Η πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών κομμάτων της «βουλής» των κατεχομένων εξέφρασε σήμερα την έντονη αντίθεσή τους στη δήλωση Μουσταφά Ακιντίζι για την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, με κάποια από αυτά να ζητούν ακόμα και την παραίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις τόσο του «πρωθυπουργού» στα κατεχόμενα Ερσίν Τατάρ όσο και του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, με τον πρώτο να ζητά άμεση σύσταση επιτροπής της «βουλής» που θα εύχεται καλή επιτυχία στους Τούρκους στρατιώτες στη Συρία.
Η σημερινή συνεδρία της «βουλής» ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Τούρκων που σκοτώθηκαν κατά την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και κατά το 1974 στην Κύπρο.
Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ είπε ότι είδε τη δήλωση Ακιντζί με λύπη και δεν κατάλαβε τι στόχευε με αυτή. Ανέφερε ότι ύστερα από μεγάλο αγώνα οι Τουρκοκύπριοι "έχουν την ευκαιρία να ζουν στο δικό τους κράτος" και πρόσθεσε ότι γνωρίζουν τη συμβολή της Τουρκίας σε αυτό.
Πρόσθεσε ότι οι εγγυήσεις δεν μπορούν να τερματιστούν και ισχυρίστηκε ότι αν δεν ερχόταν ο τουρκικός στρατός στην Κύπρο δεν θα υπήρχαν Τούρκοι στο νησί. Άσκησε έντονη κριτική στη δήλωση Ακιντζί για την επέμβαση της Τουρκία και είπε ότι αυτές οι δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν τους Τούρκους της Κύπρου, αντιπαραθέτοντας την άποψη ότι ο «πρόεδρος» θα πρέπει να εκπροσωπεί όλο τον "λαό".
Ζήτησε επίσης την άμεση σύσταση μια «κοινοβουλευτικής επιτροπής» για να αξιολογήσει τις εξελίξεις και να ευχηθεί επιτυχία στους Τούρκους στρατιώτες, αναφέροντας μάλιστα ότι η "επιτροπή" θα έπρεπε να συσταθεί σήμερα και να κάνει τη δήλωση το αργότερο αύριο.
Ο «βουλευτής» τους εθνικιστικού Κόμματος Αναγέννησης Ερχάν Αρικλί, είπε ότι το ψευδοκράτος θα έπρεπε να εκφράσει υποστήριξη στην επέμβαση στη Συρία από την πρώτη μέρα. Αναφέροντας ότι η δήλωση Ακιντζί είναι απαράδεκτη, είπε ωστόσο ότι οι επιθέσεις στον κ. Ακιντζί είναι επίσης απαράδεκτες αφού όλοι θα πρέπει να σέβονται τον «θεσμό» της «προεδρίας». Πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή του κ. Ακιντζί σε τριμερείς και πενταμερείς συναντήσεις, τον κάλεσε να παραιτηθεί και να ζητήσει εκ νέου την ψήφο του «λαού».
Ο «βουλευτής» του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Ζεκί Τσελέρ είπε ότι γίνονται προσπάθειες διχασμού του «λαού», προσθέτοντας πως όταν ο κ. Ακιντζί μίλησε για αιματοχυσία, δεν αναφερόταν μόνο στο αίμα των Σύριων, των Μαρωνιτών και των Ελλήνων αλλά επίσης στο αίμα των Τούρκων στρατιωτών. Υπενθύμισε ότι ο κ. Ακιντζί ήταν από τους πρώτους που έκαναν δήλωση και καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία και είπε ότι όλοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην κριτική τους στον κ. Ακιντζί, που προκαλεί διχασμό στην κοινότητα.
Ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπάθησε να βρει λύση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας και έκανε βήματα συνεργασίας τα οποία απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά αυτή παρόμοια με αυτή της Βρετανίας το 1974.
Πρόσθεσε ότι ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να αποφεύγει δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρεξηγήσεις και ότι η μόνη πραγματική σχέση του ψευδοκράτους είναι με την Τουρκία και δεν χρειάζονται εντάσεις. Είπε επίσης ότι τόσο το ύφος της δήλωσης Ακιντζί όσο και η κριτική εναντίον του δεν είναι σωστές.
Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι όλοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις λέξεις που χρησιμοποιούν, ότι πρέπει να τονίζονται τα κοινά σημεία και όχι οι διαφορές. Πρόσθεσε ότι δύο διαφορετικές ομάδες στη «βουλή» εργάζονται για κοινή δήλωση και ότι κάτι τέτοιο θα κάνει και το κόμμα του. Είπε επίσης ότι υπάρχουν κάποια σημεία στη δήλωση Ακιντζί που δεν θα έπρεπε να είχαν ειπωθεί με αυτό τον τρόπο. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να ασκείται κριτική στην «προεδρία», αλλά όχι στον βαθμό που γίνεται προσβολή ή λιντσάρισμα, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται προσοχή για να μην υπάρξει διχασμός. Είπε ακόμα ότι η Τουρκία αγωνίστηκε έναντι στην τρομοκρατία για πολλά χρόνια και ευχήθηκε στη χώρα να ασφαλίσει την περιοχή και πετύχει τον στόχο της το συντομότερο δυνατό.
Ο «βουλευτής» του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ευχήθηκε η επιχείρηση της Τουρκίας να τελειώσει σύντομα και ισχυρίστηκε ότι κάποιες φορές οι πόλεμοι σημαίνουν μια θετική ανακωχή, όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Καταδίκασε επίσης την προσπάθεια λιντσαρίσματος του Ακιντζί και είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη διχασμού στην κοινότητα. Είπε επίσης ότι θα έπρεπε να είχε εκφραστεί υποστήριξη προς την Τουρκία από την πρώτη μέρα και ευχήθηκε να ετοιμαστεί σύντομα η κοινή δήλωση. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την δεύτερη δήλωση Ακιντζί που αναφέρει ότι υπήρξε παρεξήγηση.
Εξάλλου, εθνικιστικές οργανώσεις των κατεχομένων όπως η ΤΜΤ και η UHH άφησαν ένα μαύρο στεφάνι στο «προεδρικό» και κάλεσαν τον Ακιντζί να παραιτηθεί.
Στη διακήρυξή τους, κατηγορούν τον Ακιντζί ότι πλήττει τη φήμη του ψευδοκράτους και τους δεσμούς με την Τουρκία.
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει
• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»
• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις