ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκκληση προς συγγενείς να μην απεμπολήσουν το δικαίωμα να μάθουν με πειστικά στοιχεία για την τύχη του κάθε αγνοουμένου, απηύθυνε ο Ν. Σεργίδης

Έκκληση προς συγγενείς να μην απεμπολήσουν το δικαίωμα να μάθουν με πειστικά στοιχεία για την τύχη του κάθε αγνοουμένου, απηύθυνε ο Ν. Σεργίδης

Έκκληση προς τους συγγενείς των αγνοουμένων να μην απεμπολήσουν το δικαίωμα τους να μάθουν με πειστικά στοιχεία, για την τύχη του κάθε αγνοουμένου και όλων των αγνοουμένων, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όσες δυσκολίες και αν παρεμβάλλονται, απηύθυνε το Σάββατο 19/10 ο  Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης.


Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Οργάνωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Σεργίδης εξέφρασε για μια ακόμα φορά την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, των οποίων η τύχη παραμένει ανεξακρίβωτη 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
 
Ο  κ. Σεργίδης, είπε ότι οι εξελίξεις εξανεμίζουν κάθε ελπίδα για σύντομη επίλυση του θέματος των αγνοουμένων και αυξάνουν τους φόβους για τον κίνδυνο εκατοντάδες αγνοούμενοι να παραμείνουν εσαεί αγνοούμενοι.

Ωστόσο, κάλεσε τους συγγενείς των Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων να μην απεμπολήσουν το δικαίωμα τους να μάθουν με πειστικά στοιχεία, για την τύχη του κάθε αγνοουμένου και όλων των αγνοουμένων, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όσες δυσκολίες και αν παρεμβάλλονται.

«Αλλαγή ή έστω αμφιταλάντευση της θέσης αυτής θα σήμαινε πως ξεχνούμε τους αγνοούμενους μας και καταδικάζουμε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων μας να παραμένουν εσαεί αγνοούμενοι», πρόσθεσε .

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, στο δικό του χαιρετισμό είπε ότι παρά το έργο που επιτέλεσε και εξακολουθεί να επιτελεί η ΔΕΑ, αγνοούνται ακόμη 815 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, δηλαδή οι περισσότεροι από τους 1.510 που είχαν περιληφθεί εξ αρχής στον κατάλογο των αγνοουμένων. 

Ανέφερε ότι τα δεδομένα, όσον αφορά τις νέες εκταφές και τις ταυτοποιήσεις, είναι απογοητευτικά και ότι όσο περνάει ο χρόνος, τόσο λιγότερες γίνονται.
 
Αναφέρθηκε στις προσωπικές εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την άλλη πλευρά για το θέμα, καθώς και στις ευθύνες της κατοχικής δύναμης, αλλά και στις εκκλήσεις προς κυβερνήσεις ξένων χωρών και προς οργανισμούς να θέσουν στη διάθεση των ερευνητών τα αρχεία τους.

"Το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού είναι οπωσδήποτε μια από τις πιο σημαντικές πτυχές για να μην περιέλθει σε πλήρη τέλμα το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής. Η κατοχική δύναμη θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί και στην υπόδειξη των χώρων που επανατάφηκαν τα λείψανα των αγνοουμένων μας που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως επίσης να άρει τα προσκόμματα και τις δυσκολίες που θέτει για απρόσκοπτη πρόσβαση για έρευνες και εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες", ανέφερε.
 
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε ακόμα στο σχέδιο δράσης που αποφασίστηκε από το Υπουργικό, για αντιμετώπιση των προβλημάτων με στόχο την επίτευξη προόδου, τονίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες και ενέργειές μας έχουν και πρέπει να έχουν συλλογικό χαρακτήρα.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, ανέφερε πως «η αντικειμενική  ανάγνωση των πραγμάτων οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι είμαστε στα μισά το δρόμου», για να σημειώσει ότι «από τους  1.510 Ε/Κ αγνοούμενους έχουν ταυτοποιηθεί μόνο οι 815, ενώ από τους 492 Τ/Κ έχουν ταυτοποιηθεί μόνο οι 265».

«Αντιλαμβάνεται κανείς», είπε, «ότι ο χρόνος  λειτουργεί εις βάρος των προσπαθειών μας. Η μείωση των πληροφοριών, η μείωση των αξιόπιστων πληροφοριών, η αλλαγή στη μορφολογία του εδάφους, η τοπική ανάπτυξη και άλλα αποτελούν εμπόδια που μεγεθύνονται μέρα με τη μέρα. Ανεξάρτητα των φυσικών εμποδίων που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα ταυτοποίησης  θα πρέπει ακούραστα να αναδεικνύομαι ότι ο κύριος λόγος που 45 χρόνια μετά συνεχίζουμε να έχουμε αναλογικά τεράστιους αριθμούς αγνοουμένων είναι επειδή η ίδια η Τουρκία δεν συνεργάστηκε ουδέποτε με τρόπο που να είναι αποτελεσματικός για τη διακρίβωση  της τύχης των αγνοουμένων μας».

Όπως πρόσθεσε «εάν η Τουρκία άνοιγε τα δικά της αρχεία θα μπορούσε σε χρόνο μηδέν να προχωρήσει η ταυτοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγνοουμένων μας», ωστόσο, είπε ότι «θα αποτελούσε έμμεση παραδοχή του τεράστιου εγκλήματος που συντελέστηκε το ‘74 με μαζικές εκτελέσεις αμάχων, στρατεύσιμων και γυναικόπαιδων».  

Ο Εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, είπε ότι «μας υπολείπονται ακόμα οι μισές υποθέσεις αγνοουμένων και τα αποτελέσματα των τελευταίων δύο χρόνων δεν είναι ενθαρρυντικά», συμπληρώνοντας ότι «ο χρόνος επιδεινώνει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

«Σκοπός μας όμως», είπε, «είναι να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να έχουμε αποτελέσματα και στις υπόλοιπες υποθέσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε  ομάδες αρχαιολόγων οι οποίοι διερευνούν ανασκαφές επί του εδάφους και έχουμε ενισχύσει κατά πολύ τις δυνατότητες μας για διερεύνηση πληροφοριών με τη χρήση της τεχνολογίας».

Σημείωσε ότι «οι πληροφορίες είναι αυτές που καθορίζουν κατά πόσον θα έχουμε επιτυχία ή όχι, γιατί όταν έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες, τότε θα έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα».

Επίσης, είπε πως θεωρεί ύψιστη ηθική και πατριωτική υποχρέωση να λυθούν όλες οι υποθέσεις που υπολείπονται ανεξάρτητα από τα προβλήματα, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα σταματήσουν οι  προσπάθειες μέχρι να διαλευκανθεί και η τελευταία υπόθεση.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας Μαρία Καλμπουρτζή υπογράμμισε πως οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν δικαίωμα στην αλήθεια, στην απάντηση των εύλογων ερωτημάτων τους και στη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους.
 
Τόνισε πως η απόδοση των ευθυνών «δεν αφορά μόνο στην Τουρκία, αλλά αφορά όλα τα κράτη, που κινούνται στους ρυθμούς που η Τουρκία τους επιβάλλει, αφορά όλους εμάς που ανεχόμαστε την επιβολή του άδικου στο όνομα του συμφέροντος, που ανεχόμαστε την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στο όνομα της δικής τους απάνθρωπης  ανεπάρκειας».

Κάλεσε τη Γενική Συνέλευση να δει τις προοπτικές τους αγώνα των συγγενών, που θα δικαιώσουν τη θυσία των δικών τους ανθρώπων και που θα επαναφέρουν τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των συγγενών στο δρόμο της διεθνούς απαίτησης και όχι της διεθνούς επαιτείας.

Εξάλλου, κατά την τελετή έναρξης της Γενικής Συνέλευσης χαιρετισμός απηύθυναν ο Εκπρόσωπος της Οργάνωσης Συγγενών Κυπρίων Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου, Γιαννάκης Κουβάρος, και ο  Πρόεδρος της Επιτροπής Αγνοουμένων 1963-64, Χάρης Συμεωνίδης.

Αποχώρηση Σεργίδη

Στο μεταξύ, ο κ. Σεργίδης, ανακοίνωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, την αποχώρησή του από τη θέση τους Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

«Ήρθε ο καιρός να αποσυρθώ και να αφήσω νέους ανθρώπους και πιο αποτελεσματικούς από εμάς να συνεχίσουν το έργο της Οργάνωσης με νέες ιδέες», είπε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Ποικίλα σενάρια και, ως συνήθως, θεωρίες συνωμοσίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer E190AR της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν, καθώς νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το σημείο της τραγωδίας, φαίνεται να δείχνουν «μυστηριώδη» σημάδια στα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top