ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντρος Κυπριανού και Τουφάν Ερχιουρμάν προσδοκούν σε θετικό αποτέλεσμα στην τριμερή του Βερολίνου

Άντρος Κυπριανού και Τουφάν Ερχιουρμάν προσδοκούν σε θετικό αποτέλεσμα στην τριμερή του Βερολίνου

Την προσδοκία η τριμερής συνάντησης στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο να ανοίξει το δρόμο για μια πενταμερή διάσκεψη και την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, εξέφρασαν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν μετά από συνάντηση μιας και πλέον ώρας που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είχαν σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν την τριμερή συνάντηση και τον στόχο που πρέπει να έχουν ως κυπριακά κόμματα, εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για το παρατεταμένο αδιέξοδο μετά το Κραν Μοντάνα και διαπίστωσαν από κοινού ότι το αδιέξοδο αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πάνω στη συμφωνημένη βάση.

Είναι κοινή ευχή να αποδώσει θετικά αποτελέσματα η τριμερής συνάντηση, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι από κοινού με το ΡΤΚ καλούν τους δύο ηγέτες να προσέλθουν σε αυτή με πολιτική βούληση να συνεργαστούν, να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

«Επιθυμία μας είναι αυτή η συνάντηση (τριμερής) να οδηγήσει σε μια πενταμερή διάσκεψη, στην οποία θα υιοθετηθούν οι όροι αναφοράς που θα περιλαμβάνουν το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα και οι όροι θα βασίζονται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, «εάν υπάρχει πολιτική βούληση, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος να καταλήξουμε σε συμφωνία στα έξι σημεία που έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα».

Δεν αναμένεται να είναι δύσκολη η δουλειά των ηγετών στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου εάν ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις που έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι αρχές που περιλαμβάνονται στις εκθέσεις του ΣΑ του ΟΗΕ μετά το Κραν Μοντάνα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

Μετά το Κράν Μοντάνα, συνέχισε ο Τουφάν Ερχιουρμάν, ο κ. Γκουτέρες είχε μιλήσει για μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, όχι ανοικτού τέλους, που θα βασίζεται στις συγκλίσεις του παρελθόντος, ενώ είναι ξεκάθαρο – είπε  – ότι στις βασικές παραμέτρους του ΟΗΕ περιλαμβάνεται και η πολιτική ισότητα, κάτι που περιλαμβάνεται σε αποφάσεις του ΣΑ το 2019.

«Γι’ αυτό, εάν παραμείνουν εντός αυτού του γενικού πλαισίου, και ο ΓΓ δείξει αποφασιστικότητα σε αυτό το πλαίσιο, κατ’ εμάς στο Βερολίνο με την πολιτική βούληση των δύο πλευρών, μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια πενταμέρη συνάντηση».

Το τι θα γίνει στο Βερολίνο, είπε, θα καθοριστεί από την πολιτική βούληση που θα επιδειχθεί από τις δύο πλευρές και την αποφασιστικότητα του ΓΓ να στηρίξει τα όσα ο ίδιος δήλωσε και τα όσα είναι κεκτημένο των ΗΕ από το Κραν Μοντάνα και μετά.

Κοινή επιθυμία με το ΑΚΕΛ είναι να συμβάλουμε ώστε στο Βερολίνο «να ανοίξει η πόρτα» για την πενταμερή, πρόσθεσε.

Η συνομολόγηση των όρων αναφοράς

Σε ερώτηση εάν οι όροι αναφοράς θα οριστικοποιηθούν στο Βερολίνο και την τριμερή ή πιο μετά σε μια πενταμερή, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν είναι αρμόδιοι και ούτε διαβουλεύονται αυτοί με τα ΗΕ για το ποιος είναι ο σχεδιασμός, αλλά «καταλαβαίνω ότι, έστω και αν συμφωνήσουν μεταξύ τους οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί στην τριμερή, για τους όρους αναφοράς, θα χρειαστεί η επικύρωσή τους στην πενταμερή διάσκεψη».

Είναι πολύ ξεκάθαρο το πλαίσιο στο οποίο πρέπει όλοι να είναι δεσμευμένοι είτε στη συνάντηση στο Βερολίνο, είτε σε μια πενταμερή διάσκεψη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΡΤΚ επαναλαμβάνοντας τη μεθοδολογία της διαδικασίας που ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε δηλώσει μετά το Κραν Μοντάνα και η οποία αφορά το ότι η διαδικασία δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες, θα διαφυλαχθούν οι συγκλίσεις του παρελθόντος, θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και δεν θα είναι ανοικτού τέλους.

Μια διαδικασία, είπε, σύμφωνη με τις παραμέτρους που έχει θέσει το ΣΑ του ΟΗΕ, στις οποίες χωρίς αμφιβολία – όπως ανέφερε – περιλαμβάνεται η πολιτική ισότητα.  Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι αναφοράς που θα προκύψουν μετά την τριμερή και την πενταμερή θα πρέπει να «χτιστούν» πάνω σε αυτά.

Η Τουρκία, συνέχισε, με δηλώσεις αρμοδίων αυτή την περίοδο, εκφράζει στήριξη και στην τριμερή και την πενταμερή. Σημείωσε δε ότι στο γενικότερο πλαίσιο, το οποίο περιέγραψε και ο ίδιος νωρίτερα, περιλαμβάνεται και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου όπου υπάρχει το σημείο της ασφάλειας και εγγυήσεων, το οποίο πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων. «Γι’ αυτό το λόγο η τελευταία πινελιά στους όρους αναφοράς θα μπει στην πενταμερή».

Η στάση και ο ρόλος της Τουρκίας

Σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας και τις ανησυχίες που υπάρχουν στην ε/κ κοινή γνώμη για τυχόν παρεμβάσεις όσον αφορά και το μοντέλο λύσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι το θέμα συζητήθηκε με την αντιπροσωπεία του ΡΤΚ και αντάλλαξαν απόψεις. Για να μπορέσουμε να διατυπώσουμε άποψη, ανέφερε, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε εάν θα γίνει η πενταμερής διάσκεψη ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας.

«Εμείς ελπίζουμε ότι θα τηρήσει θετική στάση και θα συνεργαστεί με στόχο να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Σε ό,τι μας αφορά μια βάση για τη διεξαγωγή συζητήσεων υπάρχει, η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ερμηνεύεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Τα διάφορα μοντέλα λύσης μετά το Κραν Μοντάνα, όπως η χαλαρή ομοσπονδία, η αποκεντρωμένη, η συνομοσπονδία, δύο κράτη, και το πώς αυτά προέκυψαν στην επικαιρότητα, είναι γνωστό και στις δύο πλευρές και δεν θα ήθελε να επεκταθεί επί του θέματος, ανέφερε από την πλευρά του ο Τουφάν Ερχιουρμάν.

Το σημαντικό, είπε, είναι ότι ο ΓΓ δηλώνει ότι θα πρέπει να διαφυλάξουν οι πλευρές τις συγκλίσεις του παρελθόντος και από τις αποφάσεις του ΣΑ για τις παραμέτρους της λύσης, όπου περιλαμβάνεται η πολιτική ισότητα, δείχνουν ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι μια διζωνική,δικοινοτική ομοσπονδία.

Αυτό που η Τουρκία λέει, συνέχισε, είναι να ξεκαθαρίσει το τι θα συζητηθεί καθώς μετά το Κραν Μοντάνα έχει γίνει αναφορά σε πολλές έννοιες (μοντέλα λύσης).

ΑΚΕΛ και ΡΤΚ θα ξανασυναντηθούν μετά την τριμερή στο Βερολίνο

ΑΚΕΛ και ΡΤΚ συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά μετά την τριμερή στο Βερολίνο για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα αυτής και να διαμορφώσουν ενέργειες και δράσεις για προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού.

Είναι υποχρέωση και πατριωτικό καθήκον και των δύο κομμάτων, είπε ο Άντρος Κυπριανού, να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλίσουν ότι θα οδηγήσουν την Κύπρο στην επανένωση και τον λαό να ζήσει μαζί σε συνθήκες ειρήνης και προόδου που θα φέρουν σε όλους την ευημερία.

Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες για την επίτευξη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, συμπλήρωσε και ο πρόεδρος του ΡΤΚ.

 Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εντοπίστηκαν ναρκωτικά στην κατοχή κρατούμενου - Φαίνεται να αποδίδουν τα μέτρα του Τμήματος Φυλακών

• Καιρός: Αλλάζει ραγδαία το σκηνικό - Βροχές από τις πρωινές ώρες την Παρασκευή – Μέχρι και χιονόνερο στο Τρόοδος το Σάββατο

• Φειδίας Παναγιώτου: Πήγε στην εκπομπή της Αριστοτέλους και η σύντροφος του εισέβαλε στο πλατό

• Amazon: Λανσάρει νέο online κατάστημα χαμηλού κόστους για να «χτυπήσει» Shein και Temu

• Netflix: Αύξησε ξαφνικά τις τιμές του - Επηρεάζει και την Κύπρο - Πόσα κοστίζουν τα πακέτα του

• Ενδείξεις ότι είσαι εθισμένη στο σεξ - Η διαφορά από την απλή αγάπη



Δημοσκόπηση ALPHA: Αρνητική η εικόνα για ΠτΔ – Το «δυνατό» και «αδύνατο» του σημείο – Δεν γνωρίζουν καν τους πλείστους υπουργούς οι πολίτες

Δημοσκόπηση ALPHA: Αρνητική η εικόνα για ΠτΔ – Το «δυνατό» και «αδύνατο» του σημείο – Δεν γνωρίζουν καν τους πλείστους υπουργούς οι πολίτες

Δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top