Την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΕ των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας υπογραμμίζει η Λευκωσία

Την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΕ των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας υπογραμμίζει η Λευκωσία

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, και μέρος εκείνων των αποφάσεων είναι η συνεχής παρακολούθηση του θέματος, η εποπτεία τρόπον τινά, προκειμένου να επανέλθει εάν χρειαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και το θέμα έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου του Συμβουλίου για να υπάρξει συλλογική τοποθέτηση υπό το φως των νέων προκλήσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημείωσε πως κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε ενημέρωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την πρόθεση επέμβασης με γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο, θα συζητηθεί το θέμα από τους ηγέτες και θα υπάρξει σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα εκδοθούν με την ολοκλήρωσή του, υπενθυμίζοντας πως θα προηγηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως είναι σημαντική αυτή η κατηγορηματική τοποθέτηση «λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και την επιρροή που μπορεί να έχουν τα διπλωματικά μέσα των ΗΠΑ».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δρομολογούμενης για τον Νοέμβριο συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν η Τουρκία θα συγκατανεύσει η όχι», υποδεικνύοντας πως κατά την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Τουρκία δεν άφησε να προχωρήσει η συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Παράλληλα ο κ. Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση, δεν απέκλεισε επάνοδο της κ. Λουτ στο νησί.

Σε σχέση με την επικείμενη συζήτηση σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, μετά την προσφυγή της Κύπρου για τις τουρκικές απειλές εποικισμού των Βαρωσίων, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε πως η Λευκωσία αναμένει ότι θα γίνει μια δήλωση από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, με την οποία θα επαναβεβαιώνονται τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν σε στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης και ότι κατέστρεψε το 1/3 των εκτοξευτών πυραύλων του Ιράν. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή και τον τραυματισμό πάνω από 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE