Παραδοχή Χάγης: Σκοτώθηκαν άμαχοι σε βομβαρδισμό στο Ιράκ εναντίον τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το 2015

Παραδοχή Χάγης: Σκοτώθηκαν άμαχοι σε βομβαρδισμό στο Ιράκ εναντίον τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος το 2015

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραδέχθηκε τη Δευτέρα 4/11 ότι άμαχοι σκοτώθηκαν το 2015 σε αεροπορική επιδρομή εναντίον τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ.

 

Συνολικά 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν βόμβα που ερρίφθη από αεροσκάφος F-16 της ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξε την πόλη Αλ Χαουίτζα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών ήταν μαχητές του ΙΚ.
 
Στόχος της επίθεσης ήταν ένα εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών σε βιομηχανική ζώνη, εξήγησε ο ολλανδός υπουργός Αμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα NRC Handelsblad και στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS. Το εργοστάσιο καταστράφηκε, αλλά οι σχεδιαστές της επιχείρησης στη Χάγη είχαν προφανώς υποτιμήσει την ποσότητα των εκρηκτικών που είχε αποθηκεύσει σε αυτό το ΙΚ. Η έκρηξη που προκάλεσε το πλήγμα ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και πολλοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Την περίοδο εκείνη η Ολλανδία συμμετείχε στις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, οι μαχητές του οποίου είχαν κυριεύσει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου Ιράκ με αστραπιαία προέλαση.
 
Η πρώην υπουργός Αμυνας Τζανίν Χένις-Πλάσχαρτ είχε διαβεβαιώσει τότε το ολλανδικό κοινοβούλιο πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της, δεν υπήρχαν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων του αεροπορικού βομβαρδισμού. Αλλά, κατά δημοσιεύματα σε ολλανδικά ΜΜΕ, οι υπηρεσίες της και η ίδια γνώριζαν ήδη πως αυτό ήταν κάθε άλλο παρά ακριβές.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Σκληρή απάντηση της Τεχεράνης στον Τραμπ - «Εμείς θα αποφασίσουμε το τέλος του πολέμου» - Φλέγεται η Μέση Ανατολή

LIVE: Σκληρή απάντηση της Τεχεράνης στον Τραμπ - «Εμείς θα αποφασίσουμε το τέλος του πολέμου» - Φλέγεται η Μέση Ανατολή

Φλέγεται για 10η μέρα η Μέση Ανατολή, ΗΠΑ και Ισραήλ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Ιράν, ενώ οι IDF επιτίθενται διαρκώς στον Λίβανο. Το Ιράν απαντά με εκτοξεύσεις πυραύλων και drones προς χώρες του Κόλπου, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα σκληρύνει τα αντίποινά του. Όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE