Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου πλησιάζει και παρά τη συνηθισμένη φημολογία, ίσως θα ήταν χρήσιμο να περάσει χωρίς να γίνει το παραμικρό.
Τελευταία διακοπή του χρόνου για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων. Ευτύχημα για την ειδησεογραφική καθημερινότητα. Δεν είναι Σεπτέμβριος, ούτε Οκτώβριος. Μέσα Νοεμβρίου είναι, εγγύτερα στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, οπότε η εύκολη, ρεπορταζιακή, λύση είναι ακριβώς αυτή: η στροφή δηλαδή στις χειμερινές μεταγραφικές αναζητήσεις των ομάδων.
Διόλου τυχαίο που σε τέτοιες ακριβώς εποχές, ανάλογες ιστορίες πολλαπλασιάζονται. Πόσο μάλλον όταν και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στους συλλόγους, επιτρέπουν και δικαιολογούν ανάλογες συζητήσεις. «Βλέπει αυτούς», «προτεραιότητα σε συγκεκριμένες θέσεις», «εστιάζει σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».
Τα γράφουμε γενικά, θα μπορούσαμε να είμαστε πιο σαφής, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Μια ματιά να γυρίσετε, έναν χρόνο πίσω, δύο, οποτεδήποτε, σε δημοσιεύματα τέτοιας εποχής, τα ίδια πάνω κάτω θα δείτε να γράφονται και να κυκλοφορούν. Προς Θεού, δεν σημαίνει πως δεν ισχύουν. Απλώς, η αγωνιστική ένδεια ενισχύει ανάλογα θέματα, σε σημείο που ίσως και ν’ αντιμετωπίζονται όπως ο μύθος του Αισώπου με τον βοσκό και τον λύκο. Μπορεί να υπάρχει βάση, αλλά ελάχιστοι, την πιστεύουν…
Όπως και να ‘χει, θα σταθούμε κάπου αλλού. Από το ρεπορτάζ προκύπτει πως ο Παναθηναϊκός θέλει εξτρέμ, δεύτερο επιθετικό και έναν ακόμη μέσο. Πως ο Ίβιτς έχει εστιάσει σε τρεις θέσεις προκειμένου να ξεκινήσει από τώρα την αγωνιστική αναδόμηση του ρόστερ της ΑΕΚ. Και πως στον ΠΑΟΚ κάνουν μεταγραφικά ταξίδια αναζητώντας φορ, αριστερό μπακ και ενδεχομένως τερματοφύλακα και μέσο.
Μάλιστα. Όλα καλά και όλα θεμιτά. Σίγουρα; Στον Παναθηναϊκό υπάρχουν παρκαρισμένοι από το καλοκαίρι έξι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι – δεν εξετάζουμε τους λόγους και τις αιτίες – δεν υπολογίζονται και κοστίζουν, μεικτά, 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Και μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσουν διαδικασίες λύσης συμβολαίων με τουλάχιστον άλλους δύο (Μολό, Μπεκ – εγώ θα βάλω και τον Φάουστο στην εξίσωση). Η έλευση του Τσάβι Ρόκα στον Παναθηναϊκό, ίσως επιταχύνει τις όποιες εξελίξεις.
Κίνδυνος συνεπώς σοβαρός το κουστούμι να μεγαλώσει, αντί να μικρύνει. Γιατί δεν μπορούμε να μπούμε σε διαφορετική λογική, να συζητήσουμε δηλαδή σοβαρά πως θα το πετύχει ο Παναθηναϊκός να λύσει συμβόλαια ποδοσφαιριστών, όταν στο Κορωπί αυτήν την στιγμή υπάρχουν μισή ντουζίνα παίκτες του, με τους οποίους μήνες άκρη δεν έχει βρει.
Στον Άρη, η ανάγκη είναι ξεκάθαρη. Ο Άρης θέλει να αποκτήσει έναν τερματοφύλακα… χθες. Εύκολο το σενάριο; Καθόλου! Δύο φορές βρέθηκαν κοντά στο στόχο οι «κίτρινοι», ισάριθμες απέτυχαν να τον κλείσουν. Θα βρεθεί η χρυσή τομή, έτσι ή αλλιώς. Για τις άλλες θέσεις που θα ήθελε ενίσχυση ο Ένινγκ… ησυχία. Δεν υπάρχουν πόροι (για την ώρα). Διότι ο Θεόδωρος Καρυπίδης είναι πανούργος στο να βρίσκεις τρόπο και χρήμα. Θα φανεί. Θα είναι από την πώληση του Μπρούνο Γκάμα; Θα φανεί…
Ο Ολυμπιακός είναι ο… πλέον άνετος. Ναι, ο Μαρτινς έχει ανάγκη από έναν παίκτη που θα κάνει «σκάντζες» στον Γκιλιέρμε. Χωρίς άγχος όμως η αναζήτηση. Περισσότερο για να γίνει κουβέντα. Η συζήτηση να είτε βέβαιοι πως θα ανοίξει για πιθανές αποχωρήσεις. Λιγότερο για αγορές. Αν και στο συγκεκριμένο club δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτε με τον κύκλο… εργασιών που έχει μεταγραφικά σε όλα τα επίπεδα.
Στην ΑΕΚ, το μεταγραφικό πλαίσιο δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται δηλαδή, εκφρασμένο άλλωστε με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόμο, αύριο το πρωί να βρέξει εκατομμύρια. Οι πωλήσεις θα χρηματοδοτήσουν τις όποιες κινήσεις του Ιανουαρίου. Αυτή είναι η σκοπιμότητα, μαζί με το επίσης «ξεφόρτωμα» των όποιων αγωνιστικών και οικονομικών βαριδίων.
ΣΥΝΘΕΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
Στον ΠΑΟΚ, ανεξαρτήτως του τι λέγεται και διαρρέεται, ο βραχνάς του Financial Fair Play είναι ασφυκτικός. Δεν περιορίζει απλώς την όποια κουβέντα για προσθήκες, αλλά – για να τα λέμε όπως είναι – την εξαφανίζει.
Δεν χρειάζονται πώληση οι πρωταθλητές. Πωλήσεις χρειάζονται. Και αυτό, όχι για να εξισορροπήσουν τον λογαριασμό, αλλά για να δείξουν καλό πρόσωπο προς τις ελεγκτικές αρχές και ν’ αποφύγουν αυτό με το οποίο για πάνω από έναν χρόνο φλερτάρουν: ποινές.
Λογαριασμός που δεν έχει να κάνει μόνο έσοδα – έξοδα, αγορές – πωλήσεις, αλλά και μισθολόγιο. Δεν γίνεται δηλαδή (για παράδειγμα) να φύγει ο Τσούμπα Ακπομ των σκάρτων 700.000 ευρώ και να έρθει ο Πρίγιοβιτς των +5 εκατ. ευρώ, ακόμη και αν η Αλ Ιτιχάντ τον… χαρίσει.
Όλοι λοιπόν έχουν θέματα. Όλοι χρειάζεται πρώτιστα ν’ αλαφρύνουν ρόστερ και μπάτζετ και μετά, με τα υπόλοιπα να δουν τι κινήσεις μπορούν και χρειάζονται. Ε, ας μην τις κάνουν τότε! Γενάρη μήνα, η αγορά είναι δύσκολη. Παίκτης που υπολογίζεται, παίκτης που μπορεί να έρθει και να κάνει τη διαφορά, δεν έρχεται εύκολα, δεν έρχεται χωρίς να «ματώσει» ο εκάστοτε αγοραστής. Όταν λοιπόν ο αγοραστής δεν θέλει όχι απλώς να ματώσει, αλλά ούτε καν να γρατζουνιστεί, γιατί να μπει στη διαδικασία;
Ας καθαρίσουν αυτά που πρέπει να καθαρίσουν οι ομάδες, ας βελτιώσουν τις οικονομικές τους συνθήκες, ας πετάξουν ό,τι θεωρούν περιττό και υπέρβαρο, ας ξεμπερδέψουν με το υπερτροφικό σε ορισμένες περιπτώσεις (αγωνιστικό και οικονομικό) λίπος και ας αφήσουν τις προσθήκες, αμφιβόλου αξίας και δυναμικής μεσούσης της σεζόν, για το καλοκαίρι. Με καλύτερα δεδομένα, με περισσότερο χρόνο, με μεγαλύτερη άνεση και σαφώς αυξημένες επιλογές.
Μεταγραφική περίοδος χωρις παίκτη; Και τι θα πει ο κόσμος; Τι θα πουν τα media; Πως θα ταΐσουμε το θεριό που όλοι μας εκθρέψαμε με τον «θρύλο» των μεταγραφών και της ενίσχυσης; Ευκαιρία, μια ακόμη, των clubs να είναι ειλικρινή με τον κόσμο τους, με την κοινή γνώμη.
Η ειλικρίνεια, ο σεβασμός στην πραγματικότητα και στους «πελάτες», πάντα εκτιμάται, παρότι στην Ελλάδα σπάνια δοκιμάζεται ως επιλογή. Προτιμάμε, προτιμούν, τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς. Χωρίς φυσικά να κοιτάμε/κοιτάνε το δικό μας είδωλο σε αυτά, όταν του χρόνου τέτοια εποχή, τα ίδια ακριβώς θα συζητάμε…
Πηγή: sportime.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις