Συλλούρης: Στη Γενεύη για Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Συλλούρης: Στη Γενεύη για Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, αναχωρεί την Κυριακή (17/11) για τη Γενεύη, όπου θα συμμετάσχει, στις 18 και 19 Νοεμβρίου στη Δεύτερη Προπαρασκευαστική Συνάντηση για την 5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, τον Αύγουστο 2020. 

Στη Συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, θα συμμετάσχουν Πρόεδροι Κοινοβουλίων από δεκατέσσερις χώρες. Αναμένεται να αποφασιστεί το γενικό θέμα που θα απασχολήσει την 5η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, προς περαιτέρω ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διάστασης της παγκόσμιας διακυβέρνησης, στη βάση των αποτελεσμάτων των προηγούμενων τεσσάρων Διασκέψεων.

Θα συζητηθούν επίσης τρόποι σύνδεσης του γενικού θέματος με την 75η Επετειακή Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών το 2020. Τη Συνάντηση θα απασχολήσουν και άλλα θέματα που άπτονται του πολιτικού έργου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ανεξάρτητης αξιολόγησης.

 

ΑΠΟ ΚΥΠΕ
 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.