Η οποιαδήποτε συμφωνία οδηγεί σε τερματισμό παράνομων ενεργειών είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι η πολιτική επίλυση της διαφοράς.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Limassol Economic Forum, ο κ.Χριστοδουλίδης κλήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, λέγοντας πως, "οποιαδήποτε συμφωνία ή συναντίληψη οδηγεί σε τερματισμό παράνομων ενεργειών, όπως για παράδειγμα η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ή γενικότερα, οδηγεί στην πολιτική επίλυση κρίσεων, είναι κάτι το οποίο χαιρετίζουμε, κάτι το οποίο θεωρούμε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη".
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τη Συρία, συνέχισε, "θεωρώ ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε πως αποτυπώνονται οι χθεσινές συζητήσεις του Αμερικανού Αντιπροέδρου με τον Τούρκο Πρόεδρο και να δούμε πως τοποθετούνται οι άλλοι εμπλεκόμενοι σε αυτήν την κρίση".
Συγκεκριμένα, σημείωσε πως είναι σημαντικό να δούμε την τοποθέτηση της ίδιας της κυβέρνησης της Συρίας, αλλά και των άλλων "διεθνών δρώντων που συμμετέχουν στην κρίση", όπως η Ρωσία, θεωρώντας ως ιδιαίτερα σημαντική τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον Ρώσο Πρόεδρο.
"Ευχή και προσδοκία μας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι ακτές της Κύπρου απέχουν μόνο 56 μίλια από τις ακτές της Συρίας, είναι το συντομότερο να επικρατήσει ηρεμία στη χώρα, σταθερότητα, και να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει σε πολιτική επίλυση της διαφοράς", συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει τους πανηγυρισμούς του Τούρκου ΥΠΕΞ και τις αναφορές πως η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως "κανείς δεν μπορεί να θέσει το πλαίσιο πως θα τοποθετηθεί ο κ.Τσαβούσογλου. Είναι δική του επιλογή, είτε να πανηγυρίζει είτε να παρουσιάζει τα γεγονότα από την τουρκική σκοπιά".
Εκείνο που μας ενδιαφέρει, επανέλαβε, είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που να οδηγεί σε σταθερότητα στη Συρία, έτσι ώστε και οι χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην επηρεάζονται αρνητικά από τις εξελίξεις στη Συρία.
Σε ερώτηση κατά πόσο η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός καθυστέρησε, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι "από την πρώτη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και η ΕΕ τοποθετήθηκαν για την ανάγκη να τερματιστούν οι όποιες ενέργειες, όπως είδαμε με την τουρκική εισβολή που, ανάμεσα σε άλλα - και αυτό είναι το χειρότερο - οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση, οδηγούν σε καταστάσεις οι οποίες δεν είναι καθόλου επιθυμητές".
Αυτή τη στιγμή, υπέδειξε, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έγιναν νωρίτερα ενέργειες για κατάπαυση του πυρός, σημασία έχει να υπάρξει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας εμφαντικά πως "η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα στο πλαίσιο της ιδιότητας της ως κράτος μέλος της ΕΕ, επιθυμεί να υπάρξει μια πολιτική λύση στην κρίση της Συρίας".
Οσον αφορά το Κυπρικό
Σε σχέση με το Κυπριακό και την τριμερή, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως "υπάρχουν σε προχωρημένο στάδιο βολιδοσκοπήσεις από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, για να γίνει μια τριμερής συνάντηση, του ΓΓ με τους δυο ηγέτες".
Η συνάντηση αυτή, πρόσθεσε, ως έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, φαίνεται να πραγματοποιείται περί την τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου, σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε αυτή τη στιγμή".
"Στόχος μας είναι σίγουρα να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, αλλά πολύ περισσότερο, να υπάρξουν εκείνα τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον όπως και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά, για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες".
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την τριμερή, απάντησε πως αυτή είναι και η προσπάθεια που γίνεται και από τον ίδιο το ΓΓ αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, " που μιλούν ξεκάθαρα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επανέναρξη συνομιλιών".
Το ζητούμενο δεν είναι απλά να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, είπε ο κ.Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας πως "το ζητούμενο είναι να επαναρχίσουν υποσχόμενες συνομιλίες οι οποίες θα έχουν προοπτική θετικής κατάληξης".
Υπάρχουν, συνέχισε, κάποια δεδομένα που θα πρέπει να υπάρχουν σε μια τριμερή, "για παράδειγμα, επανέναρξη από εκεί που μείναμε στο Κράν Μοντανά, με επιδιωκόμενο στόχο αυτό που καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, τη ΔΔΟ".
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, θα πρέπει να τερματιστούν οι όποιες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, είτε αυτές αφορούν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, "όπως εξάλλου ζητά η διεθνής κοινότητα", είτε όσον αφορά σχεδιασμούς για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, είτε για την νεκρή ζώνη.
Τέλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διαμήνυσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απόλυτα δεσμευμένος και έχει ανταποκριθεί θετικά από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα του ΓΓ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα " να οδηγηθούμε σε τέτοιου είδους εξελίξεις που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών".
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στα πρωτοσέλιδα στον τουρκικό τύπο η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ερντογάν – Μητσοτάκη
• 27χρονη στο Αγρίνιο κατήγγειλε τους γονείς της ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της και έφυγαν
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις