Μόνο η επιβεβαίωση σαφούς θετικής τάσης στην τροχιά μείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα, εξήγησε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Αναλυτικά ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις τόνισε ότι “όπως είπαμε, για 5η χρονιά η Ελλάδα θα τα υπερβεί τους στόχους” και την επόμενη χρονιά βρίσκεται και πάλι εντός τροχιά για να τον επιτύχει και, όπως είπε
έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε το eurogroup να εγκρίνει το επόμενο πακέτο μέτρων για το χρέος.
Όπως τόνισε, η Κομισιόν γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις, όμως “η όποια απόφαση εναπόκειται στους πιστωτές”.
Σε σχέση με το αίτημα για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ξεκαθάρισε ότι: “τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι εκεί για ένα λόγο: η Ελλάδα έχε με μεγάλη διαφορά το υψηλότερο χρέος προς το ΑΕΠ της και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λάθη - το χρέος πρέπει να μειωθεί σε πιο ασφαλή επίπεδα”.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και “αν και εφόσον δούμε μια σαφή θετική τάση τότε αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στα πρωτογενή πλεονάσματα”.
Επιπλέον, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της αξιολόγησης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο Πιέρ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι “τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης”.
Ο Επίτροπος σημείωσε με έμφαση ότι “η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα” και δήλωσε “ευχαριστημένος που η κυβέρνηση έκανε ότι πρέπει για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν από το πρώτου μισό του 2019”, παρά το λίγο χρόνο που είχε στη διάθεση της, συγχαίροντας τις αρχές για την “πολύ καλή συνεργασία” με τους θεσμούς της ΕΕ.
Ο ίδιος υπενθύμισε “πόσο μακριά έχει φτάσει η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης και ειδικά από το πρώτο εξάμηνο του 2015”. Τόνισε ότι η επιτυχία στη μάχη για τη διατήρηση της χώρας εντός της ευρωζώνης αποτελεί το μέγιστο επίτευγμα της Κομισιόν και σημείωσε ότι “ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας” και ευχήθηκε να είχε προσωπικά κάνει ακόμα περισσότερα ώστε να αποφευχθούν κάποια από τα μέτρα.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι η αυτή θα είναι η 5η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεπεράσει τους στόχους της, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι εντός τροχιάς για το 2019 και το 2020, πήρε μέτρα για τη μείωση των NPLs, κάτι που αποτελεί κλειδί για να ενισχυθούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να παράσχουν στο μέλλον χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε δε τα μέτρα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει με τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ ως το 2041 και όχι ως το 2048 όπως προέβλεπε πριν το καλοκαίρι, ενώ θα φτάσει το 60% το 2055.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων "είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή αλλά σχετική συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2020 εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Η κυβέρνηση επιθυμεί μείωση του στόχου από το 3,5% στο 2 ως 2,5% από το 2021 και όχι από το 2023 όπως κανονικά προβλέπεται στο πρόγραμμα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις