ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Δεν είναι αρνητικό για μένα να μπει το καθεστώς Άσαντ στο Μέμπιτς

Ερντογάν: Δεν είναι αρνητικό για μένα να μπει το καθεστώς Άσαντ στο Μέμπιτς

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι αντίθετος στο να μπει το καθεστώς Άσσαντ στο Μέμπιτς, φτάνει να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές, δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση από Ρώσους και καθεστώς Άσαντ σε αυτό το θέμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι πιθανότατα σήμερα φτάνει στην Τουρκία και αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, ωστόσο είπε ότι κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να γίνει χωρίς συμφωνία. Για το αν θα ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση προς τα εκεί πάει το πράγμα.
Σε δηλώσεις του εν πτήση προς τους Τούρκους δημοσιογράφους επιστρέφοντας από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “το να μπει το καθεστώς Άσαντ στο Μέμπιτζ δεν είναι πολύ πολύ αρνητικό για μένα. Τελικά είναι δικά τους εδάφη. Αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό να μην μείνουν εκεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Το 85% με 90% είναι Άραβες εκεί, όχι Κούρδοι”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι ρώτησε τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν εάν θα μείνει εκεί το YPG/PYD (Κούρδοι μαχητές) ή όχι. “Εάν θα καθαρίσετε το Μέμπιτς από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, παρακαλώ διασφαλίστε το εσείς και το καθεστώς Άσαντ. Αλλά αν δεν θα το κάνετε, οι φυλές εκεί μας καλούν να τις γλιτώσουμε. Δεν πήραμε απάντηση από τον Πούτιν και το καθεστώς μέχρι στιγμής”, απάντησε. 
 
Και το Κομπάνι στη ζώνη ασφαλείας
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συνεχίζουν τις επαφές για το Μέμπιτς και το Κομπάνι και με τους Ρώσους και με τους Αμερικανούς. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως και το Κομπάνι θα είναι στη ζώνη ασφαλείας. Ανέφερε ότι στο Κομπάνι ο πληθυσμός είναι κυρίως Κούρδοι και πως στόχος της Τουρκίας δεν είναι να επιτεθεί στον κουρδικό πληθυσμό και τους αμάχους εκεί. Όπως είπε στόχος είναι να τεθεί η περιοχή υπό έλεγχο και να εγκαταλείψει το YPG/PYD. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, από το Κομπάνι πήγαν στην Τουρκία 300 χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι εξακολουθούν να φιλοξενούνται στη χώρα. “Αλλά η δύση δεν το βλέπει αυτό. Λένε αποκεφαλίζουμε τους Κούρδους, τους σκοτώνουμε. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει”, ανέφερε. Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως “για το Κομπάνι τώρα δεν ενδιαφερόμαστε σοβαρά, αλλά αν υπάρξει μια διαφορετική εξέλιξη θα παρέμβουμε και εκεί”.
 
Πιθανότατα σήμερα ο Πενς στην Τουρκία
 
Για την επικείμενη αμερικανική παρέμβαση, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ πρότειναν διαμεσολάβηση και η Τουρκία τους έκανε πρόταση λέγοντάς τους ‘ελάτε με αντιπροσωπεία’. “Απόψε (χθες το βράδυ) θα μιλήσει ο σύμβουλους ασφαλείας των ΗΠΑ με τον (εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας) Ιμπραχίμ Καλίν. Πιθανότατα αύριο να έρθει αυτή η αντιπροσωπεία. Ο Τούρκο Πρόεδρος ανέφερε πως είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο “πρώτα να συμφωνήσουμε και μετά κατάπαυση του πυρός. Εκείνοι ακόμη αντιστέκονται”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως οι Αμερικανοί θέλουν άμεση κατάπαυση του πυρός. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η συμφωνία που είχαν κάνει με τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν για 20 μίλια ζώνη ασφαλείας. “Αν δεν καθαρίσει δεν είναι δυνατόν να σταματήσουμε την επιχείριση. Επειδή εδώ θα κάνουμε ζώνη ασφαλείας”, ανέφερε. Για τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία όπως απαγόρευση εισόδου του Τούρκου Προέδρου και άλλων τριών Υπουργών στις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε “δεν φοβόμαστε”. Ωστόσο ανέφερε πως θα θέσει στον Ντόναλντ Τραμπ το θέμα ρωτώντας τον πως είναι δυνατόν από τη μια να τον καλεί να επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 13 Οκτωβρίου και από την άλλη να επιβάλλουν κυρώσεις για απαγόρευση εισόδου του στη χώρα. Για το εμπάργκο όπλων από Γερμανία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “αμάν καήκαμε. Εσείς χάνετε, όχι εμείς”. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει και άλλες εναλλακτικές προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν προτάσεις για αγορά οπλισμού. 
 
“Στο τραπέζι να ανοίξουν οι πόρτες για πρόσφυγες”
 
Για τους πρόσφυγες και την προηγούμενη δήλωσή του ότι θα ανοίξει τις πόρτες να πάνε στην Ευρώπη, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε: “Είπαμε θα ανοίξουμε τις πόρτες και ενοχλήθηκαν. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση άλλωστε προς τα εκεί πάει το πράγμα”, ανέφερε. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε “εάν έχετε σχέδια, έχουμε κι εμείς, ανοίγουμε τις πόρτες μας. Εδώ υπάρχουν 3 εκ. 650 χιλιάδες πρόσφυγες. ‘Άντε σας αγαπά η ΕΕ πολύ, πηγαίνετε στην ΕΕ’ θα τους πούμε. Σε ερώτηση πότε θα ανοίξει τις πόρτες, ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι “αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι. Μάλιστα κάποιες χώρες είπαν ‘μακάρι να ανοίγατε τις πόρτες’”. Για την ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τους εκπλήττουν, “άλλα λένε το πρωί και άλλα το βράδυ”.

ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top