Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 2/9/2014 περί συλλήψεων για την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέχρι το τέλος του 2014 δεν επηρέασαν την ορθή διερεύνηση των υποθέσεων από την ανακριτική ομάδα, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της υπο-ομάδας που διερεύνησε την 3η ποινική υπόθεση εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου, Ανώτερος Υπαστυνόμος Παναγιώτη Κουντουρέσιης.
Ο κ. Κουντουρέσιης απαντούσε σε σχετική υποβολή του δικηγόρου της Ελίζας Λειβαδιώτου, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, Πόλυ Πολυβίου αναφορικά με την ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο στις 2/9/2014 για την πορεία των ερευνών για την οικονομία, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Γενικού Εισαγγελέα, του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, του τέως Αρχηγού Αστυνομίας και των μελών της ανακριτικής ομάδας.
Κατά την αντεξέταση του κ. Κουντουρέσιη, ο οποίος καταθέτει ως μάρτυρας Κατηγορίας στο πλαίσιο της προδικαστικής ένστασης της υπεράσπισης για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας, ο κ. Πολυβίου του υπέβαλε τη θέση ότι η σύσκεψη και οι δηλώσεις του Προέδρου άσκησαν «αθέμιτη και άμεση πίεση» προς την Αστυνομία για επίσπευση των ερευνών με αποτέλεσμα την καταχώρηση της 1ης ποινικής υπόθεσης τρεις μήνες μετά αντί της 3ης υπόθεσης, η διερεύνηση της οποίας βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο.
Ο μάρτυρας απέρριψε την υποβολή, λέγοντας ότι δεν λειτουργεί ποτέ εις βάρος της ορθής διερεύνησης μιας υπόθεσης και δεν λαμβάνει υπόψη του τέτοιες δηλώσεις ακόμα κι αν προέρχονται από τον ανώτατο άρχοντα της πολιτείας.
Σε καμία περίπτωση, όπως είπε, οι δηλώσεις αυτές του Προέδρου δεν επηρέασαν τη ταχύτητα της διερεύνησης ούτε και οδήγησαν στον διαχωρισμό των τριών υποθέσεων που αφορούσαν στην τράπεζα Κύπρου, κάτι που είχε αποφασιστεί πριν από τις δηλώσεις του Προέδρου, όπως υποστήριξε.
Ο μάρτυρας επανέλαβε τη θέση ότι οι τρεις υποθέσεις δεν είχαν σχέση μεταξύ τους γι’ αυτό καταχωρήθηκαν ξεχωριστά, λέγοντας επίσης ότι οι οδηγίες που είχαν ήταν να προωθούν στον Γενικό Εισαγγελέα τις υποθέσεις η διερεύνηση των οποίων ολοκληρωνόταν για καταχώρηση τους στο δικαστήριο.
Ο κ. Πολυβίου έκανε, επίσης, λόγο για «προεδρική και κυβερνητική παρέμβαση», την οποία χαρακτήρισε ως «απρεπέστατη». Είπε, επίσης, ότι η έρευνα ήταν «ατελέσφορη και ελλιπής».
Ο μάρτυρας απέρριψε υποβολή που του έγινε περί «ασύγγνωστης καθυστέρησης» στην καταχώρηση της 3ης υπόθεσης λέγοντας ότι το πότε καταχωρείται μια υπόθεση εξαρτάται από το περιεχόμενο και τον όγκο του ανακριτικού έργου.
Ο κ. Κουντουρέσιης απέρριψε επίσης την υποβολή ότι σκοπός των ανοικτών καταθέσεων που είχε δώσει η κα. Λειβαδιώτου στην 1η και στην 2η υπόθεση ήταν η εκμαίευση πληροφοριών από πλευράς των ανακριτών για την 3η υπόθεση.
Απέρριψε ακόμη την υποβολή ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της σιωπής και της μη αυτοενοχοποίησης της πελάτιδας του επειδή δεν είχε προειδοποιηθεί (caution) ότι θεωρείτο ύποπτη κατά τις συναντήσεις και καταθέσεις που έδωσε στους ανακριτές.
Ο κ. Πολυβίου υποστήριξε ότι ο τρόπος που διεξήχθησαν οι ανακρίσεις για τις τρεις υποθέσεις εξουδετέρωσαν τα δικαιώματα της πελάτιδας του και ιδιαίτερα το δικαίωμα της σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης διότι, όπως είπε, έδωσε πολλές πληροφορίες στο πλαίσιο διερεύνησης της 1ης και 2ης υπόθεσης που βοήθησαν την 3η υπόθεση στην οποία βρέθηκε κατηγορούμενη. Ο μάρτυρας διαφώνησε λέγοντας ότι οι υποθέσεις ήταν ξεχωριστές και πως ότι όσα έγγραφα έδωσε στους ανακριτές η κα. Λειβαδιώτου ήταν στη βάση διαταγμάτων αποκάλυψης εγγράφων προς την τράπεζα.
Ο μάρτυρας απέρριψε επίσης τα όσα η κα. Λειβαδιώτου ανέφερε κατά την κατάθεσή της ως μάρτυρας, σύμφωνα με τα οποία, ο ίδιος της είχε πει ότι ίδια είναι "η σκάλα" που θα βοηθήσει την Αστυνομία να πιάσει τους πραγματικούς υπαίτιους της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και τους Ανώτατους Διευθυντές της Τράπεζας Κύπρου.
Ο κ. Κουντουρέσιης διέψευσε επίσης τη θέση της κατηγορούμενης ότι της είχε δείξει μια σελίδα Α3 όπου ήταν σχεδιασμένη η ιεραρχία της Τράπεζας, εξηγώντας της ότι αυτοί που ήθελαν να πιάσουν ήταν αυτοί που βρίσκονταν πάνω από τη γραμμή που ξεχώριζε τους ανώτερους από τους πιο χαμηλά ιστάμενους υπάλληλους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η ίδια.
Ο μάρτυρας απέρριψε τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα ήταν ο κοινός παρονομαστής και των τριών υποθέσεων και πως ο ίδιος είχε υποσχεθεί στην κα. Λειβαδιώτου ότι δεν θα διωκόταν.
Στη συνέχεια άρχισε η αντεξέταση του μάρτυρα από το δικηγόρο της Δέσποινας Κυριακίδου η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ ενδεχομένως ο μάρτυρας να απενεξεταστεί από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής.
Μετά την απαλλαγή και αθώωση των κατηγορουμένων Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους Χρίστη Χατζημιτσή, Νικόλα Καρυδά, Χριστόδουλο Πατσαλίδη, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις