Με την αντεξέταση του Νικόλα Καρυδά, εκ των κατηγορουμένων στην 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, από την κατηγορούσα Αρχή, συνεχίστηκε στις 7/10 η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στο πλαίσιο εκδίκασης της προδικαστικής ένστασης, που ήγειρε η υπεράσπιση των εναπομεινάντων κατηγορουμένων στην υπόθεση, μετά την αθώωση των Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή.
Σημειώνεται ότι ο κ. Καρυδάς έδωσε κατάθεση από το εδώλιο του μάρτυρα στις 3 Οκτωβρίου του 2019, ζητώντας την αναστολή της ποινικής διαδικασίας εναντίον του και την απαλλαγή του από όλες τις εις βάρος του κατηγορίες, λόγω κατάχρησης της δικαστικής διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται πως το Κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των Ηλιάδη και Κυπρή για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτέλεσαν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης, με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε στις 31/05/2019 την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση για απαλλαγή και αθώωση των δύο κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
Μετά την εξέλιξη αυτή, η υπεράσπιση των υπόλοιπων κατηγορουμένων ήγειρε τον ίδιο λόγο έντασης ζητώντας την απαλλαγή και αθώωση όλων των κατηγορουμένων λόγω κατάχρηση της διαδικασίας.
Καταθέτοντας ενώπιον του τριμελούς Κακουργιοδικείου, ο κ. Καρυδάς επικαλέστηκε όλα όσα διαπίστωσε το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του, με την οποία απάλλαξε τους Ηλιάδη και Κυπρή από τις κατηγορίες εναντίον τους, για να προσθέσει, μεταξύ άλλων, ότι εφόσον αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τους απαλλαχθέντες κατηγορούμενους, μπορεί να επικαλεσθεί ως δεδικασμένο την κρίση του Κακουργιοδικείου, σύμφωνα με την οποία «οι τρεις υποθέσεις έχουν την ίδια ή ουσιαστικά την ίδια βάση γεγονότων, η οποία δεν είναι άλλη, από τα ελληνικά ομόλογα και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είχε τα σχετικά στοιχεία από το Μάρτιο του 2013 και Ιούλιο του 2014».
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, Νίνος Κέκκος, αντεξέτασε τον Νικόλα Καρυδά, υποβάλλοντάς του σειρά ερωτήσεων, αναφορικά στα γεγονότα των τριών ποινικών υποθέσεων, που αφορούν στην Τράπεζα Κύπρου.
Ο κ. Καρυδάς είπε πως κλήθηκε από τις διωκτικές αρχές να δώσει στοιχεία ως μάρτυρας στο κατηγορητήριο της υπόθεσης 17977/2015, με αποτέλεσμα τα εν λόγω στοιχεία να χρησιμοποιηθούν εναντίον του, σημειώνοντας πως η στάση των διωκτικών αρχών συνιστά «παραπλάνηση ή εξαπάτησή» του.
Όπως επανέλαβε στη δικάσιμο οι διωκτικές αρχές ενδεχομένως να ήθελαν πρώτα να εξασφαλίσουν μαρτυρία, χωρίς την επίστηση της προσοχής του στο Νόμο, και ακολούθως να τον κατηγορήσουν στην παρούσα υπόθεση.
Ο κ. Κέκκος υπέβαλε στον Νικόλα Καρυδά ότι τόσο η κατηγορούσα Αρχή, όσο και η Αστυνομία δεν τον εκμεταλλεύτηκαν όπως νομίζει.
Σε σχέση με τα όσα ανέφερε στην προηγούμενη δικάσιμο, αναφορικά στο ότι έχουν εξαντληθεί οι οικονομικοί πόροι του, ο κ. Καρυδάς είπε ότι οι 28 παρουσιάσεις στο δικαστήριο για εξέταση προδικαστικών ζητημάτων επηρεάζουν το δικαίωμα του για δίκαιη δίκη, υπό την έννοια ότι έχουν εξαντληθεί οι οικονομικοί πόροι του και δεν μπορεί να εργοδοτεί δικηγόρο.
Σε παρατήρηση της κατηγορούσας Αρχής για τις «χρυσές» αμοιβές των τραπεζικών στελεχών, που δίδονταν τότε, ο κ. Καρυδάς είπε πως όλα τα λεφτά του τα επένδυσε σε μετοχές τις Τράπεζας Κύπρου και χάθηκαν, για να προσθέσει ότι καταθέσεις δεν έχει ούτε εντός, ούτε εκτός Κύπρου.
«Όλες οι καταθέσεις μου επενδύθηκαν σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Αν ήθελα να παραπλανήσω το κοινό, δεν θα επανεπένδυα όλα τα μερίσματα μου από τις μετοχές», είπε.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι ζήτησε από τους ανακριτές τότε να ερευνήσουν το γεγονός αυτό και αν ο ίδιος είχε κάποιο όφελος.
Η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου θα συνεχιστεί στις 16 Οκτωβρίου, στις 09:00, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο δικάσιμοι στις 21 και 22 Οκτωβρίου του 2019.
Μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους εναπομείναντες κατηγορούμενους και συγκεκριμένα για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.
Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση. Η υπόθεση αφορά την επαναταξινόμηση των ομολόγων της Τράπεζας.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις