Βολτάρει στην Κυπριακή ΑΟΖ το Yavuz – Ρίχνει άγκυρα στο τεμάχιο 7 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Βολτάρει στην Κυπριακή ΑΟΖ το Yavuz – Ρίχνει άγκυρα στο τεμάχιο 7 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν σταματούν οι τούρκικες προκλήσεις στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Την Πέμπτη 03/10 το τουρκικό γεωτρύπανο εισήλθε στην Κυπριακή ΑΟΖ και από τις 6.45 το απόγευμα έχει εισβάλει στο τεμάχιο 7 και αναμένεται να ρίξει άγκυρα τις επόμενες ώρες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που εισβάλει τουρκικό γεωτρύπανο στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με στόχο τις γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρμοδίων τμημάτων, το Yavuz εισέβαλε στο τεμάχιο 7 για να πραγματοποιήσει έρευνα σε στόχο που καταγράφηκε πριν από μερικούς μήνες από τις παράνομες έρευνες που πραγματοποίησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros.

Αφού πέρασε από το τεμάχιο 1, έπλευσε μέχρι το τεμάχιο 7 και σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, αφού εκτός από το γεγονός πως αμφισβητούνται ανοιχτά τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου, αμφισβητούνται και οι συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη και τις πετρελαϊκές εταιρείες, που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο στόχος κατά τον οποίο θα γίνει γεώτρηση, ονομάστηκε Guzelyurt-1 (όπως η ονομασία που έδωσαν οι Τούρκοι στην Μόρφου), και στην όλη προσπάθεια θα συνδράμει και το Orhan Bay που ακολουθεί το Yavuz.

«Δεν θα σταματήσουμε να διαθέτουμε τον υπόγειο πλούτο μας στο έθνος μας», έγραψε ο Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος μετέδωσε την είδηση για την έλευση του Yavuz στο τεμάχιο 7 μέσω του Twitter.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Σε πολιτικό σταυροδρόμι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ – Το βίντεο, το κόστος και οι βουλευτικές του 2026

Σε πολιτικό σταυροδρόμι τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ – Το βίντεο, το κόστος και οι βουλευτικές του 2026

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το επίμαχο βίντεο που έχει προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα δεν δοκιμάζουν μόνο την αντοχή της κυβέρνησης, αλλά φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και τα κόμματα που τη στηρίζουν. ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ βρίσκονται πλέον μπροστά σε ένα πολιτικό δίλημμα με σαφή χρονικό ορίζοντα: Τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2026.

BEST OF TOTHEMAONLINE