Ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης κατέθεσε σήμερα ως μάρτυρας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στο πλαίσιο εκδίκασης της προδικαστικής ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου.
Μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.
Υπενθυμίζεται πως το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης, με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 31/05/2019 την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση για απαλλαγή και αθώωση των δύο κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της εκδίκασης νέας προδικαστικής ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση των υπόλοιπων κατηγορουμένων για το ίδιο θέμα που αφορά στην κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε το Κακουργιοδικείο στις 08/08/2019, η ένσταση θα εξεταστεί προδικαστικά, αφού προηγουμένως δοθεί η ευκαιρία στις δύο πλευρές να προσκομίσουν περιορισμένη και στοχευμένη μαρτυρία.
Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, ο δικηγόρος του Χρίστη Χατζημιτσή, Ηλίας Στεφάνου, κάλεσε στο εδώλιο του μάρτυρα τον δικηγόρο Χρίστο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος κατέθεσε ως κοινός μάρτυρας της υπεράσπισης.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Τριανταφυλλίδης ήταν ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου στην παρούσα υπόθεση Ανδρέα Ηλιάδη και του κατηγορούμενου στην πρώτη και δεύτερη υπόθεση Ανδρέα Αρτέμη. Ήταν επίσης δικηγόρος του κατηγορούμενου στην πρώτη υπόθεση Γιάννη Πεχλιβανίδη και του κατηγορούμενου στην δεύτερη υπόθεση Γεώργιου Γεωργιάδη.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ότι στα πλαίσια χειρισμού των τριών πιο πάνω υποθέσεων μελέτησε όλο το μαρτυρικό υλικό που δόθηκε στους κατηγορούμενους από την Κατηγορούσα Αρχή, ως επίσης και όλα τα πρακτικά της δικαστικής διαδικασίας της πρώτης και δεύτερης υπόθεσης. Στη βάση αυτής της γνώσης, παρέθεσε σειρά γεγονότων.
Καταθέτοντας από το εδώλιο του μάρτυρα, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ο κ. Χατζημιτσής ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην πρώτη υπόθεση και κλήθηκε και κατέθεσε ενόρκως, ενώ ήταν μάρτυρας κατηγορίας και στη δεύτερη υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας διακόπηκε.
Όπως είπε, στα πλαίσια της αστυνομικής διερεύνησης της πρώτης υπόθεσης ο κ. Χατζημιτσής έδωσε ανοικτή (μη ανακριτική) κατάθεση καθώς επίσης και συμπληρωματική κατάθεση, ενώ στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας της πρώτης υπόθεσης ο κ. Χατζημιτσής, το όνομα του οποίου βρισκόταν στον κατάλογο μαρτύρων επί του κατηγορητηρίου, κλήθηκε ως μάρτυρας στη διαδικασία και κατέθεσε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Στην τρίτη υπόθεση, πρόσθεσε, ο κατηγορούμενος Χ. Χατζημιτσής κλήθηκε και έδωσε ανακριτική κατάθεση στην Αστυνομία.
Αναφερόμενος στα κοινώς παραδεκτά γεγονότα που αφορούν στη διαδικασία εκδίκασης της πρώτης προδικαστικής ένστασης για κατάχρηση της διαδικασίας η οποία οδήγησε στην αθώωση των Ηλιάδη και Κυπρή, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι τα ομόλογα αντικατοπτρίζονται και αποτελούν μέρος των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
Ανέφερε ότι οι τρεις υποθέσεις σχετίζονται και απορρέουν από κατ’ ισχυρισμό ενέργειες/παραλείψεις κατά την εργοδότηση του Χρίστη Χατζημιτσή στην τράπεζα Κύπρου.
Είπε, επίσης, ότι ο οίκος Alvarez & Marsal ετοίμασε, με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, έκθεση με θέμα «Investigation report Bank of Cyprus – Holdings of Greek Governement Bonds», προσθέτοντας ότι ο Οίκος στο πόρισμα του αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις επενδύσεις της τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα και τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας σε σχέση με την αγορά των ομολόγων.
Ανέφερε ότι τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και η Αστυνομία είχαν στην κατοχή τους την έκθεση των Alvarez & Marsal από τον Μάρτιο του 2013.
Είπε ακόμη ότι οι αναφορές στην έκθεση των Alvarez & Marsal παρείχαν έναυσμα για την έναρξη εσωτερικής έρευνας από τον Εσωτερικό Ελεγκτή της Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνο Τσολάκη η οποία αφορούσε τις πρακτικές που ακολούθησε η Επιτροπή ALCO της τράπεζας το 2010 όσον αφορά την ταξινόμηση των ελληνικών ομολόγων. Ανέφερε ότι η έκθεση Τσολάκη στάληκε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 23/7/2014 και παραδόθηκε στους ανακριτές ολοκληρωμένη στις 22/8/14 για μελέτη.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης κατέθεσε επίσης ότι στις εξαμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις της τράπεζας Κύπρου για το εξάμηνο που έληξε στις 30/6/2010, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 30/8/10, υπάρχει αναφορά για επαναταξινόμηση ομολόγων που έλαβε χώρα πριν τις 25/8/10.
Ανέφερε ακόμη ότι στους ετήσιους λογαριασμούς της τράπεζας του 2010, για το έτος που έληξε στις 31/12/2010, οι οποίοι δημοσιοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011, υπάρχει αναφορά σε επαναταξινόμηση ομολόγων που φαίνεται να έλαβε χώρα την 01/10/10.
Όπως είπε, αναφορά για επαναταξινόμηση των ομολόγων γίνεται και στην έκθεση των Alvarez & Marsal.
Ο δικηγόρος Αλέκος Μαρκίδης κάλεσε τον μάρτυρα να καταθέσει στο δικαστήριο ως τεκμήριο τη μη ανακριτική κατάθεση του Χριστόδουλου Πατσαλίδη, εκ των κατηγορουμένων στην παρούσα υπόθεση, ημερομηνίας 7/5/2015 στο πλαίσιο της δεύτερης ποινικής υπόθεσης της τράπεζας ως επίσης δύο ανακριτικές καταθέσεις του κ. Πατσαλίδη στο πλαίσιο διερεύνησης της παρούσας υπόθεσης.
Η δικηγόρος Στέλλα Πολυβίου κάλεσε, από την πλευρά της, τον κ. Τριανταφυλλίδη να καταθέσει στο δικαστήριο ως τεκμήριο τη μη ανακριτική κατάθεση της κατηγορούμενης στην παρούσα υπόθεση Ελίζας Λειβαδιώτου ημερομηνίας 5/11/2014 που αφορά στην πρώτη ποινική υπόθεση της τράπεζας.
Η κα. Πολυβίου κάλεσε τον μάρτυρα να καταθέσει στο δικαστήριο τα πρακτικά της δικαστικής διαδικασίας στην πρώτη ποινική υπόθεση ημερομηνίας 12/2/2016, οπόταν η κα. Λειβαδιώτου είχε καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.
Κάλεσε, επίσης, τον μάρτυρα να καταθέσει ως τεκμήρια στο δικαστήριο τις δύο μη ανακριτικές καταθέσεις ημερομηνίας 28/4/2015 και 11/5/2015 που είχε δώσει η κα. Λειβαδιώτου στο πλαίσιο της δεύτερης ποινικής υπόθεσης, στην οποία ήταν μάρτυρας κατηγορίας.
Στην παρούσα ποινική υπόθεση, είπε η κα. Πολυβίου, η κα. Λειβαδιώτου έδωσε τέσσερεις ανακριτικές καταθέσεις στις 12/1/2016, 13/1/2016, 14/1/2016 και 15/1/2016.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης συμφώνησε τέλος με τη θέση που εξέφρασε η κα. Πολυβίου ότι η Ελίζα Λειβαδιώτου ήταν μάρτυρας κατηγορίας τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη ποινική υπόθεση.
Οι δικηγόροι Παναγιωτης Καλλής και ο Δημήτρης Αραούζους δεν υπέβαλαν οποιαδήποτε ερώτηση προς τον μάρτυρα, υιοθετώντας τη μαρτυρία του κ. Τριανταφυλλίδη.
Κατά την αυριανή δικάσιμο, ο κ. Τριανταφυλλίδης θα τύχει αντεξέτασης από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις