ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Amazon, Apple και Alibaba τα επιχειρηματικά μοντέλα που προκαλούν ανησυχία στις εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με έκθεση της KPMG

Amazon, Apple και Alibaba τα επιχειρηματικά μοντέλα που προκαλούν ανησυχία στις εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με έκθεση της KPMG

Πρόσφατα η KPMG κυκλοφόρησε την έκθεση Disruptive Companies and Business Models, η οποία περιέχει πληροφορίες για εταιρείες και επιχειρηματικά μοντέλα που αναμένεται να διαταράξουν τον επιχειρηματικό και τεχνολογικό κόσμο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Με βάση την παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε περισσότερα από 740 ηγετικά στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, η Amazon, η Apple και η Alibaba κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, με τις DJI, Google, Netflix, Airbnb, Microsoft, Facebook και Baidu να συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα. Τα ίδια ηγετικά στελέχη κατέταξαν τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα, ως τα επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία αναμένεται να «ταράξουν τα νερά» κατά τα επόμενα τρία χρόνια.


«Το ερώτημα είναι, αν οι εταιρείες που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα και όσες επιδιώκουν να ενταχθούν σε αυτή, θα καταφέρουν να επιβιώσουν τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, τα αυστηρά πλαίσια συμμόρφωσης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, παραμένοντας ταυτόχρονα καινοτόμες και ευέλικτες ώστε να διατηρούν τις ηγετικές τους θέσεις και τις φιλοδοξίες τους», δήλωσε ο Tim Zanni, επικεφαλής του Τομέα Τεχνολογίας της KPMG.

Οι εταιρείες τεχνολογίας επαναπροσδιορίζονται
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι το πως η καινοτομία έχει επαναπροσδιορίσει ποια στοιχεία πρέπει να έχει σήμερα μια εταιρεία που θέλει να αναγνωρίζεται ως εταιρεία τεχνολογίας (tech). «Η Amazon, η Netflix, η Alibaba και η Airbnb αποτελούν εξαίρετα παραδείγματα εταιρειών που με την παραδοσιακή έννοια δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν εταιρείες τεχνολογίας, αλλά είναι απολύτως συνδεδεμένες με τον τομέα τεχνολογίας, όπως πολλοί τον ορίζουν σήμερα», δήλωσε ο Zanni. «Το να αναγνωρίζεται μια εταιρεία ως «tech company» (εταιρεία τεχνολογίας), προσδίδει στην εταιρεία περισσότερο κύρος στην αντίληψη των επενδυτών, των πελατών, των εργαζομένων αλλά και κατά τη διαδικασία προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού και προσλήψεων», δήλωσε ο Zanni.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρωτοπορούν
Διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία ως το επιχειρηματικό μοντέλο που αναμένεται να διαταράξει τον επιχειρηματικό και τεχνολογικό κόσμο τα επόμενα χρόνια, οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου συνεχίζουν να προσελκύουν τα βλέμματα με τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξής τους. Οι συνολικές δαπάνες ηλεκτρονικού εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθούν από US$ 3,5 τρις το 2019 σε US$ 6,5 τρις το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer.
Τη δεύτερη θέση στη λίστα των επιχειρηματικών μοντέλων κατέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρομοίως με τις εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στο να κερδίσουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής αλλά και του πορτοφολιού του καταναλωτή, προσφέροντας νέες δυνατότητες όπως αποκλειστικό και πρωτότυπο περιεχόμενο, ζωντανά αθλητικά γεγονότα, επαυξημένη/εικονική πραγματικότητα, εκπαιδευτικές υπηρεσίες και κρυπτονομίσματα. Από τον Ιανουάριο του 2019, πάνω από το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε κινητές συσκευές, σύμφωνα με έρευνα των εταιρειών We Are Social και Hootsuite Media. Η συγκεκριμένη έρευνα ρώτησε τα ηγετικά στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα τεχνολογίας να ονομάσουν τις αγαπημένες τους εφαρμογές. Μετά το Google/Google Chrome, οι εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυριάρχησαν, με το Facebook, το Instagram, το YouTube, το Twitter και το WhatsApp να αποτελούν την πρώτη πεντάδα.

Οι Millennials και οι οραματιστές
Η έκθεση αποκαλύπτει τις αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των Millennials που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και των ηγετικών στελεχών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα τεχνολογίας, σχετικά με τους αναδυόμενους οραματιστές τεχνολογικών καινοτομιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην κορυφή της λίστας προτιμήσεων τους, τα ηγετικά στελέχη κατέταξαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Sundar Pichai ενώ στη δεύτερη θέση τον διευθύνοντα σύμβουλο των Tesla και SpaceX, Elon Musk. Αν και οι Millennials είχαν αρκετές κοινές επιλογές με τα ηγετικά στελέχη, επιπρόσθετα ανέφεραν τον διευθύνοντα σύμβουλο της Huawei, Ren Zhengfei, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Xiaomi, Lei Jun και τον διευθύνοντα σύμβουλο της SoftBank, Masayoshi.

Για πρόσβαση στην πλήρη έκθεση, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο:
Disruptive Companies and Business Models

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Έφυγε» από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παύλος Χατζημάρκου - Πότε θα τελεστεί η κηδεία

• Μακάβριο λάθος στη Λάρνακα: Έστειλαν φέρετρο σε κηδεία με… άλλη γυναίκα

• Αλλάζει ώρα στην εκπομπή της Αριστοτέλους ο Alpha - Το πρόγραμμα που «εκτοπίζει» την παρουσιάστρια

• Τα πέντε τρανταχτά λάθη ιατροδικαστών που έμειναν στην Ιστορία - Δείτε βίντεο

• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι «μαγικοί» αριθμοί για τα 12 εκ. ευρώ

• Καταδίωξη στην Ποταμιά: Τέσσερα τα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση



ΠτΔ για θάνατο 24χρονου: «Όσοι έχουν στοιχεία μπορούν να τα δώσουν στις Αρχές»

ΠτΔ για θάνατο 24χρονου: «Όσοι έχουν στοιχεία μπορούν να τα δώσουν στις Αρχές»

Στο Κυπριακό, στις δηλώσεις Λαβρόφ, αλλά και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας αναφέρθηκε απόψε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top