Ρυθμό ανάπτυξης 3,1%, αναμένει για το 2020 το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι κίνδυνοι για χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης θα μπορούσαν να προκύψουν μεταξύ άλλων από βραδύτερη πρόοδο στην απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και από αυξητικές πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες.
Ταυτόχρονα, το ΚΟΕ τονίζει πως θετικότερες από τις προβλεπόμενες προοπτικές μπορούν να διαμορφωθούν από μεγαλύτερο βαθμό υλοποίησης επενδύσεων από ό,τι αντανακλάται στους οικονομικούς δείκτες.
Συγκεκριμένα, στο δελτίο Νοεμβρίου του 2019 σε σχέση με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, το ΚΟΕ αναφέρει ότι η πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς το 2019 και 2020, αν και κάπως χαμηλότερους συγκριτικά με το 2018.
Σημειώνει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 4,1% το 2018 σε 3,6% το 2019, ενώ αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2020, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,1%.
Σύμφωνα με το ΚΟΕ, οι ευνοϊκές προοπτικές οφείλονται σε συνδυασμό εγχώριων και εξωτερικών παραγόντων, όπως οι ικανοποιητικοί ρυθμοί αύξησης της δραστηριότητας και της απασχόλησης στην Κύπρο τα προηγούμενα τρίμηνα, τα χαμηλά εγχώρια επιτόκια δανεισμού και οι υποβοηθητικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες στο εξωτερικό, ο υποτονικός πληθωρισμός και η ισχυρή δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου.
Βασικό στοιχείο, προσθέτει, των σχετικά ψηλών ρυθμών μεγέθυνσης που προβλέπονται, κυρίως για το 2019, είναι η αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η ανοδική αναθεώρηση των ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2019 και για το 2018 συνολικά δημιούργησε ισχυρότερη δυναμική, επηρεάζοντας ευνοϊκά τις προοπτικές.
Κίνδυνοι για χαμηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης θα μπορούσαν να προκύψουν, σύμφωνα με το ΚΟΕ, από βραδύτερη πρόοδο στην απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικότερα καθώς η ανταπόκριση στο σχέδιο Εστία φαίνεται να είναι περιορισμένη, προκαλώντας προβληματισμό για την έκταση του φαινομένου των στρατηγικών κακοπληρωτών και την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου των εκποιήσεων.
Το ψηλό δημόσιο χρέος σε συνάρτηση με την ισχυρότερη διασύνδεση μεταξύ τραπεζικού τομέα και κράτους, επίσης, ενέχει κινδύνους για τις προοπτικές, υπογραμμίζει.
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι αυξητικές πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες (π.χ. από δικαστικές αποφάσεις σχετικά με παλαιότερες αποκοπές μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα, από την εφαρμογή του ΓεΣΥ) ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις προοπτικές.
Επιπλέον, το ΚΟΕ αναφέρει πως άλλοι κίνδυνοι για τις προοπτικές ενδεχομένως να προκύψουν από την παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την συμφωνία για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, χαμηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης στην ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, καθώς και από γεωπολιτικές εντάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις