Πρέπει να διαφυλάξουμε τα αμέτρητα πλεονεκτήματα του νέου ψηφιακού κόσμου, αντιμετωπίζοντας από κοινού την ραγδαία αναπτυσσόμενη εγκληματικότητα, διεμήνυσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανάφερε ότι στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητα την ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας, για την αντιμετώπιση των ψηφιακών απειλών και την προστασία των πολιτών από αυτές.
Σε ομιλία του, στη ημερίδα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που έγινε στο Σπίτι της ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ανάμεσα στους υπεύθυνους προστασίας των κρίσιμων υποδομών ενός κράτους και σε εκείνους που προσπαθούν να τις βλάψουν, μαίνεται ένας λυσσαλέος, πολλές φορές μυστικός, πόλεμος, ο οποίος θα συνεχίσει να εντείνεται όσο ταχύτερα προχωρά η σύγκλιση της ψηφιακής, της φυσικής και της βιολογικής σφαίρας, δηλαδή αυτό που πολλοί ορίζουν ως 4η βιομηχανική επανάσταση.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι κίνδυνοι δεν σταματούν εδώ, αλλά μπορούν να πλήξουν ακόμα και την ίδια τη Δημοκρατία, για να σημειώσει ότι όπως έχει ευρέως συζητηθεί, τεράστιες βάσεις δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ένα κράτος ακόμα και για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα άλλο κράτος.
Επίσης, ανέφερε πως «το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μεταφράζεται και σε τεράστια κέρδη για τους ψηφιακούς απατεώνες και φέρνει συχνά ανυπολόγιστες απώλειες για τις επιχειρήσεις και γενικότερα την ανάπτυξη», σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2018 του ανεξάρτητου Ινστιτούτου AV-TEST, τα προγράμματα ασφαλείας εντόπισαν και περιόρισαν περισσότερο από 376.639 ιούς την ημέρα, ενώ πάνω από το 51% των ιών αυτών στοχεύουν τους υπολογιστές με λογισμικό Windows».
« Το μεγαλύτερο ποσοστό των μολυσμένων με τους ιούς αυτούς emails, προέρχεται από τη Βραζιλία (14%) και τη Ρωσία (13%), ενώ η ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex αναφέρεται ως η πιο «μολυσμένη» πηγή του διαδικτύου. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κατά το πρώτο 3μηνο του 2019 καταγράφηκαν 3.2 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις σε όλων των ειδών τις συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο, ενώ πάνω από το 29% των επιθέσεων αυτών έγινε μέσω λέξεων-κλειδιών του Twitter», είπε.
Σύμφωνα με άλλη έγκυρη έρευνα, πρόσθεσε, «κατά το πρώτο 6μηνο του 2019, τα δίκτυα εικονικών αντιγράφων διάφορων συσκευών και εφαρμογών που συνδέονται με το διαδίκτυο, εντόπισαν 105 εκατομμύρια επιθέσεις σε IoT (Internet of Things) συσκευές, δηλαδή σε έξυπνες, διαδραστικές, πολλαπλώς διασυνδεδεμένες συσκευές. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου 9 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτόν του πρώτου εξαμήνου του 2018».
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «όλες αυτές οι παραβιάσεις της ψηφιακής μας ασφάλειας, έχουν δυσβάσταχτο κόστος για τις επιχειρήσεις, οικονομικό αλλά και κόστος γοήτρου, αφού διαρρέουν τα προσωπικά δεδομένα του πελατολογίου τους με αποτέλεσμα να βλάπτεται το brand name, το πιο πολύτιμο για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης στοιχείο», συμπληρώνοντας ότι «εκτός από τα λύτρα που ζητούν οι hackers για να επιτρέψουν σε μια επιχείρηση να ανακτήσει τα δεδομένα της, η ίδια η διαδικασία ανάκτησης έχει μεγάλο κόστος, ενός τα έξοδα αυξάνονται όσο η επιχείρηση παραμένει κλειστή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές εργασίες».
Σημείωσε ακόμα ότι μια εταιρεία χρειάζεται, κατά μέσο όρο, 206 ημέρες για να εντοπίσει μια παραβίαση και άλλες 73 για να τη διορθώσει.
Τα τελευταία 3 χρόνια καταγράφηκαν απώλειες ή κλοπές άνω των 11,7 δισ. Αρχείων, ενώ σύμφωνα με πρόσφατο υπολογισμό, το κόστος για τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί επιθέσεις μπορεί να αγγίξει φέτος τα 2 τρισ. δολάρια. Μια μελέτη της IBM δείχνει ότι το μέσο κόστος για μία επιχείρηση θα μπορούσε να φθάσει τα 3,92 εκατομμύρια δολάρια. Ειδικά οι ΗΠΑ φαίνεται ότι πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα με το μέσο κόστος μιας παραβίασης (8,19 εκατομμύρια δολάρια) να είναι διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου. Περαιτέρω, το κόστος μιας ψηφιακής επίθεσης κάθε άλλο παρά άμεσο είναι, καθώς μπορεί να μετακυλίεται και σε βάθος χρόνου.
Τέλος, είπε πως σύμφωνα με τους ισχυρότερους CEO’s του κόσμου, η κυβερνοασφάλεια αποτελεί μια παγκόσμια πρόκληση που θα απειλήσει την εταιρική ανάπτυξη και την παγκόσμια οικονομία στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, συμπληρώνοντας ότι «είναι σαφές ότι για τις επιχειρήσεις τους, το κόστος της κυβερνοασφάλειας δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως μια ακόμα δαπάνη, αλλά ως αναγκαία επένδυση που μπορεί να αποφέρει κέρδος».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις