Η αναστολή υλοποίησης εφαρμογής των νέων τελών και χρεώσεων από την Τράπεζα Κύπρου, ο απόηχος από τις μεγάλες καταστροφές στον Ακάμα από τον εμπρησμό και η ανάγκη προστασίας του, η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο "διάγγελμα" Ακιντζί, η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι πολιτογραφήσεις και το θέμα του προτύπου του χαλλουμιού, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο κυπριακός Τύπος στις 15/11.
Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Δεύτερη ευκαιρία» γράφει ότι δεν πρόκειται τελικά η Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει στην υλοποίηση της εξαγγελίας της για κατακόρυφη αύξηση στα τέλη και χρεώσεις των υπηρεσιών της προς το κοινό από τις 13 Ιανουαρίου 2020. Αλλού γράφει ότι προς συγκεκριμένα πρόσωπα στρέφονται οι έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με τις πυρκαγιές στον Ακάμα, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, ενώ προβάλλει και δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για περαιτέρω μέτρα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ως απάντηση στο ``διάγγελμα`` Ακιντζί ότι η εμμονή σε αξιώσεις που δημιουργούν προνόμια που δεν συναντώνται σε συντάγματα του όποιου άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών ή και της ΕΕ είναι «δημοκρατική παραδοξότητα».
Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «30 χρόνια απραξία για προστασία του Ακάμα» γράφει ότι δεν μετριάζονται οι ευθύνες σημερινών και προηγούμενων κυβερνώντων και συγκυβερνώντων για την πολυετή ολιγωρία στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων που θα διασφάλιζαν την προστασία του κρατικού δάσους και τη δημιουργία εθνικού πάρκου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας αμφισβητεί τη σύνθεση αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει το ΔΣ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας στην αυτονόμηση των νοσοκομείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εφοδιάζεται με άλλα 10.000 εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης, τα οποία αναμένονται αρχές Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους για φέτος στις 88.000 αυξημένα κατά 50% σε σχέση με την περσινή παραλαβή.
«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Περικύκλωσε την Κύπρο» γράφει ότι η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ κλιμακώνεται ενώ την ίδια ώρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος προκαλεί με δηλώσεις του για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία επισημαίνουν ότι στο διάστημα μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, η Άγκυρα θα κλιμακώσει τις προκλήσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκοντας την αντίδραση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αλλού γράφει ότι «μετρούν πληγές στον Ακάμα» και «ψάχνουν δράστες και αιτίες». Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέα δεύτερη παράταση, μικρή σε διάρκεια, δόθηκε προχθές για την προσφορά του συστήματος φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες της τροχαίας, ουσιαστικά ύστερα από αιτήματα των ενδιαφερομένων.
Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ανομία-ανοχή καταστρέφουν τον Ακάμα» γράφει ότι η κατ΄ εξακολούθησιν ανοχή στην παρανομία σε βάρος του περιβάλλοντος, η ασυδοσία και η αδυναμία της κυβέρνησης, όπως αναφέρει, να προστατεύσει πραγματικά τον Ακάμα «σιγοκαίνε» και καταστρέφουν καθημερινά τη Χερσόνησο. Ο εμπρησμός του Ακάμα και η καταστροφή 70 εκταρίων ήταν ένας ακόμη κρίκος στη μακρά αλυσίδα της καταστροφικής μανίας. Αλλού γράφει ότι δάνεια ύψους 5,4 δις ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο άμεσης εκποίησης αφού είναι μη εξυπηρετούμενα και δεν καλύπτονται από συμφωνία αναδιάρθρωσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επίθεση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά του Τ/κ ηγέτη σημειώνοντας ότι η πολιτική ισότητα εξισώνεται με αξιώσεις που χρεώνονται στην τ/κ πλευρά ως «προνόμια».
Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Η Τράπεζα Κύπρου κάνει πίσω στις νέες χρεώσεις» αναφέρεται στην αναστολή υλοποίησης εφαρμογής των νέων τελών και χρεώσεων από την Τράπεζα Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στα εγκαίνια από την Υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου σταθμού λεωφορείων στην Αλάμπρα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον απόηχο των μεγάλων καταστροφών από την πυρκαγιά στον Ακάμα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Και μη ξεχνάτε το τζετ του Ρώσου φίλου…» επαναφέρει στο προσκήνιο ότι τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πρώτη του θητεία, ο Νίκος Αναστασιάδης χρησιμοποίησε το ιδιωτικό τζετ Ρώσου μεγιστάνα, πελάτη του πρώην δικηγορικού γραφείου του, για τη μετάβαση του στο Παρίσι. Αλλού αναφέρεται στο θέμα των πολιτογραφήσεων σημειώνοντας ότι «τα διαβατήρια δόθηκαν όχι για την σωτηρία της χώρας αλλά για να πλουτίσουν κάποιοι». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τους εκπαιδευτικούς που διαδήλωσαν έξω από την Αρχιεπισκοπή.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Οι Τ/Κ θέλουν το «δικό» τους χαλλούμι» γράφει ότι «ούτε καν στο θέμα του προτύπου του χαλλουμιού, δεν είναι συνεργάσιμοι οι Τουρκοκύπριοι πόσο μάλλον σε ζητήματα ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία μιας λύσης στο κυπριακό». Αλλού γράφει ότι 202 εκατομμύρια ευρώ έφυγαν από την Κύπρο το 2018 για προορισμούς εκτός ΕΕ ως προσωπικές μεταβιβάσεις που αποστέλλονται από μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην παράνομη στάθμευση σε χώρους για ΑμΕΑ.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις