Για ένα "πολύ ελπιδοφόρο Eurogroup" έκανε λόγο ο Πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο, μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναφερόμενος στην πρόοδο που επετεύχθη τόσο σε σχέση με την τραπεζική ένωση και την εγγύηση καταθέσεων, όσο και την αναμόρφωση της Συνθήκης του ESM και την οριοθέτηση του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.
Ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι μετά τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς για τον "προϋπολογισμό για τη ζώνη του ευρώ", σήμερα εδόθη νέα νέα ώθηση για την ανάπτυξη άλλων σημαντικών οδών για την περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ.
Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη θεματική συζήτηση σχετικά με τις επενδύσεις και την καινοτομία, οι 19 άκουσαν από την Κομισιόν ότι η Ευρωζώνη δεν επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία αρκετά σε σύγκριση με τους πιο δυναμικούς ανταγωνιστές. Συγκεκριμένα, οι σχετικές δαπάνες από τον ιδιωτικό τομέα παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ ή την Κίνα.
"Όλοι συμφωνούμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει - και αυτό ήταν ένα κύριο συμπέρασμα από τη συζήτησή μας για την οικονομική κατάσταση τον περασμένο μήνα. Το ερώτημα είναι πώς", επεσήμανε ο Πρόεδρος Σεντένο.
Η Κομισιόν υποστήριξε την ανάγκη για ένα σύνολο εθνικών και ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την προώθηση ενός αποτελεσματικού συστήματος καινοτομίας και σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σεντένο κάλεσε τον Άλμπερτ Μπιόσκα να τοποθετηθεί, ο οποίος είναι ειδικός στην πολιτική καινοτομίας.
Ο κ. Μπιόσκα υποστήριξε συγκεκριμένα πώς οι πειραματικές προσεγγίσεις μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των δημόσιων πολιτικών που υποστηρίζουν την καινοτομία και μεγιστοποιούν την απόδοση τους. Έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μια μικρή μερίδα δημόσιων επενδύσεων, για παράδειγμα μέσω του BICC, και ένα λιγότερο κατακερματισμένο ρυθμιστικό καθεστώς για τους "καινοτόμους", μπορούν να κάνει τεράστια διαφορά.
Η συζήτησή των 19 ήταν ευρύτερη και όπως τόνισε ο κ. Σεντένο η καινοτομία ενθαρρύνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της νομισματικής ένωσης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά της και προάγοντας τη σύγκλιση, κάλεσε δε όπως εφαρμοστούν υγιείς πολιτικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης.
Σε σχέση με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, η Κομισιόν επιβεβαίωσε την τάση επιβράδυνσης. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί παρουσίασε την πρόβλεψή του στους Υπουργούς και αποφασίστηκε η συζήτηση να συνεχιστεί τον επόμενο μήνα, όταν οι 19 εξετάσουν τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ασφάλισης Καταθέσεων - γνωστού και ως EDIS, ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου ενημέρωσε τους `27` για την καλή πρόοδο στις συζητήσεις τους σε επίπεδο υφυπουργών οικονομικών, για τα χαρακτηριστικά μιας σταθερής τραπεζικής ένωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός πλήρους EDIS, αλλά και άλλων στοιχείων όπως οι νόμοι περί αφερεγγυότητας, η διασυνοριακή ενοποίηση, η κανονιστική αντιμετώπιση των κρατικών ανοιγμάτων και ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο.
"Σήμερα, ακούσαμε επίσης μια πρόταση της Γερμανίας για την τραπεζική ένωση. Χαιρετίσαμε όλοι αυτή τη συμβολή, σηματοδοτεί μια σαφή δέσμευση να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους σε μια πολύ αναγκαία συζήτηση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Αυτή είναι ακόμη μια δύσκολη συζήτηση και θα πρέπει να προχωρήσουμε βήμα προς βήμα, αλλά αυτό δεν διαφέρει από αυτό που κάνουμε στην Ευρώπη σε άλλες περιπτώσεις. Αισθάνομαι μια νέα διάθεση στην αίθουσα και ελπίζω ότι τον επόμενο μήνα θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα χάρτη πορείας για την έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων για αυτό το πολύ σημαντικό φάκελο", σχολίασε ο Πρόεδρος του Εurogroup.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ΕΣΜ, στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί το πλήρες πακέτο τον Δεκέμβριο.
Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σεντένο, έχουν ξεκινήσει έντονες τεχνικές εργασίες και ορισμένα από τα νομικά έγγραφα έχουν συμφωνηθεί και κλείσει. Ειδικότερα, η τροποποιημένη κατευθυντήρια γραμμή του ESM για προληπτικά προγράμματα και η κοινή μεθοδολογία για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και του ESM είναι επίσης σχεδόν κλειστό.
Οι `27` εξέτασαν εκ νέου τη συμφωνία του Οκτωβρίου σχετικά με το δημοσιονομικό μέσο της ζώνης του ευρώ. Οι νομοθετικές πράξεις που θέσπισαν το BICC βρίσκονται σε εξέλιξη. Το νομοθετικό έργο άρχισε υπό τη φινλανδική Προεδρία. Αρκετά μέλη ζήτησαν τη θέσπιση ειδικού κανονισμού σχετικά με το BICC με την αιτιολογία ότι είναι ένα αυτόνομο μέσο, κάτι που πρέπει να επιλυθεί στη νομοθετική διαδικασία.
"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διακυβερνητική συμφωνία - ένα από τα εργατικά πεδία που εξακολουθούν να ανοίγονται μετά τη συνάντησή μας τον Οκτώβριο και θα επιστρέψουμε σε αυτό το επόμενο έτος", ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Σεντένο.
Τέλος οι `27` καλωσόρισαν την Κριστίν Λαγκάρντ με τη νέα της ιδιότητα ως Πρόεδρος της ΕΚΤ και έδωσαν ομόφωνη υποστήριξή της στην καθηγήτρια Isabel Schnabel για να γίνει μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το Συμβούλιο αναμένεται τώρα να εγκρίνει επίσημη σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον διορισμό, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ΕΚΤ.
Όσον αφορά την Πορτογαλία, μετά τον διορισμό της νέας κυβέρνησης, ο Μάριο Σεντένο ζήτησε από νέο Υπουργό Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ να παρουσιάσει τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Αντίο στο Χάρη Γεωργιάδη - Τεράστια πρόοδος στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας
"Τέλος, είπαμε σήμερα αντίο στον Χάρη Γεωργιάδη. Οι πρόσφατες συνεδριάσεις ήταν πιο χαλαρές για τον Χάρη απ `ό, τι όταν προσχώρησε στην Ευρωομάδα το 2013 και αυτό αντικατοπτρίζει την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας", σημείωσε ο Μάριο Σεντένο. "Τον περασμένο μήνα είπαμε επίσης αντίο στον Πιέρ Μοσκοβίσί, αλλά αυτό ξαναήρθε - τουλάχιστον - σε μία ακόμα συνάντηση", κατέληξε.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η οποία δε συζητήθηκε στο Εurogroup, ο Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική έκβαση της τέταρτης αξιολόγησης της ενισχυμένης εποπτείας.
Τόνισε δε ότι "με την επικύρωση της από το Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, πιθανότατα να αποφασιστεί και η εκταμίευση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ". ΄Όσον αφορά το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα αυτά θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθούν για επενδυτικούς στόχους, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, και όχι για την άμεση αποπληρωμή του χρέους, σημείωσε ότι "αυτό είναι ένα θέμα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αυτή την στιγμή".
Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο νομοσχέδιο "Ηρακλής" για το κόκκινα δάνεια δήλωσε ότι "θα είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ προς το παρόν βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωρούν συζητήσεις με την επιτροπή ανταγωνισμού την ΕΚΤ και τον ESM".
Ο κ. Σταϊκούρας νωρίτερα συνάντησε τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις και την Παρασκευή θα συναντηθεί εκ νέου με τον επικεφαλης του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ με αντικείμενο την ενημέρωση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις