Εκατόν τέσσερις πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στις τράπεζες, από την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων για το σχέδιο «Εστία» στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ενώ 250 είναι μερικώς συμπληρωμένες, όπως λέχθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών Μιχάλη Κρονίδη, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Την ίδια στιγμή, καμία αίτηση έχει παραληφθεί μέχρι στιγμής στο Υπουργείο Εργασίας για έλεγχο των κριτηρίων, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Βασιλική Χατζηαδάμου, σύμφωνα με την οποία 7,700 δανειολήπτες επέδειξαν ενδιαφέρον για το σχέδιο.
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, δήλωσε ότι πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν υποβάλει αίτηση είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που υπάρχουν, πέραν του ύψους του εισοδήματός τους και της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους, είτε γιατί δεν επιθυμούν να δηλώσουν κάποια περιουσιακά στοιχεία, ενώ ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συγκεντρωθούν από τους δανειολήπτες τα απαιτούμενα στοιχεία.
Σύμφωνα με τον κ. Βότση, οι τράπεζες δεν θα χρεώνουν πλέον το αντίγραφο κατάστασης λογαριασμού, ενώ μια διαδικασία που γινόταν στο κτηματολόγιο θα διεκπεραιώνεται πλέον και από τις τράπεζες ώστε να βοηθούν στη συμπλήρωση των αιτήσεων.
Ο κ. Βότσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέο σχέδιο, ωστόσο κάλεσε τους δανειολήπτες που ενδεχομένως να κριθούν από την τράπεζα ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση να καταβάλλουν τα 2/3 της δόσης, να υποβάλουν αίτηση ώστε να συγκεντρωθούν τα στοιχεία στο Υπ. Εργασίας για να κρίνει η κυβέρνηση ποια πρόταση θα υποβάλει γι΄αυτές τις περιπτώσεις. Το ίδιο, είπε, θα πρέπει να πράξουν και όσοι δανειολήπτες των οποίων το δάνειο τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν εξυπηρετούμενο συνέπεια μιας μη βιώσιμης αναδιάρθρωσης που έγινε προηγουμένως αλλά κατέστη και πάλι μη εξυπηρετούμενο και ως εκ τούτου δεν πληρούν τα κριτήρια του σχεδίου.
«Δεδομένου του αριθμού των αιτήσεων που έχουν γίνει και ότι η πολιτεία έχει προϋπολογίσει 33 εκ ευρώ δεδομένου ότι θα είχαμε αιτήσεις από όλους τους δυνητικούς δικαιούχους, πιστεύω ότι με τον μικρό αριθμό αιτήσεων θα έχουμε την ευκαιρία να έχουμε ενώπιον μας μια κυβερνητική τοποθέτηση και θέση που να καλύψει και αυτές τις περιπτώσεις», είπε.
Την ίδια ώρα είπε πως η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που αφορούν τις εκποιήσεις και ότι η εν λόγω πρωτοβουλία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αφού σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να γνωμοδοτήσει, ακολούθως θα οδηγηθεί στη βουλή.
«Μέχρι σήμερα τα νούμερα είναι απογοητευτικά», δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, συμπληρώνοντας ότι αρχικά το Υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για 15 χιλιάδες δανειολήπτες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο «Εστία».
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι η διαδικασία υποβολής αίτησης πέραν από χρονοβόρα είναι και κοστοβόρα, ειδικά για τους δανειολήπτες που δεν έχουν επαρκή εισοδήματα το κόστος για την υποβολή αίτησης είναι σημαντικό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για την εξασφάλιση ενός εγγράφου από το κτηματολόγιο απαιτείται η καταβολή 45 ευρώ.
Το Υπουργείο Οικονομικών, είπε, θα έπρεπε να είχε ήδη εντοπίσει το πρόβλημα, αλλά «έχουμε την εντύπωση ότι στα υψηλά δώματα του Υπουργείου και στο γραφείο του Υπουργού όπως και της Κυβέρνησης κοινωνικά είναι αποστειρωμένα τα γραφεία, δεν φθάνουν τα παράπονα και τα προβλήματα του κόσμου, ζουν σε ένα δικό τους παράλληλο κόσμο».
Ο Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι το «Εστία» έχει λάθος προσανατολισμό και αντί να βοηθά όσους δεν διαθέτουν τα εισοδήματα να κάνουν βιώσιμη αναδιάρθρωση τούς αφήνει εκτός, εκτεθειμένους στον κίνδυνο των εκποιήσεων.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι ο αριθμός των αιτήσεων είναι ελάχιστος ως αποτέλεσμα της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει το σχέδιο, της απαίτησης για συγκέντρωση σημαντικού αριθμού στοιχείων σε μικρό χρονικό διάστημα και της υποχρέωσης του αιτητή να καταβάλει σημαντικό πόσο για συγκέντρωση των στοιχείων, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν στοιχεία και πιστοποιητικά λόγω του ότι κατά την άποψή τους κάποιος δεν πληροί τα κριτήρια για ένταξη στο σχέδιο.
«Το σχέδιο αποδεικνύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικό. Στο εναπομείναν χρονικό διάστημα ο αριθμός των αιτήσεων όσο και να αυξηθεί δεν θα μπορέσει να καλύψει σε ικανοποιητικό αριθμό τον αριθμό των αιτούντων για να μπορέσουν να προστατευθούν από ενδεχόμενη εκποίηση της περιουσίας τους», είπε.
Ο κ. Σιζόπουλος κάλεσε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να προβούν σε γρήγορες ενέργειες ώστε αυτοί που έχουν ανάγκη προστασίας να μπορέσουν να ενταχθούν.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη ανταπόκριση από τους δανειολήπτες για αξιοποίηση του σχεδίου διότι «είναι περίπλοκο και στην τελευταία ανάλυση στηρίζει τις τράπεζες και λιγότερο τους δανειολήπτες».
Δεν υπάρχει, είπε, ολοκληρωμένη προσέγγιση και διευκόλυνση των δανειοληπτών και πρόσθεσε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να λήξει η προθεσμία των αιτήσεων στις 15 Νοεμβρίου χωρίς να έχει υποβληθεί ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων.
Καταλήγοντας, ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για διαφαινόμενη αποτυχία του σχεδίου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις