.
Ακολουθεί ένας ακόμα γύρος 18 ερωτήσεων και απαντήσεων από τα μέλη των Επιτροπών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις