Ειδική υποεπτροπή για επισταμένη μελέτη τόσο της Διεθνούς Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και εκθέσεων άλλων διεθνών οργανισμών για προσδιορισμό των δυνατοτήτων και των αδυναμιών της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι συνέστησε το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.
Σε προκαταρκτικά του σχόλια για την έκθεση, το Συμβούλιο σημειώνει πως η Κύπρος ναι μεν παρουσιάζει βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της ύστερα από το πλήγμα της οικονομικής ύφεσης την περίοδο 2012-2014, ωστόσο η χώρα μας κατατάσσεται χαμηλά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αφού 22 από τις 27 αυτές χώρες βαθμολογούνται στην έκθεση αυτή πιο ψηλά από την Κύπρο.
Το Συμβούλιο αναδεικνύει ως το «πλέον θετικό» γεγονός ότι στη φετινή έκθεση είναι ότι παρουσιάζει βελτίωση σε τομείς στους οποίους η Κύπρος λαμβάνει ή λάμβανε πολύ χαμηλή βαθμολογία, όπως τη μακροοικονομική σταθερότητα (43η από 63η πέρυσι), αλλά και τον χρηματοοικονομικό τομέα στον οποίο η Κύπρος εξακολουθεί να λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία καθώς βρίσκεται στην 76η θέση, ωστόσο στην περυσινή κατάταξη βρισκόταν πολύ πιο κάτω, στην 95η θέση, βελτίωση που χαρακτηρίζεται ως «κομβική» για τη γενική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.
Ωστόσο, σε κάποια επιμέρους θέματα η Κύπρος υστερεί, όπως στην ενότητα «Θεσμοί στην οποία η χώρα μας λαμβάνει πολύ χαμηλή βαθμολόγηση στην γρήγορη εκδίκαση διαφορών από τα δικαστήρια (87η θέση), ενώ χαμηλά βαθμολογούν τα στελέχη των επιχειρήσεων την γρήγορη ανταπόκριση του κράτους σε αλλαγές (78η θέση) και την ύπαρξη ενός μακροχρόνιου οράματος για την οικονομία (87η θέση).
«Προς αυτή την κατεύθυνση, για τη διαμόρφωση ενός μακροχρόνιου οράματος, αναμένεται να συμβάλει το υπό ανάπτυξη έργο του Συμβουλίου για διαμόρφωση μίας μακροχρόνιας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», αναφέρεται.
Στην ενότητα «Μεταφορές και υποδομές», το Φόρουμ με βάση στατιστικά στοιχεία βαθμολογεί χαμηλά την αεροπορική διασύνδεση (66η θέση) και την ύπαρξη τακτικών γραμμών εμπορικών πλοίων (67η θέση), ενώ στην τεχνολογία, Έρευνα και Ανάπτυξη, η βαθμολογία της Κύπρου είναι σχετικά χαμηλή στην ενότητα εφαρμογής της πληροφορικής κυρίως εξαιτίας του ότι η χώρα μας παρουσιάζεται να μην έχει ακόμα απευθείας διασύνδεση της κατοικίας με το διαδίκτυο μέσω οπτικής ίνας.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, καταγράφεται ψηλό κόστος δημιουργίας μιας επιχείρησης (89η θέση) και χαμηλή θέση σε κάποια θέματα επιχειρηματικής κουλτούρας όπως την προθυμία ανάθεσης εξουσιών σε υφιστάμενους (99η θέση), την υιοθέτηση ριζοσπαστικών προτάσεων ιδεών (93η θέση) και την ανάπτυξη καινοτόμων εταιρειών (104η θέση).
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, η Κύπρος βαθμολογείται πολύ χαμηλά στην ανάθεση της διεύθυνσης σε επαγγελματίες διευθυντές, αντί σε μέλη της οικογένειας (120η θέση) αλλά και σε διάφορα θέματα που αφορούν τον καθορισμό της αμοιβής και των συμβολαίων των εργαζομένων, εξηγεί το Συμβούλιο.
Το Συμβούλιο σημειώνει ότι έχει δημιουργήσει υποεπιτροπή, η οποία αναμένεται να μελετήσει επισταμένα τόσο την έκθεση ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και τις εκθέσεις άλλων οργανισμών ώστε να προσδιορίζονται οι δυνατότητες, αλλά κυρίως οι αδυναμίες της χώρας μας ως προς τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Μετά τη μελέτη και ανάλυση της έκθεσης ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρήματα άλλων αντίστοιχων εκθέσεων, καταλήγει η ανακοίνωση, το Συμβούλιο αναμένεται να προβεί σε συγκεκριμένες πρακτικές εισηγήσεις για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χρόνια Πολλά: Το ThemaOnline εύχεται «Kαλά Χριστούγεννα» σε όλο τον κόσμο
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις