Με "ικανοποίηση, ανακούφιση, αλλά και θλίψη" υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη συμφωνία Κομισιόν - ΗΒ για Brexit, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο Κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι "αυτό αποφάσισε ο κυρίαρχος βρετανικός λαός" και εξήγησε ότι για την Ελλάδα και για την ΕΕ, η έμφαση δόθηκε στην προστασία του ενιαίου χαρακτήρα της κοινής αγοράς και της συνέχισης της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ.Παρασκευής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η βρετανική βουλή θα την επικυρώσει.
Ο Πρωθυπουργός ενημερώνοντας σχετικά με τις συζητήσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι το συνολικό επίπεδο δεν πρέπει να μειωθεί κάτω και από την πρόταση της Κομισιόν για 1,111% του κοινοτικού ΑΕΠ, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκπτώσεις στην εφαρμογή των φιλόδοξων πολιτικών.
Όπως επεσήμανε, η φιλόδοξη ατζέντα της επόμενης Κομισιόν δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί και ως προς τις νέες και τις παραδοσιακές προτεραιότητες με χαμηλότερο επίπεδο κονδυλίων. Δήλωσε μάλιστα θετικός και ως προς τη σύνδεση της χρηματοδότησης με το Κράτος Δικαίου και τονίζοντας ότι Κοινή Αγροτική Πολιτική και Πολιτική Συνοχής δεν μπορούν να υποστούν μειώσεις, καθώς οι πολιτικές αυτές έχουν περάσει στη συνείδηση των πολιτών ως οι κατ`εξοχήν ταυτισμένες με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Σε σχέση με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως "πετύχαμε απόλυτα να ενσωματώσουμε τις ελληνικές θέσεις στα συμπεράσματα", στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, με έμφαση και στα μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις, αλλά και με διασύνδεση της στάσης της Τουρκίας με τους κινδύνους στο μεταναστευτικό.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό ο Κ.Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος ως προς το ότι η πολιτική αλλάζει από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης και η χώρα αναλαμβάνει το κομμάτι της ευθύνης που της αναλογεί, αλλά και η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει σε ένα σοβαρό πλαίσιο διαμερισμού της ευθύνης, αναφερόμενος και σε ένα "σχέδιο Β".
Τέλος τόνισε ότι "εκεί που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε ήταν η διεύρυνση", η οποία παραπέμπεται στο Μάιο καθώς "δεν κατέστη δυνατή η ομοφωνία" και τονίζοντας ότι "η Ελλάδα πάντα στηρίζει την προοπτική τους". Ξεκαθάρισε δε ότι για τις δύο χώρες είναι απόλυτη προτεραιότητα η συμμόρφωση με τη Συμφωνία Πρεσπών και τις προϋποθέσεις για Κράτος Δικαίου και τα Δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας , ενόψει και της κρίσιμης απογραφής στην Αλβανία.
Καθώς 3 χώρες διαφώνησαν, το αποτέλεσμα "δεν είναι καλό για τη σταθερότητα των Δ.Βαλκανίων - δεν είναι και καλό για την Ελλάδα", είπε ο Πρωθυπουργός.
Έκλεισε δε την ομιλία του με μια προσωπική αναφορά στη εμβληματική φυσιογνωμία του Ζ.Κ.Γιούνκερ, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε 138 Συμβούλια Κορυφής και τον οποίον ευχαρίστησε ως Έλληνας και Ευρωπαίος, τονίζοντας ότι δεν ξεχνάμε τον αγώνα του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ "όταν άλλοι είχαν άλλες φαντασιώσεις εντός και εκτός Ελλάδας".
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις