Επικριτικό για την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου είναι το πόρισμα της πρώτης εξαντλητικής ανεξάρτητης έρευνας για την πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ που στοίχισε τις ζωές 72 ανθρώπων τον Ιούνιο του 2017.
Αν και η έκθεση επισημαίνει τη γενναιότητα που επέδειξαν πολλοί πυροσβέστες ατομικά, κάνει λόγο για συστημικά λάθη στη συνολική αντίδραση της πυροσβεστικής.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην πάγια εντολή που δόθηκε προς τους ενοίκους του πολυώροφου κτιρίου να παραμείνουν στα διαμερίσματά τους επί σχεδόν ώρες αφότου είχε ξεσπάσει η φωτιά.
Η έκθεση αναφέρει ότι η εντολή θα έπρεπε και θα μπορούσε να είχε αλλάξει νωρίτερα και ότι αν αυτό είχε συμβεί θα είχαν αποσοβηθεί πολλοί θάνατοι.
Η ευθύνη για αυτή την εντολή αποδίδεται στη διοικήτρια του πυροσβεστικού σώματος της βρετανικής πρωτεύουσας Ντάνι Κότον. Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η κ. Κότον εξόργισε αργότερα τους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων δηλώνοντας ότι δε θα έκανε τίποτα διαφορετικά στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Η δήλωση αυτή επικρίνεται από την έκθεση ως δήλωση «με αξιοσημείωτη έλλειψη ευαισθησίας».
Ο επικεφαλής της επιτροπής, που διεξήγαγε την έρευνα, σερ Μάρτιν Μουρ-Μπιλ είπε ότι η προετοιμασία της πυροσβεστικής του Λονδίνου για μια τέτοια πυρκαγιά ήταν «σοβαρά ανεπαρκής» και ότι η απουσία ενός σχεδίου εκκένωσης του κτιρίου ήταν μία «μεγάλη παράλειψη».
Το πόρισμα έγινε δεκτό με ικανοποίηση από τους επιζώντες και τους συγγενείς των θυμάτων. Η επικεφαλής της οργάνωσής τους Grenfell United, Νατάσα Έλκοκ, είπε ότι δικαίως η ηγεσία του σώματος δέχεται αυτή την κριτική, καθώς έχει δείξει πως θεωρεί ότι είναι υπεράνω ευθυνών.
Η κ. Κότον είπε ότι καλωσορίζει την αναγνώριση του θάρρους που επέδειξαν εκείνη τη νύχτα οι πυροσβέστες, αλλά δήλωσε απογοητευμένη από την κριτική επί συγκεκριμένων αξιωματικών «που βρέθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες ενώ προσπαθούσαν να σώσουν ζωές».
Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε καταψύκτη σε διαμέρισμα του τέταρτου ορόφου και ότι βασικός λόγος για τη γρήγορη εξάπλωσή της και το μεγάλο αριθμό των θυμάτων ήταν η εξωτερική επένδυση του κτιρίου, που λειτούργησε ως «καύσιμη πηγή».
Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση της έρευνας, η οποία θα επικεντρωθεί περισσότερο στο κτίριο και την εξωτερική επένδυση αυτού για να διαπιστωθούν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι συνθήκες και τα αιτία της φονικής πυρκαγιάς.
Από KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις