Κρίσιμη μέρα για τον ηλεκτρικό αγωγό Euroasia Interconnector – Στα χέρια της Ελλάδας η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ

Κρίσιμη μέρα για τον  ηλεκτρικό αγωγό Euroasia Interconnector – Στα χέρια της Ελλάδας η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου και του Ισραήλ, περνούν μέσα από την Αθήνα και το αν τελικά η Ελλάδα, αποφασίσει να στηρίξει τον υποθαλάσσιο αγωγό, ούτως ώστε να αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα, κατά την οποία,  η Ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υποβάλει προς τις Βρυξέλλες την επίσημη της θέση, ότι δηλαδή στηρίζει το ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος «Euroasia Interconnector».

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από την Ελληνική πλευρά, το έργο κινδυνεύει, αφού δεν θα έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα δώσει προβάδισμα στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου μέσω κατεχομένων και Τουρκίας.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, θα βρεθεί στην Αθήνα ούτως ώστε να προχωρήσουν οι επαφές και το έργο να υλοποιηθεί. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναφέρουν πως, υπάρχει πρόσφορο έδαφος και η Ελληνική πλευρά θα στηρίξει την ηλεκτρική διασύνδεση ωστόσο υπάρχουν ισχυρές πιέσεις προς τον υπουργό Ενέργειας της Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη, από τοπικά συμφέροντα που υποστηρίζουν πως θα επηρεαστούν αρνητικά από την υποστήριξη του κοινού σχεδιασμού.

Τις εξελίξεις παρακολουθούν Τουρκία και κατεχόμενα, αφού σε περίπτωση αποτυχίας και αναστολή του Euroasia Interconnector, θα ενισχυθούν οι τούρκικοι σχεδιασμοί και θα ενδυναμωθούν οι οικονομικές συνθήκες βιωσιμότητας του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Νίκος Χριστοδουλίδης για υδατικό: «Το λύσαμε» -  Η συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Νίκος Χριστοδουλίδης για υδατικό: «Το λύσαμε» - Η συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Το λύσαμε» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 Κύπρου και στην Έλλη Κοτζιαμάνη, αναφερόμενος στην κρίσιμη κατάσταση του υδατικού προβλήματος που πλήττει την Κύπρο λόγω της λειψυδρίας.