Η οργανωμένη διασπορά «μπορεί να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και βραχίονα για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα 21/10.
Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε σήμερα το πρωί, στο Γραφείου του, με την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων για θέματα των αρμοδιοτήτων του.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συνάντησης, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε ότι είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα, παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, κατά την οποία ασχολήθηκαν με συγκεκριμένα θέματα και ιδιαίτερα με θέματα διαφώτισης στο εξωτερικό.
«Αντιλαμβάνεστε ότι η οργανωμένη διασπορά μας μπορεί να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο και βραχίονα για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι μέσα από τα οργανωμένα σύνολα της διασποράς μας, θέματα που άπτονται της προβολής ή θέσεις, οι οποίες πρέπει να λεχθούν σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων και αφορούν τις κατεχόμενες περιοχές μας, αφορούν την καταστροφή της εκκλησιαστικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας εκεί , που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή αυτοί είναι εγκλωβισμένοι ή αυτοί είναι αγνοούμενοι, θέματα τα οποία η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει», πρόσθεσε.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι έχουν συμφωνήσει ότι «μαζί θα ενώσουμε δυνάμεις για να μπορέσουμε να στείλουμε τα σωστά μηνύματα εκεί που πρέπει».
«Επίσης, έχω αναφέρει και έχω καλέσει την Ένωση Προσφύγων να είναι πάντοτε παρόντες στο ετήσιο συνέδριο των αποδήμων μας, γιατί εκεί έχουν και λόγο και ρόλο για να εκφράσουν με τον καλύτερο τρόπο τις θέσεις και τις απόψεις τους στα οργανωμένα σύνολα των αποδήμων μας. Επίσης, θα εισηγηθώ και θα γίνουν διευθετήσεις ώστε να είναι παρόντες και στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ που γίνεται κάθε χρόνο στην Ουάσιγκτον και αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια...όπου εκεί έχουμε υποχρέωση να ενημερώνουμε και βουλευτές και γερουσιαστές και την Κυβέρνηση των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.
Ο κ. Φωτίου είπε ότι θα συνεχίσουν την συνεργασία και την προσπάθεια, «ώστε εκεί και όπου μπορεί η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων να μας βοηθήσει στα θέματα των αγνοουμένων και περισσότερο πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ΔΕΑ να εντοπίσει οστά».
«Με κάθε καλή διάθεση μου έχουν αναφέρει σήμερα ότι θα δουν και αυτό το θέμα με μέλη τους, που αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να είναι άνθρωποι που έζησαν καταστάσεις εκείνη την εποχή, μπορεί και να βρίσκονται προς το τέλος του βιολογικού τους κύκλου, άρα η οποιαδήποτε πληροφορία, περιέλθει εις γνώση μας αυτή την στιγμή από αυτούς τους ανθρώπους και αφορά το θέμα των αγνοουμένων είναι καθοριστικής σημασίας», σημείωσε.
Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε την Ένωση για τη συνάντηση και για τη συνεργασία.
«Θα συνεχίσουμε να συναντιόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα με ένα κοινό στόχο: Να προωθήσουμε το θέμα της Κύπρου μας, τα θέματα της κατοχής και της εισβολής, τα προβλήματα που δημιουργεί η κατοχή, η ισλαμοποίηση των κατεχομένων εν σχέση, όπως έχω πει, με την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, αλλά και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς και θα κάνουμε ότι δυνατόν αυτά τα θέματα σε συνεργασία μαζί τους και με άλλες οργανώσεις ασφαλώς να τα προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων Χρίστος Χατζημανώλης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι είχαν σήμερα μια πολύ σημαντική και πολύ αποδοτική συνάντηση με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου, κύρια με θέμα την διαφώτιση για το προσφυγικό ζήτημα .
«Όταν λέμε εμείς προσφυγικό ζήτημα εννοούμε την τουρκική εισβολή και κατοχή. Τις επιπτώσεις όπως είναι οι αγνοούμενοι μας, οι εγκλωβισμένοι, οι 200.000 πρόσφυγες που 45 χρόνια, μετά την τουρκική εισβολή εξακολουθούν να είναι μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες. Επίσης και άλλες πτυχές από τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής, όπως οι πολιτιστικές, οι εκκλησιαστικοί μας θησαυροί, οι οικονομικές επιπτώσεις, γενικά για όλες τις επιπτώσεις που έχουν σχέση με τους πρόσφυγες. Βέβαια, εμείς σαν Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων ασχολούμαστε και με την κοινωνική μέριμνα των προσφύγων όπως είναι η στέγαση τους, όπως είναι η ίση κατανομή των βαρών», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χατζημανώλης ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για τον τρόπο, όπως είπε, «που δέχθηκε την Επιτροπή μας και στο ότι συμφώνησε να έχουμε τακτικές επαφές και να αποδώσουμε στο θέμα της διαφώτισης στο εξωτερικό κύρια, για το ζήτημα των προσφύγων».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις